VALIKKO
21.12.2018 21:25

Itsekäs lapsiperhe viettää joulun kotona

Ja jos nyt vielä vähän tästä joulusta. Luin eilen hyvän jutun, jossa kerrottiin lapsiperheiden ahdistuksesta ja joulustressistä liittyen sukuloimiseen jouluna. Monet kokivat ahdistavana joulun kiireen ja paineet kiertää kaikki sukulaiset lasten kanssa. Lisäksi jokainen isovanhempi haluaisi luonnollisesti myös olla paikalla, kun lapsenlapset avaavat joulupakettinsa. Ellei lahjarumbaa käydä useammassa paikassa, tulee joku aina pettymään. Valitettavasti isoimmat haitat tästä härdellistä saa se lapsiperhe, joka joutuu ajamaan paikasta toiseen hirveällä kiireellä.

Jos ihan järkevästi nyt asiaa ajatellaan, niin onko niillä sukulaisilla oikeutta suuttua, jos lapset ja lapsenlapset eivät tule viettämään koko joulua heidän luokseen? Parhaimmillaan jo isovanhempien kyläilyistä kertyy neljä vierailupaikkaa, päälle vielä mahdolliset joulukirkot ja hautausmaat jos ne haluaa jouluun ympätä. Lisäksi jokaisessa kyläilypaikassa pitäisi syödä, kahvitella ja mieluusti myös avata joulupaketit yhdessä pukin kanssa. Käytännössä mieliä pahoitetaan joka tapauksessa, kun aika ei yksinkertaisesti riitä ”tarpeeksi pitkiin” visiitteihin ja tällöin lapsiperhe puolestaan viettää joulunsa pääosin autossa.

ITSEKKÄÄSTI KOTONA JOULUN PYHINÄ

Ennen muuttoa takaisin kotikulmille mekin tuskailimme, missä vietetään mitkäkin päivät. Piti keretä molempien vanhemmille, isovanhemmille ja lisäksi olisi ollut kiva ehtiä nähdä kavereitakin. Luonnollisesti jouduimme myös majoittumaan muiden nurkissa, joten käytännössä koko pyhien aikana ei oltu hetkeäkään ns. omassa rauhassa.

Muutimme takaisin Hamina-Kotka akselille muutama vuosi sitten. Muutto ajoittui juuri ennen joulua ja päätimme samalla, että jatkossa viettäisimme vähintään jouluaaton omassa kodissa. Olemme pitäytyneet päätöksessämme ja etenkin nyt lasten kanssa emme aio muuttaa hyväksi havaittua tapaa. Muutamilla sukulaisilla käydään kahvittelemassa, mutta vasta joulupäivänä tai tapanina. Lasten kanssa tässä on suurimpana syynä ihan puhtaasti helppous ja stressin välttäminen.

Emme silti ole sanoneet, ettemme halua nähdä ketään jouluaattona. Meille saa kyllä tulla kylään, jos luppoaikaa on. Monet vanhemmat henkilöt vetoavat haluunsa viettää ”kotijoulu”, sillä kuka nyt haluaisi kotoa lähteä pyhiä viettämään. Samalla kuitenkin loukkaannutaan, jos ne omat lapset haluaisivat myös viettää joulua siellä omassa kodissaan. Kumman koti on siis tärkeämpi ja onko se toisen joulu ollenkaan koti?  Jos järjellä ajatellaan, olisi ystävällisintä siirtyä juhlimaan sen lapsiperheen luo, jos sinne kerta on kutsuttu.

Jotkut ajavat mielellään viettämään sukujoulua esimerkiksi isovanhempien kotiin, jonne parhaimmillaan kokoonnutaan monen sukupolven voimin nauttimaan yhdessäolosta. Meillä kuitenkin nähdään lähisukua myös arkisin, jolloin asetan jouluaattona rauhoittumisen etusijalle. Ei nimittäin ole kovin rentouttavaa raahata muksuja kylään, jossa rutiinit heittävät häränpyllyä ja syömisiksi kelpaa vain herkut. Lisäksi kotimatka ja ilta vietetään sitten ylikierroksilla olevien lasten kanssa, kun jäi ne päiväunetkin välistä. Illan nukutustappelun jälkeen jaksaa lopulta itse vain syödä pari mukaan pakattua joulutorttua, pestä hampaat ja painua sänkyyn.

Eli kyllä, itsekäs kotijoulu tiedossa myös tänä vuonna Hakaloiden perheelle. Mutta hei, tervetuloa kylään jos seura kelpaa!

Kommentit

 • neitoe

  Me päätettiin jo vuosia sitten (itseasiassa ennen lapsia), että ollaan aattona rauhassa kotona, ollaan siis vietetty pari joulua myös kaksistaan. Lisäksi mulla on synttärit aattona ja todellakin vietän ne omaan tahtiini. Mut koska ei olla haluttu olla ihan pahimpia nillittäjiä, niin vuosin varrelta löytyy muutama poikkeus. Tämä joulu oltiin mun vanhempien kanssa vuokramökillä, mut ei siellä tarvinnutkaan juosta pääkolmantena. Mä en halua jouluna juosta paikasta toiseen, vaikka meillä miehen porukat asuu puolen kilsan päässä ja mun vanhemmat 30 km päässä, eli ei mahdottomien matkojen päässä.

  Enkä oikein ymmärrä niitä, jotka jaksavat ravata lasten kanssa monessa paikassa lyhyen ajan sisällä. Kun ei kuitenkaan ole mikään pakko.

   0
  • Jenni

   No näinpä juuri. Ja varmasti jotkut puhtaasti vaan tykkäävät kiertää kaikki kummit, kaimat ja sukulaiset, mutta itseä se vaan stressaisi ja väsyttäisi.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.