VALIKKO
17.10.2016 10:27

Arki vauvan kanssa


Olen jo aikaisemmissa postauksissa sivunnut tuon meidän mini Hemmon helppoutta. Toki meilläkin on niitä päiviä, kun vain odottaa iltaa ja uniaikaa, mutta pääsääntöisesti väittäisin meillä olevan melko perustyytyväinen kaveri asustamassa.  Hemmo on nyt siis vähän vajaa 5kk vanha ja oikeastaan jo sieltä n. 2kk  vanhasta alkaen arki on pyörinyt aika hyvällä rytmillä. Toki päiväunirytmi on vähän muokkautunut kun ikää on tullut lisää, mutta muuten ollaan jo useampi kuukausi oltu aika tasaisella rutiinilla.

Itse googlettelin ankarasti juuri vauvan päivärytmeistä sun muista jo raskausaikana ja vaikka kaikki vauvat ovat yksilöitä niin olihan se silti kiva lueskella, miltä muiden vastasyntyneiden ja pikkuvauvojen arki näyttää. Tässäpä siis katsaus meidän normipäivään, josko siitä löytyisi jollekkin vinkkejä oman vauva-arjen helpottamiseen:

Meillä Könikäs käy ma-pe töissä, joten yhteistä vapaa-aikaa on viikonloput. Arkipäivät olenkin jakanut alusta asti vähän kuin huomaamattani kolmeen osaan:

  1. heräämisestä sinne päivän pitkiin päikkäreihin
  2. pitkät päiväunet-kun Könsikäs tulee kotiin
  3. Könsikkään kotiutumisesta yöuniin

Nykyisin en mieti jakoa niin paljon, mutta pienen vauvan kanssa se helpotti jäsentämään päivää ja vaikeampina päivinä oli helpompi ajatella päivää pienemmissä pätkissä, joista aina selvisi seuraavaan ja lopulta iltaan asti.

Klo 6:15-6:30 Heräillään uuteen päivään. Könsikäs on lähtenyt jo ennen kuutta töihin, joten ollaan jo tässä vaiheessa kahteen pekkaan kotona. Useinmiten otan Hemmon pinniksestä viereeni aamusyötölle ja monesti saatetaan hengailla sängyssä höpötellen vielä siinä 7 jälkeen aamulla. Köllöttelyn jälkeen hoidetaan aamuhommat, eli vaihdetaan vaippa ja puetaan päälle. Tässä välissä Hemmo usein viihtyy leikkimatolla tovin, jonka aikana saan itse syötyä aamupalan.

Klo 8:30 Näihin aikoihin ollaan jo otettu uudet maitohuikat ja puettu ulkoilukamat päälle. Pienempänä Hemmo nukkui suoraan ekoilla unilla jo reilu 3h, mutta nykyään nukutaan aamulla lyhyet päikkärit ja vasta päivällä pitkät. Eli mars ulos näätien kanssa. Nykyisin vaunuilu on jo suhteellisen miellyttävää sekä Hemmolle että itselle, sillä usein vaunuihin nukahdetaan ilman suurempia känätyksiä. Pienempänä taas kaikkia unia edelsi sama kovaääninen unihuuto, ihan sama nukutettiinko vaunuihin vai sänkyyn. Tässä välissä unta maittaa yleensä 30-45min. Aamulenkki onkin sopivasti juuri sen vajaa tunnin mittainen, joten hereillä jaksetaan katsella maisemia loppumatka kotiin. Sitten tosin onkin jo kiire saada maitoa, ettei nälkäkiukku ehdi iskeä ensin.

Välillä Hemmo nukkuu aamu-unet myös sisällä sängyssä, jos olen jo aamulla ehtinyt käyttää Näädät ulkona. Minusta onkin hyvä, että vauvan saa tarvittaessa nukkumaan unet sisällä tai ulkona, ettei käy niin että saisin hänet nukkumaan vain ja ainoastaan esimerkiksi liikkuviin vaunuihin.

