VALIKKO
8.2.2018 12:36

Kiertävä ruokalista 4 viikolle arjen helpottamiseksi!

Olen ohimennen maininnut jo pariin otteeseen, että viime vuoden puolella aloin miettimään, miten ainaista ”mitä ens viikolla syötäisiin” ongelmaa voisi helpottaa. Heräsi ajatus samantyylisestä ruokalistasta, joka meillä päiväkodilla kiertää. Kaiken taustalla oli säätämisen vähentäminen, selkeyden lisääminen ja yleisesti ajan säästäminen. Tähän 4 viikon muuttuva ruokalista sopi kuin nenä päähän.

Kiertävä ruokalista ei sisällä aamu-, väli- tai iltapaloja

AJATUKSESTA TOTEUTUKSEEN

Päätimme lähteä tuumasta toimeen ja aloimme yhdessä kirjaamaan ylös, mitä ruokia kumpakin listalle ehdottomasti haluaa. Tämän jälkeen mietimme, mitkä ruuat olisi sellaisia, että niitä pystyy ja kannattaa tehdä 2-3 päivän annos kerralla. Listaa toteutetaan vain ma-pe ja viikonloppuisin tehdään sitten mielen mukaan ”erikoisempia” ruokia, kuten pitsaa, leivitettyjä kanafileitä jne.

Kun ruuat oli päätetty, alettiin niitä jakamaan eri viikoille. Ajatuksena oli toteuttaa kierto niin, että joka viikolle tulee vaihdellen kasvis, liha ja keittoruokia. Eli ei niin, että ekalla viikolla syödään lasagnea ja lihapullia, seuraavalla pelkästään kahta eri keittoa. Ja tosiaan jokaista ruokalajia tehdään se 2-3 päivän satsi.

Viimeisenä tein joka viikolle oman ostoslistan valmiiksi, johon on kirjattuna kaikki sen viikon ruokien ainekset. Listalle ei laitettu erikseen niitä raaka-aineita, joita meillä on jatkuvasti kaapissa saatavilla (esimerkiksi sipulit). Näin ei viikonloppuna kauppaan lähtiessä tarvitse miettiä erikseen kuin extra ostokset, kuten aamu-, ilta- ja välipalat.

MITEN ON TOIMINUT KÄYTÄNNÖSSÄ?

Meillä tosiaan majailee kahden aikuisen sekasyöjän lisäksi tuo nirsonpuoleinen taapero. Käytännössä tämä näkyy systeemissä niin, että iso osa ruokia kävisi kaikille. Toki joukkoon mahtuu joitakin muksun ehdottomia nounou ruokia, kuten tämänpäiväinen kasvissosekeitto, mutta ongelma on ratkaistu pakastamalla tytön lempiruokia varalle pakkaseen. Tämä ei vaadi ihan hirveitä lisähommia, sillä esimerkiksi kanapötkö päivänä teen vain vähän enemmän ruokaa ja laitan siitä osan neidille säilöön pakastimeen. Lisään vielä, että meillä kyllä tarjotaan myös taaperolle kaikkia ruokia, mutta varmojen inhokkien kohdalla annetaan myös jotain mieleistä, jotta hän edes jotain söisi päivän aikana.

Olen ollut järjestelyyn enemmän kuin tyytyväinen. Kaupassa käynti on nyt paljon vaivattomampaa eikä aina tarvitse pähkäillä seuraavan viikon ruokia. Veikkaisin, että samalla kiertävällä listalla mennään nyt muutama kuukausi ja sitten tarvittaessa vaihdetaan joitain ruokia. Meillä päävastuu ruuanlaitosta on minulla, mutta nykyisin on myös helppoa etukäteen sopia, mitä ruokia kumpakin tarvittaessa tekee.

Viikonloppuisin tehdään usein pitsaa koko porukalle

4 VIIKON KIERTÄVÄ RUOKALISTA

VIIKKO 1.

LASAGNE
HAKALASKAN PAPUHÄSSÄKKÄ (+RIISI)

VIIKKO 2.

JAUHELIHAPÖTKÖT(+BATAATTIRANUT/MUUSI)
KASVISSOSEKEITTO
(RIISIPATA UUNISSA, JOS TARVII VIELÄ 3. RUUAN)

VIIKKO 3.

KASVISPIHVIT (+ PERUNAT&KERMAVIILIKASTIKE)
MAKARONILAATIKKO
KALAKEITTO

VIIKKO 4.

JAUHELIHAKASTIKE (+PASTA/PERUNA)
FETAKANA MOUSSAKA
PINAATTILETUT (+PASTASALAATTI)

Listan suunnittelu tai toteutus voi tuntua alkuun hankalalta ajatukselta, mutta sitä se ei itse asiassa ole. Voit ottaa mukaan juuri itse valitsemiasi ruokia ja tehdä vaikka joka päivä eri ruokaa, jos siltä tuntuu. Meillä tuo aika alkaa lapsiperheenä olemaan kortilla, enkä halua joka päivä kuluttaa tuntia tai paria keittiössä. Perheissä, joissa on isompia lapsia, voi hyvin osallistaa myös niitä muksuja listan tekoon. Listatkaa yhdessä lasten lempiruokia ja ottakaa vaikka jokaiselta yksi mukaan kiertoon.  Aina välillä voisi myös ottaa yhden ”jämäpäivän”, jolloin syötäisiin esimerkiksi pakkasta tyhjäksi.

 

Suunnitellaanko teillä viikon ruokia etukäteen vai teettekö aina mitä kaapista sattuu kulloinkin löytymään? 

 

 

Kommentit

 • Inka Monola

  Tää on niin kätevä! Meillä kotona on joka päivä ”mitä tänään syötäisiin” fiilis. Loppujenlopuksi se on aina mureke tai jauhelihakastike.. 😀

   1
  • Jenni

   Alko joo tympimään ku aina vastaus oli lopulta makaronilaatikko tai kanapasta. Nyt ei tarvi miettiä ku kattoo vaa vklo kauppaa lähtiessä mitä pitää ostaa 😀

    0
 • Sukat hukassa

  Nää listat on ihana idea! tästä onkin hyvä ammentaa ideoita omaan listaan! meillä kun syödään niin että osa syö kasvisruokaa ja osa lihallista versiota 🙂

   0
  • Jenni

   Hyvä jos löytyy vaihtoehtoja 🙂 ja kun mikääm ruoka ei toistu kierron aikana, ei listaa tarvitse ihan joka kk uusia 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.