VALIKKO
15.7.2017 20:27

Hajusteeton elämäni: mitä tuoksuyliherkkyys käytännössä tarkoittaa?

Nainen kävelee lenkkipolulla ohitse ja vielä 10 metrin päässä nenässä tuntuu vahva hajuveden tuoksu. Kuntosalin pukuhuoneessa joku suihkuttaa antaumuksella vahvasti hajustettua hiuslakkaa peilin edessä. Bussissa olisi matkaa vielä useampi tunti jäljellä ja viereen tulee vahvasti hieltä haiseva matkustaja.  Näissä kaikissa tilanteissa olen ollut useammin kuin kerran ja aina olen miettinyt, onko vika omassa hajuaistissa vai muiden hajuaistin puutteessa.

TUOKSUYLIHERKKYYS

”Tuoksuyliherkkyys on poikkeava tapa reagoida tuoksuihin ja hajuihin. Tuoksuyliherkkien hajuaisti ei ole tavallista herkempi, vaan heiltä puuttuu ominaisuus tottua tuoksuihin. Oireet ovat elimellisiä, todellisia ja moninaisia. Aikaisemmin tuoksuyliherkkyyttä pidettiin lähinnä psyykkisenä oireiluna, mutta nykyään lääketiede on tunnistanut sen elimelliseksi vaivaksi.

Tuoksuyliherkkä ei yleensä oireile vain yhdestä tietystä tuoksusta. Tyypillisimpiä oireiden aiheuttajia ovat hajuvedet ja partavedet. Myös hien, homeen tai painomusteen haju voi tuoda oireet pintaan. Tuoksu tai haju voi olla niin mieto, että se on lähes huomaamaton. Luonnontuoksut aiheuttavat oireita harvemmin.” – Allergia- ja astmaliitto

Mulla pahimpia oireiden laukaisijoita on yleensä hajuvedet ja hien haju, mutta käytännössä mikä tahansa tuoksu voi aiheuttaa pahoinvointia tai päänsärkyä. Oireiden vahvuus riippuu yleensä myös omasta vireystilasta: väsyneenä tai esimerkiksi nestehukkaisena sietokyky on alhaisempi. Raskaana ollessa hajut oli pahimpia pahoinvoinnin aiheuttajia, mutta se nyt ei tullut mitenkään yllätyksenä. Erona normaaliin tuoksuyliherkkyyteen omalla kohdalla on se, että pahaa oloa saattaa aiheuttaa ne ns. luonnollisetkin hajut, kuten savu tai paistettu jauheliha.

Huvittavaa on, että lähes kaikissa artikkeleissa tuoksuyliherkkyys mainitaan keski-ikäisten naisten vaivaksi. Itse olen havainnut oireita murrosiästä asti, mutta kunnolla tuoksut ovat häirineet vasta parikymppisestä alkaen. Vielä opiskeluaikoina pystyin käyttämään paria hajuvettä satunnaisesti, mutta vähitellen nekin jäivät pois käytöstä. Samoin muutamat Palmoliven suihkusaippuat olivat sopivia vielä muutama vuosi sitten, mutta nykyisin käytössä on enää täysin hajusteettomia tuotteita.

Lidlistä löytyvä Cien sensitive sarja on osoittautunut erittäin hyväksi käytössä

MITÄ TUOTTEITA MEIDÄN HYLLYSTÄ LÖYTYY?

Kylppärin hyllystä löytyy pääsääntöisesti täysin hajusteetomia pesuaineita. Merkit ovat vaihdelleet, mutta tällä hetkellä suurin osa on Lidlin Cien merkkisiä sensitive tuotteita. Ne ovat allergia- ja astmaliiton testaamia ja hajusteettomuuden lisäksi niissä on hinta-laatusuhde kohdallaan. Välillä kaupasta tarttuu mukaan esimerkiksi Doven miedosti tuoksuvaa suihkusaippuaa, mutta pääsääntöisesti mennään täysin hajusteetta. Miehellä on kyllä käytössä tuoksuvia versioita, mutta lähes kaikki purkit ovat käyneet kaupassa mun nenän kautta ennen ostoa. Välillä voi tosin olla, että pyydän illalla Könsikästä käyttämään mun hajusteettomia saippuoita, sillä olo on valmiksi kökkö.