Klo 9:15 Aamuvaunuilun jälkeen saatetaan lähteä käymään kyläilemässä tai kaupungilla asioilla, sillä tässä välissä Hemmo on aina pirteimmillään. Mikäli ollaan kotona, niin saatan tässä välissä siivoilla ja pestä pyykkejä samalla kun vauva on sitterissä tai leikkimatolla. Yleensä jonkin aikaa myös lauleskellaan ja seurustellaan.

dsc03100

Klo 10:30 Kiinteät soseet otettiin mukaan päivään jo kuukausi sitten, eli Hemmon ollessa 3,5kk vanha. Tämä ihan neuvolan kehotuksesta, jotta neiti saisi vähän enemmän painoa kerrytettyä. Nykyisin pystyn jo syöttämään kaverille soseen samalla kun itse syön lounasta. Aika aikaiseenhan tuo oma ruokailu sattuu, mutta olen halunnut alkaa totuttamaan Hemmoa yhteisiin ruokailuihin, jotta sitten vähän vanhempana voisimme syödä yhdessä sen sijaan, että ensin aina syöttäisin hänet ja vasta sitten miettisin omaa syömistä. Toistaiseksi tyttö syö siis sitterissä, jonka olen nostanut ruokapöydälle tai sitten tuolille viereeni. Sosetta uppoaa nykyisin jo ihan hyvä määrä, joten ennen unimaitoa käydäänkin rauhassa käsi- ja suupesulla sekä vaipanvaihdolla.

Klo 11:00(-11:30)  Lähes aina pitkät päiväunet on nukuttu ulkona vaunuissa. Joskus lähden samaan aikaan pidemmälle lenkille, mutta pääsääntöisesti siirrän vain vaunut takaterassille unien ajaksi. Syötön jälkeen Hemmo onkin yleensä valmista kauraa jo ennen kuin vaunut on edes siirretty pihalle asti. Pitkillä unilla tarkoitan meidän kohdalla 2-3h pätkää. Ei neiti kylläkään tuota koko rupeamaa putkeen nuku, vaan häntä joutuu käydä heijaamassa useampaankin otteeseen unien aikana. Nykyisin unet ovat lyhentyneet lähemmäs kahta tuntia, mutta oletan tämän johtuvan ihan vain päivittäisen unentarpeen vähenemisestä kun ikää on tullut enemmän.

Tässä vaiheessa on siis selätettynä 1/3  päivästä vauvan kanssa. Alussa olin kaikki hereilläoloajat tosi kiinni vauvassa, joten pakolliset kotityöt tuli tehtyä sitten päiväunien aikaan. Tulin myös hoitaneeksi ihan turhan paljon hommia unien aikana, sillä jotenkin ajattelin etten voi laiskotella keskellä päivää kun vauva on unilla. Lopulta päätin, että toki hoidan astiat tiskiin, saatan laittaa pyykit pyörimään jne, mutta muuten jätän kotityöt tehtäväksi silloin kun vauva on hereillä ja leikkii itsekseen. Tai sitten teemme ne vasta illalla miehen tullessa kotiin. Päikkäreiden aikana olenkin antanut itselleni luvan keittää kupin teetä, katsoa vaikka Netflixistä jotain tai ihan vaan surffailla netissä hetken ilman häiriöitä. Ihan huima ero jaksamisessa iltapäivällä taas kun vauva on virkeä ja kaipaa leikkiseuraa! Suosittelen jokaiselle, ei ne tiskit pöydällä tai koirankarvat nurkissa ole vaarallisia vaikka vähän pidempään odottaisivatkin pois korjaamista. Toki saatan tässä välissä tehdä jumppaohjelmia, suunnitella musiikkeja tms, mutta näitä en miellä itseä rasittavaksi työksi, päinvastoin.

