VALIKKO
16.10.2016 17:16

Herkkäuninen äiti

Lentokoneen turvavyövalot syttyvät, lentoemot käyvät turvallisuusohjeita läpi ja kone rullaa kohti kiitorataa. Tässä vaiheessa moni tuttu jo haukottelee ja siirtyy höyhensaarille ennen kuin pyörät edes irtoavat kiitoradasta. Mutta en minä, sillä kuulun ilokseni siihen porukkaan, jotka eivät vahingossakaan nukahda julkisissa kulkuvälineissä. Yleisestikkin kaikki vieraat paikat tuovat haasteen nukkumiseen ja tästä syystä usein ajan mieluummin reissunpäältä kotiin nukkumaan kuin jään esimerkiksi hotelliin yöksi.

 

 

No nukunko minä sitten kotona hyvin? Kiitos kysymästä, en nuku. Olen pienestä asti ollut tosi herkkäuninen ja muistaakseni olin 15-vuotias, kun aloin nukkumaan korvatulppien kanssa joka yö. Tällöinkin asuimme omakotitalossa maalla, joten ainoat ”häiritsevät” äänet olivat keittiöstä kantautuvat kolinat. Siitä muutto erittäin meluisaan kerrostaloon ja korvatulppakierre oli valmis. Nyt takana useampi kerrostaloasunto, osa tosi rauhallisiakin, mutta aina on korvatulpat kulkeneet mukana.  Vasta keväällä raskauden lähetessä loppuaan kävin miettimään niistä vieroittautumista, sillä mietin miten havahdun vauvan ääniin jos minulla on paksut tulpat yöllä korvissa.  Asumme myös nyt melko hiljaisessa rivitalossa, joten oikeaa tarvetta niille ei edes täällä ole.

Tulpista vieroittuminen oli tosi hankalaa, eikä se ole täysin onnistunut vieläkään. Välillä saan nukahdettua kokonaan ilman tulppia, mutta usein laitan vain ”vapaaseen” korvaan tulpan, jotta saan nukahdettua ilman häiriöitä. Toisaalta taas saatan muun yön nukkua ilman tulppia, mutta aamuyöllä laitan molemmat tulpat korviin ennen kuin mies nousee töihin, jotta saan jatkettua unta vielä hetken pidempään.

Vaikka nukahtaisin illalla hyvin, tulee pitkin yötä herättyä milloin vessaan, milloin on nälkä, milloin Hemmo vaatii sapuskaa ja välillä valvon muutenvain. Alusta asti on ollut selvää, että Hemmo nukkuu omassa sängyssään. Itse asiassa alunperin oli suunnitelmissa laittaa pinnasänky suoraan erihuoneeseen, mutta todellisuudessa Hemmo ei ole yhtään yötä varsinaisessa lastenhuoneessa nukkunut. Perhepeti oli ihan äärivaihtoehto, sillä riittää kun samassa sängyssä pyöriskelee toinen aikuinen, saati että välissä olisi vielä vauva tuhisemassa. Nyt Hemmo on selkeästi ruvennut öisin harjoittelemaan opittuja taitoja, joka siist tarkoittaa, että monena yönä herään pinniksestä kuuluvaan armottomaan neljän raajan sätkimiseen. Myös hampaat selkeästi vaivaa ja niitäkin pitäisi pitkin yötä raapia.

Nyt olen vain jotenkuten hyväksynyt, että nukkuminen on ajoittain hyvinkin vaikeaa. Huomaan nimittäin, että mitä enemmän asiasta stressaan niin sitä huonommin myös nukun. Huvittavinta on, että vaikka kämppä olisi hiljainen niin saatan paniikinomaisesti etsiä tulpat korviin ihan vaan varmuuden vuoksi, sillä ”APUA MITÄ JOS MIÄ HERÄÄNKI YÖLLÄ JOHONKI ÄÄNEEN JOS EI OO TULPPIA!”. Sitte taas palaat maanpinnalle ja toteat, että niin sitte herään ja käyn uudestaan nukkumaan. Onneksi Hemmo on sentäs öisin nukkunu alusta asti melko hyvin, enkä ole syöttöjen takia esimerkiksi ikinä herännyt 2-3 kertaa enempää yössä. Nykyisin mennään pääsääntöisesti yhdellä heräämisellä klo 19:30-06:45, joskus harvoin herätään kaksi kertaa. Myöskään pidempiä valvomisia ei öisin ole ollut, eli nopsaa vetästään maidot naamariin ja jatketaan unia omassa sängyssä.

dsc02273

Myös näädät ilostuttaa meitä ja yövieraita olemassaolollaan

Toki joku ihmekeino nukkumiseen olisi tosi jees, sillä nyt huomaan ärsyyntyväni parhaimmillaan vieressä nukkujan niiskutukseen ja kyljen kääntämiseen. Luojan kiitos tuo könsikäs ei ainakaan toistaiseksi harrasta kuorsaamista!  Melatoniiniakin testasin ennen raskautta, mutta ainakaan käsikauppaversiot eivät vaikuttaneet millään lailla nukahtamiseen.  Olemme nyt suunnitelleet siirtävämme pinnasängyn lastenhuoneeseen, kunhan 5kk rokotukset on saatu ja mahdolliset sivuoireet niistä tasoittuneet. Tietysti silloin pitää raahautua viereiseen huoneeseen syöttämään, mutta uskoisin järjestelyn parantavan kaikkien unenlaatua, kun ei herätä toistemme kahinoihin.

Mutta näillä mennään toistaiseksi ja eikös se niin mennyt, että sitte teini-ikästen kanssa ei nukuta sen vertaa mitä pienten lasten…

 

Mitkä on sun luottovinkit hyviin yöuniin? 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.