VALIKKO
13.6.2017 13:48

Kesäinen Tallinna- ensimmäinen reissu aikuisten kesken sitten lapsen syntymän

Viime viikonloppu oli siitä erilainen yli vuoteen, että olimme ensimmäistä kertaa yönyli reissussa ilman lasta. Lähdimme Könsikkään työpaikan järkkäämälle kevätreissulle Tallinnaan ja Hemmo jäi kotiin kummitätinsä osaaviin hoiviin. Pohdimme pitkään ilmoittaudummeko mukaan, mutta lopulta totesimme, että ei se lapsi yhdessä yössä rikki mene muiden hoivissa. Tallinna on siitä hyvä ulkomaan kohde, että oikean hädän sattuessa sieltä pääsisi vielä suhteellisen nopeasti takaisin kotiin. Onneksi tällaiselle pikapaluulle ei kuitenkaan ollut tarvetta.

Niin ilosena kun kuvaan pakotettu mies voi olla

Meillä on tosiaan ollut nyt muutaman viikon arki suhteellista haipakkaa, eikä hengähdystaukoja ole suuremmin suotu. Omat uudet ”kesätyöt”, miehen duunit ja samaan syssyyn torahampaita kasvattava minihemmo ei ole ollut mikään helpoin kattaus. Jännitin, helpottaako tytsyn kitinäyöt ennen reissua, miten hän pärjää puolitoista vuorokautta ilman maitoa ja itkeekö hän ikäväänsä koko yön? Kaikki pelot olivat turhia, sillä hoitajan ollessa tuttu hommansa osaava kummitäti, ei ongelmia ollut. Sanoin, ettei haittaa vaikka meille laittaisi viestillä kuulumisia. Enkä ahdistuisi, vaikka tulisi viesti, ettei tyyppi ole nukkunut yhtään. Koko reissun ajan saimmekin katsella kuvia instagramin tarinoista kaksikon seikkailuista. Olivat harrastaneet vuorokaudessa enemmän, kuin me varmaan koko vuodessa. Oli nähty kaneja, kilejä, aasi, puimuri, käyty kirjastossa, vaunulenkeillä, keinumassa ja leikitty sisällä. Eihän siinä mitään äitiä ehdi ikävöimään.

Tavastilan koululla oli kyläyhdistyksen järkkäämä Peltopörinät- tapahtuma oli hitti

MILLOIN VAUVA YÖKSI HOITOON?

Tästä on varmasti yhtä monta mielipidettä, kuin on vanhempiakin. Osa jättää jo muutaman viikon vanhan yöksi mummon tai tädin vastuulle saadakseen nukkua, osa haluaa lähteä tuulettumaan kun vauva on muutaman kuukauden. Jotkut eivät anna lasta hoitoon vielä parivuotiaanakaan. Jotkut vauvat syövät mieluusti pullosta, jolloin hoitoon jättämiselle ei ole syöttämisen puolesta estettä. Tällöin esimerkiksi väsynyt vanhempi voi hyvin pyytää vaikka omaa vanhempaansa yöksi vahtimaan lasta, jotta saa itse nukuttua.

Tällaiset syyt ymmärrän, mutta kovin pienen vauvan hoitoonjättö oman biletyshalun takia on vähän nounou mun mielestä. En sano, etteivät pienten lasten vanhemmat saisi lähteä viihteelle ennen lapsen täysikäisyyttä. Mutta tarkoitan nyt niitä, joiden on vaan pakko päästä baariin, kun vauva on vasta pari kuukautta vanha. Oman ajan ymmärrän. Illanistujaiset ymmärrän. Humalahakuista baarireissua vastasyntyneen muksun vanhempana en ymmärrä. Tällöin on harvoin kyse vain yhden illan/yön hoidosta, sillä yleensä univelka+alkoholi+dagenefter= ei paras mahdollinen fiilis hoitaa sitä jälkikasvua.

MITEN HELPOTTAA HOITOONJÄTTÖÄ?

PIDÄ MUUTOKSET MAHDOLLISIMMAN PIENINÄ:

Alle vuoden vanhaa lasta en itse olisi halunnut jättää yöksi hoitoon. Meillä tämä oli monen syyn summa, mutta lyhyesti vahva eroahdistus, pullosta kieltäytyminen ja yleisesti suuritarpeinen vauva-aika. Nytkin suostuin lähtemään reissuun niin, että hoitaja tuli meille kotiin yöksi. Tällöin muutokset pienen lapsen arjessa pysyvät mahdollisimman pieninä ja ero vanhemmista on helpompi. Toki meillä meni samassa rytäkässä myös näätien hoito (kiitos super lapsi-/näätäkuiskaaja kummin), joten siitäkin syystä kotihoito oli paras mahdollinen ratkaisu.

