VALIKKO
18.12.2018 11:03

Joulupuu keräyksistä ja lahjojen kierrätyksestä

Me emme ole varakkaimmasta päästä oleva perhe, mutta tällä hetkellä meidän ei myöskään tarvitse kaupassa laskea ja miettiä joka euron käyttöä. Jouluisin käytämme tavallista enemmän rahaa kauppaostoksiin, sillä tykkäämme laittaa rauhassa hyvät sapuskat jälkiruokineen. Jouluna emme osta aikuisille lahjoja, mutta lapset saavat kyllä muutaman paketin. Kun itse joudumme oikeasti toppuutelemaan tuttuja lasten lahjojen hankinnoissa, joutuvat valitettavan monet vanhemmat säästämään muutenkin vähistä rahoistaan, jotta saisivat lapsilleen edes ne yhdet lahjat jouluksi ostettua.

JOULUPUU KERÄYSTEN TASAPUOLISUUS

Tällä ajatuksella pysähdyin taas viime viikolla lukemaan Joulupuu keräyksen lahjatoiveita. Osa Prisman puun toiveista oli tosi maltillisia ja viksuja, kuten leikkiautot, vaatetta tai askarteluvälineitä. Sitten toisaalta vieressä oli paljon kalliimpia juttuja, kuten ps4 pelejä ja ohjaimia, leikkikeittiötä sun muita. Toki lahjoittajilla on erilaiset lähtökohdat, toinen voi laittaa hyväntekeväisyyteen 5 euroa, toinen 25 euroa. Silti ajattelisin, että tällaisissa hyväntekeväisyysjutuissa pitäisi olla joku punainen lanka lahjoitusten arvon suhteen. Viime vuonna muistan katsoneeni vastaavasta Joulupuusta lappusia, joissa toisessa pyydettiin Ps4 konsolia ja toisessa sukkia. Taisi siinä yhdessä olla pyyntönä Jopo pyöräkin. Varmasti jotkut kaveriporukat voisivat yhdessä ostaa vaikka sen pyörän, mutta onko se sitten tasapuolista muita lahjansaajia kohtaan?

Mielestäni tällaisissa keräyksissä hyvä arvo lahjatoiveelle olisi 0-20e. Ei nimittäin monille perustuloisillakaan perheillä ole varaa ostaa omille lapsilleen sen kalliimpia lahjoja, eikä minusta tarvitsekkaan. Esimerkiksi pleikkarin lisäohjain maksaa sen 59,90e eikä leikkikeittiö ole ainakaan halvempi. Saattekohan kiinni mun ajatuksesta?  En siis ole lahjojen ostoa tai etenkään hyväntekeväisyyttä vastaan, mutta haluaisin tasapuolistaa sitä.

UUTTA VAI KÄYTETTYÄ?

Meillä olisi ollut kotona useita leluja, jotka ovat täysin käyttämättömiä, mutta ne eivät ole myyntipakkauksissaan. Tämä taas johtuu siitä, että kaikki on saatu itse lahjoina, mutta niitä ei ole vain otettu käyttöön. Olisin voinut heti viedä useamman pikkulapsen unirievun tai pehmolelun keräykseen, mutta he ilmoittivat ottavansa vastaan vain täysin uusia leluja. Ymmärrän, että monelle koko elämä on kierrätettyjen ja vanhojen tavaroiden käyttämistä. Kavereilla on uusia merkkivaatteita ja itse joutuu kulkemaan vähän väärän kokoisissa kierrätyshousuissa. Se ärsyttää, tiedän. Monelle Joulupuu keräyksen lahja on ainut mahdollisuus ihan  uuteen ja omaan lahjaan, joten ymmärrän kyllä tämän näkökulman lahjakriteereissä.

Toisaalta taas tavaraa on maailmassa jo ihan liikaa ja kierrättämällä saa juuri tavaramäärästä johtuen miltein uusia tuotteita pilkkahinnalla. Juuri juteltiin joku aika sitten kirppiksellä kaverin kanssa, voiko syntymäpäivälahjan ostaa kirppikseltä. Miksei voisi? Jos tavara on siisti ja saajalleen mieleinen, mikset kierrättäisi toisen turhaketta? Toki tietyt jutut jätän kirppistelyn ulkopuolelle, kuten elintarvikkeet, hygieniavälineet ja alusvaatteet, mutta muuten miltein kaiken voi ostaa käytettynä.

LAHJOJEN KIERRÄTYS

Olen tässäkin täysin sitä mieltä, että itselle turhan tavaran saa laittaa kiertoon. Jos saan töissä hoitolapsilta kauniin, mutta itselle turhan tuikkukipon, laitan sen mieluusti eteenpäin. Jos vielä tiedän kaverin keräävän kyseisiä kippoja, niin miksen pakkaisi sitä hänelle seuraavaan pakettiin? Toisaalta jos vaihdatte joka joulu naapurin kanssa identtiset konvehtirasiat, niin ehkä ne joulut voisi toivottaa ilmankin.

Me olemme kaverini kanssa toistemme lasten kummeja. Molemmat säästävät lapsille rahaa ja etenkin näin pikkulapsiaikana eivät he suuremmin vielä tajua lahjojen antamisesta. Samoin tuntuu turhalta siirtää rahaa ristiin, joten päädyimme sopimaan, että siirrämme könttäsumman oman mukulamme tilille vuodessa ja kuittaamme lahjarahat sillä. Toki sen lisäksi saa halutessaan tuoda pieniä lisälahjoja.

LAHJAN EI TARVITSE OLLA KALLIS

Lahjan rahallinen arvo ei kerro lahjan antajan arvostuksesta. Itse tehty, rahalliselta arvoltaan halpa käsityö voi olla paljon ”kalliimpi”, kuin kymmenien  eurojen merkkilahja. Tätä ollaan usein pähkäilty etenkin häiden kohdalla. Jos kutsussa toivotaan rahalahjaa vaikkapa häämatkaa varten, on lahjasumman miettiminen hankalaa. Tosi kivan tavaralahjan saattaisi saada ihan  parilla kympillä, mutta lahjatilille ei jotenkin kehtaisi siirtää niin pientä summaa.

Itse muistan saaneeni pienenä esimerkiksi kummilta aina nähdessä lakumaton. Harvemmin edes odotin mitään tavaraa, mutta pieni herkkutuominen oli kiva. Samaan toivoisin omien lastemme oppivan, ettei juhlat ja kummien näkeminen tarkoita pelkkää lahjojen saamista. Tärkeämpää on seura ja yhteinen tekeminen.

 

Mitä mieltä, saako lahjoja kierrättää? 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.