VALIKKO
26.6.2019 14:24

DIY muistipeli pilttipurkkien kansista lapselle

Hiphei! Pitkän radiohiljaisuuden jälkeen täällä taas. Syynä taukoon on ollut ihan niinkin shokeeraava, kun väsyminen vähän kaikkeen. Koko kevät meni sumussa ja lopulta ei vaan enää irronnut energiaa mihinkään ylimääräiseen. Nyt muutaman viikon tauon ja meneillään olevan vauvan unikoulun ansiosta tuli pitkästä aikaa olo, että tekee oikeasti mieli kirjoittaa jotain, vaikka sitten pelkästään se oma nimi. Unikoulusta voin kirjoitella tovin päästä vähän tarkemmin, mutta nyt ajattelin jakaa teille simppelin ja hauskan askarteluidean: muistipeli pilttipurkkien kansista.

Varmasti joku jossain on tämänkin jo keksinyt, mutta itselle tämä oli ihan uusi idea. Pilttipurkkien kannet ovat pieniin käsiin sopivan kokoisia ja sen verran koholla maasta, että niitä on helppo käännellä. Kuviksi voit valita mitä tahansa lasta kiinnostavaa, kuten eläimiä tai tuttujen valokuvia.

NÄIN TEET MUISTIPELIN

Tarvitset askarteluun pestyjä pilttipurkin kansia, sakset, tulostettuja kuvia ja liimaa. Hoosee näpertelijät päällystävät vielä kuvat kontaktimuovilla, mutta homma pelittää kyllä hyvin ilmankin. Työläintä on valita, tulostaa ja leikata valitut kuvat sopivan kokoisiksi.

Kun olet tulostanut kuvat, piirrä kannen avulla ympyrä kuvaan ja leikkaa ääriviivoja pitkin irti. Liimaa kannattaa laittaa säästeliäästi kannen sisäpohjaan, jotta paperikuva ei kupruile kuivatessaan. Sitten vain liimailet valitut kuvat kansien sisäpohjaan ja annat kuivahtaa kunnolla.

Ota lapsi mukaan askarteluun, jos vain mahdollista. Meillä kolmevuotias oli mukana valitsemassa henkilöitä, joiden kuvat peliin otetaan mukaan. Hän myös auttoi valitsemaan koneelta kuvat, jotka näistä tyypeistä kansiin laitetaan. Yllätyin, kun hän ei esimerkiksi minusta tunnistanut juhlissa otettua siistimpää kuvaa, vaan halusi mukaan sen arkisen kännykkäselfien, jossa tukka on likaisena nutturalla ja päällä ruokatahrainen urheilupaita. Toisaalta eihän tämän olisi pitänyt yllättää, näkeehän hän minut 98% ajasta juuri näissä kulahtaneissa kotivermeissä.

Itse kasaamisessa voit myös osallistaa ainakin isompia lapsia. Kolmivuotias osaa jo levittää liimaa kansien pohjaan, isompi osaisi ehkä jo itse leikata kuvatkin irti viivoja pitkin.Värejä käytettäessä voit antaa lapsen itse värittää laput.

Muistipeli pilttipurkkien kansista valmistuu yllättävän pienellä vaivalla

PELI-IDEOITA

Kansipeliä voi käyttää monella tavalla, esimerkiksi:

  1. VÄRIEN/ELÄINTEN/IHMISTEN TUNNISTAMINEN: Kovin pienet eivät vielä osaa pelata muistipeliä, mutta heille kansista on hyötyä eri asioiden nimeämisen ja tunnistamisen opettelussa. Laita pohjiin värejä, eläimiä tai tuttujen kuvia ja harjoitelkaa yhdessä etsimään ja nimeämään asioita. Toimisi hyvin myös päiväkotiryhmässä lasten ryhmäyttämiseen muuten!
  2. MUISTIPELI: Tämä sopii sekä pienille, että isommille. Lisäät vain parien määrää, jolloin haastavuus nousee iän mukaan. Pienimmille voi laittaa kannet  vaikka kuvapuoli ylöspäin alkuun, jolloin parien etsiminen on helppoa.
  3. YHDISTELY: Isompien kanssa erityisesti voi alkaa yhdistelemään kuvia eri kriteerien perusteella. Ketkä aikuisista kuuluvat yhteen? Kuka on kenen lapsi? Etsi eläin ja sen poikanen! Variaatioita on loputtomasti, vain mielikuvitus on rajana!
  4. LASKEMINEN: Kannet ovat kivoja kädessä sellaisenaan, jolloin niiden avulla voi harjoitella myös laskemaan, sillä niiden siirtelyssä näkee koko ajan konkreettisesti, monta kantta yhteenlaskuissa tulee lisää jne.
  5. MITEN KARHU/PUPU/KÄÄRME LIIKKUU? Laittakaa eläinten kuvia kansiin ja kääntäkää niitä vuorotellen ympäri. Esittäkää aina yhdessä, miten kyseinen eläin liikkuu ja ääntelee.

Meillä odotetaan jo innolla viimeisten kansien kuivumista ja kohta aloitetaan ekat muistipelit Hemmon kanssa. Muistipeli pilttipurkkien kansista on loppupeleissä tosi helppo toteuttaa, eniten aikaa taisi tosiaan mennä kuvien valitsemiseen ja koneella rajaamiseen.  Nyt vaan keräämään kansia tutuilta ja askartelemaan!

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.