Hemmo heräilee siinä klo 13-14:30 välillä, riippuen monelta on nukahtanut ja miten sattuu uni maistumaan. Olemme aloittaneet maistelemaan välipalana maidon päälle hedelmäsoseita, mutta toistaiseksi ne eivät juurikaan neidille uppoa. Ihme, sillä usein hedelmäsoseet menee vauvoilla alas paremmin kuin kasvisversiot. Toisaalta niin kauan kun se ”oikea” ruoka menee alas niin ei ole väliä syökö tyttö noita makeita soseita ollenkaan.

Sapuskan jälkeen ollaan joko kotona hengailemassa tai käydään asioilla. Nykyisin imurin seuraaminen ja pyykkien laitto on jo suurta viihdettä, joten toistaiseksi on helppo yhdistää neidin viihdytys ja siivous.  Välillä iltapäivän ohjelmaan kuuluu kotijumppaa Hemmo painona, jolloin saan leikin varjolla hoidettua omat lihaskunnot  alta pois.

Klo 15:00 Könsikäs kotiutuu töistä ja päivän 2. osa on pulkassa. Nyt on enää se helpoin osuus jäljellä. Päivästä riippuen saatan lähteä vielä itse ohjaamaan tai jumpalle, mutta usein käydään vielä iltapäivälenkillä kaikki yhdessä, kun Hemmo vetelee vielä yhdet päikkärit siinä neljän jälkeen.  Unien jälkeen vedellään päivälliseksi toinen satsi kasvissoseita.

Klo 18:15 -> ruvetaan iltahommille. Hemmo on alkujärkytyksen jälkeen viihtynyt kylvyssä mielettömän hyvin, joten meillä kylvetäänkin joka päivä. Onneksi neidin iho ei ole helposti kuivavaa sorttia ja vedessä on voitu lillutella pitkätkin tovit iltaisin. Tämän jälkeen syödään vielä velliä se mitä alas saadaan ja päälle maitoa. Hemmo tosiaan söi 3kk ikään asti pullosta siinä missä tissistäkin, mutta yhtäkkisen pullolakon jälkeen ollaan saatu velliäkin menemään pullosta vain satunnaisesti ja melko pieniä määriä. Lusikalla tyttö syö kuitenkin melko mielellään, joten toivottavasti puurojen aloitus tuo helpotuksen iltaruokailuun. Selkeästi tyttö nimittäin haluaa illallakin jo ns. tujumpaa vatsantäytettä maidon lisäksi.

Klo 19:30-20:00 siirrytään unipussiin, otetaan ehkä pieni maitohuikka ja simahdetaan yöunille. Tuo ilta kahdeksan on jo pitkään valvottu ilta, sillä yleensä Hemmo on sängyssään unessa jo puoli kahdeksan aikaan.  Iltaisin hän nukkuu hyvin eikä heräilen yleensä ennen ensimmäistä syöttöä. Yöllä herätäänkin nykyisin 1-2 kertaa, riippuen miten illalla on syöty ja onko päivällä oltu kotona vai liikenteessä. Illalla onkin kiva kun päästään jo rauhassa saunomaan ilman, että pitää koko aika olla valmiina syöksymään vettävaluvana itkevän vauvan luo. Toki tyttö välillä havahtuu nukahtamisen jälkeen, mutta erittäin harvoin. Itsekkin ollaan yöunilla siinä klo 21-22 välillä, joten ei tässä mitään yökukkujia olla mekään.

 

Tällaisia meidän päivät pääsääntöisesti on. Välillä menee aikataulut uusiksi, mutta nykyisin pystyy jo aika hyvin suunnittelemaan menoja päiville uniaikojen mukaan. Omassa lähipiirissä on kyllä myös ihan erilaisia vauvoja, osalla aamuherätys on vasta lähempänä meidän ruoka-aikaa,  samoin illalla monessa perheessä vauva valvottaa ihan sinne klo 23-01 asti illalla. Eli rytmejä on monia, mutta meille tämä rytmi on enemmän kuin hyvä ja toivottavasti tällä mentäisiin jatkossakin.

 

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.