VALIKKO
25.8.2019 20:56

Ihastu Iittiin- Hiidenvuori päiväretkenä lasten kanssa

Yö meni valvoessa, sillä orastavaa flunssaa poteva kolmevuotias pyöri välissämme aina aamuyön tunneille asti. Aamupalalla oli kaktus alkanut hiipimään omaankin nieluun, mutta totesimme rytmiryhmän kunnon olevan tarpeeksi hyvä, jotta suunniteltu retki ”Kymenlaakson Kolille” tehtäisiin. Hiidenvuori sijaitsee Iitissä, reilu tunnin ajomatkan päässä Kotkasta.

Hiidenvuori on perimätiedon mukaan ollut muinaislinna, joka kohoaa reilu 60 metriä Kymijoesta mitattuna. Vuori on pääosin graniittia ja sen jykevät seinämät nousevat jylhinä korkeuksiin.

TURVALLISESTI POLKUA TAI SEIKKAILLEN SOLASSA

Jo parkkipaikalta näkee, kuinka jyrkät kalliot lähtevät nousemaan kohti korkeuksia ja tovin ehtii miettiä, millainen reitti huipulle mahtaa kulkea. Meillä oli mukana aikuisten lisäksi 1- ja 3-vuotiaat lapset, joten maastossa kuljettiin pääosin kantorepun ja -rinkan kanssa.

Hiidenvuorelle pääsee kolmea eri reittiä, joista kaksi on helppokulkuisia polkuja. Polut lähtevät joko parkkipaikalta tai rannasta tulipaikan ja wc:n läheisyydestä. Parkkipaikan polku kulkee hyvää metsäpolkua ja portaita pitkin aina huipulle asti.

Hiisi viitoittaa reitin kalliosolalle

Kolmas ja vaativin reitti lähtee parkkipaikan polun alkupuoliskolta, heti vuoren tullessa näkyviin. Reitille ohjastaa kalliossa tuijottavat hiiden kasvot. Poluntapainen reitti myötäilee vuorenseinämää, kunnes päätyy kapean kalliosolan juurelle. Itse olin ennakkoon lukenut solasta ja olin kuvitellut sen helppokulkuisemmaksi. Solaa katsellessa, lapsi kantorepussa tuli kyllä varsin selväksi, ettei matkamme jatkuisi sitä pitkin. Sola on kyllä kuljettavissa, ilman isoja reppuja tai vararenkaita vyötäröllä, mutta muissa tapauksissa kannattaa suosia kahta helppokulkuisempaa polkua.

Kalliosola on todella kapea ja kivikkoinen

HIIDENVUORI, KYMENLAAKSON KOLI

Päädyimme kääntymään takaisin ja kapusimme ylös hyvin hoidettuja portaita pitkin. Matka ei ole pitkä ja taittuu hyvin myös lasten kanssa liikkuen. Ovatpa paikalliset pitäneet huipulla konserttejakin ja kuulemma sinne on ihan flyygelikin raahattu?

Retkipäiväksi sattui lämmin ja melkein tyyni sää. Ylhäältä avautui ihan mielettömät maisemat, eikä lempinimi ”Kymenlaakson Koli” jäänyt kelleen epäselväksi. Vähän kyllä harmitti, ettemme sattuneet paikalle ruska-aikaan, mutta kelpasi meille nämä vehreätkin näkymät.

Lasten kanssa kannattaa olla tosi tarkkana, sillä jyrkänteitä on joka suunnalla. Ylhäällä on kyllä tilaa istuskella ja syödä eväitä, mutta itse jätimme eväät autoon odottamaan.

EVÄÄT TEKEE RETKEN

Jokaiseen kunnon retkeen kuuluu eväät. Maisemat ylhäällä houkuttelivat evästämään jo ylhäällä, mutta nuotio voitti ja palasimme porrasreittiä alas rantaan taukopaikalle. Tulipaikka löytyy tien päästä rannasta, jonne pääsee hyvin myös veneellä. Ranta sopii hyvin uimiseen pientenkin lasten kanssa, sillä pohja näytti siistiltä, eikä äkkisyvää tullut ainakaan ihan samantien.

Taukopaikka oli ihan mukava, mutta kaipaisi jo vähän kunnostusta. Grillikatos oli siisti, mutta retkipöytä penkkeineen kasvoi sientä ja oli hajoillut vähän joka puolelta. Kyvi.fi sivustolla mainittiin, että taukopaikalla on liiteri puineen, mutta onneksi emme luottaneet tähän, vaan otimme mukaan kuivia halkoja. Liiteri kyllä löytyi, mutta siellä oli vain muutama iso metrihalko, kosteita kun mitkä. Löytyi liiteristä toki pokasaha, jolla olisi voinut nämäkin pilkkoa, mutta hankalaksi homma olisi lasten kanssa mennyt. Vessaa emme käyttäneet, mutta ainakin ulkoisesti se oli ihan siisti.

IHASTU SINÄKIN, KUNHAN LÖYDÄT PAIKALLE

Hiidenvuori on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde, jos Kymenlaaksossa päin retkeilet. Samaisen kyvi.fi ohjeiden mukaan Hiidenvuori löytyy laittamalla naviin osoitteeksi Hiidensaarentie, 46710 Iitti. Todellisuudessa tällä osoitteella pääset vain keskelle hiekkatietä, ilman minkään sortin jatkokylttejä kohteeseen. Jatka siis tästä pisteestä eteenpäin vielä reilu pari kilsaa, aina Hiidenvuoren parkkipaikalle asti. Välissä tulee jo vastaan kyltti ”YLEINEN TIE PÄÄTTYY”, mutta jatka ajoa silti. Kyltti on hämäävä, sillä siinä ei mainita ollenkaan, että kulku ulkoilualueelle on sallittua. Tämä ongelma on itse asiassa tullut vastaan monen retkeilypaikan kanssa ja aiheuttanut valitettavasti monta harhaan ajettua kilometriä ja sadattelua kuskin ja kartturin välillä.

On sitä pöllömpiäkin tapoja viettää sunnutaita.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.