VALIKKO
23.2.2018 12:56

Jäälyhdyt- helppoa ja hauskaa tekemistä lasten kanssa!

Kun lämpömittarin lukema ylittää -15 astetta, alkaa pienen lapsen kanssa ulkoiluaika pakosti lyhenemään. Nyt pakkanen on huidellut aamupäivisin yli -20 asteessa, joten ulkona on käyty ainoastaan vähän nenää näyttämässä koirien aamukäytön ajan. Onneksi iltapäiväksi ilma on aina lauhtunut ja ollaan päästy nauttimaan aurinkoisista talvikeleistä. Ollaan nyt yritetty Hemmon kanssa kehitellä aamupäiviksi tekemistä sisälle, jotta aika kuluisi vähän paremmin. Harmikseni (ja onneksi!) tuo tyttö on syntynyt ulkoilija ja kuluttikin esimerkiksi eilen puolet aamupäivästä kuomat jalassa ulko-ovea hakaten. Aamuisin on maalattu, muovailtu ja rakennettu majoja, mutta yksi juttu oli Hemmolle mieleen ylitse muiden: jäälyhdyt.

Taapero halusi jäälyhdyt lempparikivien päälle

MITEN TEHDÄÄN?

VAIHE 1.

Ihan pienen lapsen kanssa aikuinen luonnollisesti tekee ison osan, mutta jo taapero voi vallan hyvin osallistua joka työvaiheeseen. Yksinkertaisuudessaan askarteluun tarvitaan vain astia (melkein mikä tahansa käy, mutta iso ämpäri taitaa olla helpoin), vettä ja halutessasi väriaineita. Ainiin ja luonnollisesti ulkona sopisi olla pakkasasteita.

Me käytimme 10 litran ämpäreitä ja lisäksi yhtä vaaleaa pienempää ämpäriä, johon taapero sai sekoitella punajuurten lientä väriksi. Muksun mielestä vähän joka vaihe tuntui maailman jännimmätä asialta, mutta kyllä se värin sekoittaminen veteen oli se kaikista paras juttu. Värjäämiseen voi käyttää miltein mitä tahansa myrkytöntä väriä, kuten elintarvike- ja vesivärit. Meillä tyhjeni sopivasti punajuuripurkki, joten annoin muksun lusikoida sitä sekaan. Muistan, että meillä kotona värjättiin lyhdyt samalla tyylillä. Mustikoiden mehu antaisi varmasti myös kivan sinisen sävyn!

Yksinkertaisuudessaan astiat täytetään miltein täyteen vedellä ja sekoitetaan värin kanssa halutessasi. Tämän jälkeen astiat viedään ulos jäätymään. Aika riippuu lyhdyn koosta ja sään kylmyydestä. Lyhdyt eivät saisi jäätyä kokonaan läpi, mutta kuitenkin tarpeeksi, jotta kestävät kasassa kumotessa. Nyt pakkasta oli -10-19 astetta ja pidin ämpäreitä kuistilla reilu 12 tuntia.

Paras juttu projektissa oli veden värjäys

VAIHE 2.

Nyt päästään toiseen kivaan vaiheeseen projektista. Lyhdyt ovat nyt toivottavasti jäätyneet ja on aika saada ne ulos astioistaan. Helpoiten tämä onnistuu kantamalla ne pihalle ja naputtamalla esimerkiksi ruuvimeisselillä pieni reikä jään pintaan. Tämän jälkeen saat käännettyä lyhdyt ympäri ja sula vesi valuu ulos. Jos jäälyhdyt eivät irtoa muoteistaan itsestään, kannattaa lähelle varata kuumaa vettä. Kaatamalla lämmikettä astian pohjan päälle irtoaa lyhty sisältä yleensä itsestään.

Jos  lyhdyt ovat olleet ulkona sopivan kauan, pitäisi lyhdyn ”kannen” murtua keskeltä helposti. Tästä tulee aukko, josta kynttilän saa asetettua sisälle. Nyt enää valitset hyvät paikat upeille pihakoristeillesi ja illalla voitte yhdessä lasten kanssa käydä viemässä kynttilät lyhtyihin.

LAPSELLE RIITTÄÄ ARKISET ILOT

Jäälyhdyt eivät ole mikään kovin erikoinen juttu, mutta ainakin itse rakastin tehdä niitä pienenä. Tein niitä itse asiassa vielä pitkään itsekseni, kun ikää oli enemmän. Ja ainakin toistaiseksi tuo omakin jälkikasvu tuntuu niistä nauttivan, joten nyt sitten pistetään lyhtytehdas pystyyn lapsityövoimalla. Muutenkaan tekemisen keksiminen pienille lapsille ei ole niin vaikeaa, kuin voisi kuvitella.

Etenkin näin hiihtolomien aikana monet stressaavat, minne kaikkialle pitäisi ehtiä reissaamaan ja kuinka paljon mikäkin maksaa. Mitä pienemmistä lapsista on kyse, sitä simppelimpänä paletti kannattaa pitää. Välttäkää stressiä ja lähtekää jäälle eväsretkelle, hypätkää junaan ja reissatkaa päiväreissulle läheiseen kaupunkiin tai rakentakaa kotiin iso maja, jossa voi vaikka syödä välipalaa. Voi olla, että myä ollaan vaan tylsiä vanhempia, mutta näillä aktiviteeteilla on viihdytetty monia muksuja vuosien saatossa.

Pienet lapset tykkäävät, kun heitä osallistetaan kodin askareisiin. Hemmo on halunnut olla mukana miltein kaikessa, mitä meillä kotona tehdään. Hän auttaa tiskikoneen tyhjentämisessä, pyykkien lajittelussa ja on mukana pyyhkimässä pölyjä siivouspäivänä. Välillä toki askareisiin menee enemmän aikaa tällä tavalla, mutta samalla lapsi oppii pohjan tärkeille arjen taidoille. Mitä isompi lapsi, sitä enemmän vastuuta hänelle voi antaa, kun perusjuttujen harjoittelu on aloitettu jo pienenä.

Huomenna myä lähdetään jo aamusta minireissulle kohti Tallinnaa, joten hyvää viikonloppua kaikille ja menkää ihmeessä nauttimaan näistä keleistä!

Kommentit

 • Sukat hukassa

  Jäälyhdyt on kyllä ihania ❤️ päiväkodissa olivat keksineet hauskasti ja tekivät pihalle erivärisiä tiiliä (maitopurkkien sisälle) ja niistä sitten pienen linnakkeen!

   0
  • Jenni

   Myä tehtii lasten kandsa just purkkeihin ja sit aarteenmetsästykseen värikkäitä timantteja muoteilla 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.