VALIKKO
29.7.2018 14:40

Helteellä nukkuminen, näin se onnistuu (jopa raskaana) !

Kuluneet helleviikot ovat olleet poikkeuksellisen lämpimiä Suomen kesään. Jos nyt ei uppouduta maailmantuskaan ja siihen, kuinka meillä tulee olemaan ilmastonmuutoksen kanssa isompiakin pulmia kuin huonosti nukutut yöt, vaan keskitytään niihin hikisiin öihin. Minä en yleensä häiriinny kuumuudesta, mutta näin raskauden viimeisillä viikoilla on helteellä nukkuminen ollut varsin hankalaa, ellei mahdotonta.

Olimme monen muun tapaan myöhässä liikkeellä tuulettimien hankinnassa ja reissusta palatessamme olivat kaikki lähikauppojen pienimmätkin pöhöttimet myyty loppuun. Varsinaisia viilennyslaitteita meillä ei siis kotona ole, yhtä pientä pöytätuuletinta lukuunottamatta. Asumme vanhassa kaksikerroksisessa hirsitalossa, jonka yläkerta on ollut iltaisin ja öisin kuin sauna. Pari yötä hikoiltuani vuorotellen yläkerrassa ja olkkarissa keksittiin muutama kikka, joilla ollaan nyt saatu makuuhuoneiden lämpötilat laskettua vähän siedettävämmiksi yö aikaan.

Helteellä tuuletin makkarissa on ihan ehdoton kapistus

VIISI KEINOA PAREMPIIN YÖUNIIN HELTEELLÄ

  1.  PIDÄ KUUMA ILMA ULKONA: Tuuletuksesta ei ole hyötyä enää, kun ulkolämpötila kohoaa sisälämpötilaa korkeammaksi. Tästä syystä kannattaa yleensä päivisin pitää ikkunat ja verhot kiinni. Näin olemme yleensä itsekin tehneet, mutta iltapäivästä auringon käännyttyä talon toiselle puolelle, olemme nyt tuulisina päivinä pitäneet läpivetoa myös päivällä.
  2. VIILENNÄ ASUNTOA ILLALLA/YÖLLÄ:  Jos päivällä kannattaa pitää ikkunat ja ovet suljettuna, on ne puolestaan enemmän kuin suositeltavaa avata selälleen iltaisin. Alakerran saa vielä suhteellisen hyvin viilennettyä läpivedolla, mutta yläkerta on tuottanut jonkun verran päänvaivaa. Ratkaisimme ongelman asettamalla tuulettimen alakertaan ulko-ovelle ja suuntaamalla pöhöttimen yläkertaan. Näin saamme tehostettua viileämmän ilman liikkumista myös makuuhuoneisiin. Ikkunoita kannattaa jättää auki yön ajaksi, jos mahdollista.
  3. TUULETIN MAKUUHUONEESEEN: Tällä hetkellä meillä on käytössä vain yksi tuuletin, joten sen kanssa on kikkailtu sitten kahden huoneen viilennystä. Kuvio on tällä hetkellä se, että ensin tuuletin on alakerrassa alkuillan, sitten siirrämme sen Hemmon mukana lastenhuoneeseen pariksi tunniksi ja loppuyöksi meidän makkariin. Muksu kyllä nukkuu suhteellisen hyvin lämpimässäkin, kunhan vain onnistuu saamaan unenpäästä kiinni.
  4. MÄRKÄ HARSO/PYYHE PEITOKSI: Ajatus märästä kankaasta paljaalla iholla tuntuu epämiellyttävältä, mutta on käytännössä ihan supertehokas viilennyskeino helteellä. Itse olen käyttänyt lasten harsoliinaa, mutta sama hoituu myös perus pyyhkeellä. Kastelet siis kankaan märäksi, rutistat siitä irtoavat vedet veks ja siinä sulla on tehokas, iholta lämpöä siirtävä peitto. Harso toki on niin ohut, että vaati toisen kastelukerran yön aikana, mutta muuten toimi todella hyvin, etenkin jalkopäässä pauhaavan tuulettimen kaverina.
  5. KYLMÄKALLET TYYNYLIINAAN: Vaivaako sinuaki hiestä märkä tyyny keskellä yötä? Nappaahan pakkasesta muutama kylmäkalle ja asettele ne tyynyliinan sisään reunoille. Viilentävät ihanasti pään ja niskan aluetta! Jos kodista löytyy enemmän kylmäpakkauksia, voi niitä hyvin kääriä pyyhkeen tai harson sisään enemmänkin ja asetella pitkin sänkyä.

Osa on varmasti jo kaikille itsestäänselviä juttuja, mutta ainakin mulla on ihan ekaa kesää käytössä kohdat 4. ja 5. Ei näillä ilmalämpöpumppua voiteta, mutta ainakin omat yöunet ovat parantuneet useammalla tunnilla. Ainiin ja voisin lisätä epävirallisesti vielä yhden vinkin: jäätelöä, paljon. Senhän hikoilee heti kuitenkin pois?

Jos sulla on takataskussa joku superkikka asunnon viilentämiseen helteellä, niin heitä ihmeessä kommentteihin! Kaikki ideat otetaan vastaan. Ainakin seuraavalle kymmenelle päivälle luvataan aurinkoa ja kuumaa, joten tässä on vielä aika monta yötä hikoiltavana. 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.