Pyykinpesussa meillä käytetään myöskin hajusteettomia pesuaineita. Merkeissä vaihtelee Cien, Erisan ja ihan perus Rainbow. Yleisesti lähes mikä tahansa mieto pesuaine sopii. Joskus, kun vaatteita jää vaikkapa juoksulenkin jälkeen äipälle pesuun, on ne yleensä heitettävä uusintapesuun kotona. Muuten oireet rajoittuvat päänsärkyyn ja huonoon oloon, mutta vahvasti hajustetulla pesuaineella pestyt vaatteet saattavat välillä pistää ihonkin kutiamaan ikävästi.

Cien tuotteet ovat myös mm. allergia- ja astmaliiton hyväksymiä

Deodorantteissa koitin alkuun käyttää miedosti hajustettuja versioita, sillä tuntui, ettei hajusteeton dödö varmasti peittäisi kuuman kesäpäivän nostattamaa hienhajua. Lopulta testasin Dermosilin sensitive versiota, joka osoittautuikin ihan tosi hyväksi tuotteeksi. Käytinkin sitä vuosia, mutta nyt hyllystä tarttuu käteen Erisanin vastaava versio. Testasin tuossa edellisen Dermosilin loppuessa vanhaa tuttua Niveaa, mutta haju tuntui ihan järkyttävän vahvalta pitkän tauon jälkeen ja purkki kulkeutuikin äipän hyllyyn käyttöön.

MITÄ IHMISTEN OLISI HYVÄ OTTAA HUOMIOON?

Luonnollisesti kaikkienhan tulisi ottaa yliherkät ihmiset huomioon ja välttää kaikenlaisia tuoksuja. No ei nyt sentään, mutta olisihan se mukavaa, jos edes tietyissä tilanteissa ajateltaisiin myös meitä hajuvammaisia. Monesti esimerkiksi kuntosalien pukuhuoneissa, terveyskeskuksissa jne on jo kylttejä, joissa toivotaan tulemaan hajusteetta. Ihan vaan sen takia, että kaikilla olisi mahdollista näissä tiloissa olla. Samoin uimahallissa olisi suotavaa käydä kunnolla pesulla ennen altaalle tuloa, jotta A. et toisi likaa altaaseen ja B. et vetäisi perässäsi pitkää hajuvanaa. Kuntosaleilla taas sisäilma on usein muutenkin vähän tunkkaista, joten olisihan se mukavaa ettei ilmassa leijuisi ylimääräisiä Chanel hajuja.

Joka paikkaan ei tietysti tarvitse hajuttomana tulla, mutta voisihan sitä miettiä, kuinka paljon parta- tai hajuvettä tarvitsee löträtä. Normaalin tuoksuttelun moni sietää, mutta harvempi tykkää haistella myskintuoksussa kylpenyttä herrashenkilöä. Kohtuus siis kaikessa.

Toivoisin myös, etteivät ihmiset loukkaantuisi, jos etukäteen pyytää tulemaan hajusteetta vaikkapa kotona järjestettäviin juhliin. Muiden luona en voisi sitä vaatia, mutta kyllä sitä omissa juhlissa toivoisi saavansa nauttia päivästä ilman pahoinvointia ja migreeniä. Monesti olen ainakin tutuille sanonut pitkiä ajomatkoja ajatellen, että voisiko ne hajuvedet jättää matkasta pois. Usein bussissa tai junassa voi vielä vaihtaa paikkaa tarvittaessa, mutta pienessä autossa tämä ei onnistu.

Yksi pahimpia hajuja on pistävä hien haju, joten muistakaahan etenkin näin kesällä huolehtia peseytymisestä ja näyttäkäähän vähän sitä dödöäkin kainalolle.  

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.