KIRJAA LAPSEN KÄYTTÖOHJEET YLÖS:

Laita ihan paperille ylös, mitä teillä yleensä tehdään päivisin. Mihin aikaan heräillään, syödään, ulkoillaan ja nukutaan. Mistä lapsesi tykkää, millä kikkakolmosilla hänet ehkä saa rauhoitettua unille? Onko teillä lauleskeltu jotain tiettyä unilaulua ennen yöunia? Kaikki nämä helpottavat sekä lapsesi että hoitajan elämää.

JÄTÄ YHTEYSTIEDOT HELPOSTI SAATAVILLE

Jätä hoitajalle omat, varahoitajan (esim. meillä mun äippä) ja lääkärin yhteystiedot. Kellä on vara-avain, jos koko konkkaronkka jää lukkojen taakse?

RUUAT HELPOSTI SAATAVILLE

Kuulostaa holhoavalta, mutta hoitajalle ei välttämättä ole ihan selvää, millaisia annoksia ja mitä lapsi syö. Helpotat arkea huimasti, kun jätät jääkaappiin valmiiksi sapuskat lämmittämistä vajaa valmiiksi. Itse jätin kaappiin/pakkaseen kanapötköjä, sekä itsetehtyä että kaupan kasvissosetta, leipä- & raejuustoa, apinaevästä, puurorieskoja… Lisäksi kaapista löytyi rusinoita, naksuja, hedelmäsoseita ja valmispuurojauhetta, joita ohjeistin antamaan ihan niin paljon, kuin lapsi vain suostuu syömään. Pääasia, että muksu syö.

PELKOA JA INHOA TALLINNASSA!

No ei nyt sentään. Meillä oli tosi kiva reissu, mutta kiva oli tulla kotiinkin. Tallinnassa meitä oli vastassa ihanan lämmin kesäsää, kun Suomessa satoi lähtiessä vettä. Hetkellisesti puistossa kävellessä tulikin hyvin vahva etelänloma-fiilis, vaikkei sen kauempana oltukkaan. Pyörimme puistoissa, kaupoissa (joista ostettiin tuliaisia pääsääntöisesti Hemmolle 😀 ), söimme hyvin aikuisten kesken, joimme vähän viiniä ja nautimme kiireettömästä köpöttelystä vanhan kaupungin läpi takaisin hotellille kesäillassa. Yön saimme nukkua rauhassa, aamulla löhöillä sängyssä myöhään, käydä kylvyssä ja rauhassa aamiaisella. Tottakai Hemmo oli ajatuksissa ja puheissa mukana, mutta tosi kiva oli puhua myös kaikesta muusta. Ei tarvinut miettiä, milloin on ruoka-aika, milloin pitää päästä unille, missä on lähin lastenhoitohuone vaipanvaihtoa varten ja onkohan ravintolassa syöttötuolia?

Yövyimme Hiltonissa, jossa huoneet olivat ihan älyttömän mukavat

Hemmolle tarttui mukaan yhtä jos toista

Kaiken kaikkiaan suosittelen pientä irtiottoa kaikille lapsiperheiden vanhemmille. Väittäisin viimeistään yli vuoden vanhan muksun pärjäävän vallan hyvin yhden yön tutun hoitajan  (mummo, mamma, pappa, vaari, täti, eno, kummi, kaveri…) kanssa. Monet pärjäävät varmasti jo aikaisemmin, jos se vanhemmista tuntuu hyvältä. Jos lapsen hoitoonjättö tuntuu ahdistavalta, kannattaa syitä tähän pysähtyä miettimään. Eikö luotettavaa hoitajaa ole lähipiirissä? Onko lapsen vaikea erota vanhemmistaan edes lyhyeksi ajaksi? Jäisikö lapsi hyvin hoitoon, mutta vanhempaa ero ahdistaa? Hoitokuvioita kannattaa harjoitella ensin pienissä pätkissä, käydä vaikka alkuun pikaisesti kaupassa. Vähitellen hoitopätkiä voi pidentää, kunnes jossain vaiheesa uskallus riittää yöhoitoon.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.