VALIKKO
21.7.2019 19:52

Kun imetys loppuu ”liian aikaisin” vauvan toimesta

Ihana kamala imetys. Se on samalla paras, mutta myös ärsyttävä ja ahdistava asia. Omalla kohdalla imetys on onnistunut molempien lasten kanssa todella hyvin, ainut ”ongelma” on tainnut olla esikoisen kanssa käytetty rintakumi, josta oli hankala päästä eroon.  Esikoista imetin sinne 1v3kk ikään asti ja silloinkin neiti vierotti itse itsensä maidosta vähitellen. Epeli on ollut vahvasti tissimies syntymästään asti, joten olin varma, että tällä kertaa vieroitus tapahtuu minun aloitteestani. Olin kuitenkin väärässä, sillä pari viikkoa sitten herra  10kk teki täyslakon rinnalle, eikä ole sen koommin suostunut imetettäväksi.

Alkuun sain aiheesta hyvän stressin aikaiseksi. Kuivuuko lapsi ilman imetystä? Mistä vauva saa riittävästi kalsiumia? Onko ruoka tarpeeksi monipuolista, jotta siitä irtoaa kaikki muut tarvittavat ravintoaineet? Nyt olen jo sinut asian kanssa, mutta olisin silti toivonut imetyksen jatkuvan vielä useamman kuukauden.

IMETYSLAKKOILU ON YLEISTÄ JA YLEENSÄ OHIMENEVÄÄ

Imetyslakkoilu ei itsessään ole harvinaista, itse asiassa se on varsin yleistä. Normaalisti lakkoilut ajoittuvat sinne 4-5kk ja 8-9kk hujakoille, mutta niitä voi esiintyä missä tahansa ikävaiheessa. Lisätietoa voit lukea esimerkiksi lastenneuvolakäsikirjan sivuilta.  Sivustolla on kerrottu hyviä vinkkejä, millä lakkoilua voi yrittää selättää ja saada imetyksen jatkumaan.

IMETYS LOPPUU, MITÄ TILALLE?

Mutta mitäs sitten, jos lakkoilu ei olekkaan ohimenevä vaihe, vaan päättää imetyksen? Ongelmahan tämä ei ole, mikäli lapsi on täyttänyt vuoden. Silloin maito ei ole enää ensisijainen ravinnonlähde ja kalsiumin saantiin voi jo hyödyntää muita lähteitä, yleensä joko lehmänmaitotuotteita tai sitten kasvismaitoja. Vauvaa voi alkaa totuttamaan hapanmaitotuotteisiin, kuten piimään, jugurttiin ja raejuustoon, kun tämä on kymmenkuinen. Tavallista maitoa voi alkaa maistattamaan vuoden iässä.

Mutta kun selvästi alle vuodenikäinen lopettaa imetyksen, oli syy mikä tahansa, on äidinmaidon jättämä tyhjiö täytettävä jollain. Kysyin asiasta imetystukihenkilöltä ja hänen vastauksensa kymmenkuisemme kohdalla oli selkeä: lapselle pitää saada menemään 5dl päivässä korviketta. Määrä tuntui hurjalta, ottaen huomioon, ettei Epeli suostu korviketta juomaan sellaisenaan.

LEHMÄNMAITO VAI KASVISMAITO?

Jos kyseessä olisi pienempi vauva, olisin ehdottomasti pyrkinyt pumppaamaan maitoa talteen tai sitten aloittanut korvikkeen tarjoamisen. Nyt kuitenkin oltiin jo niin lähellä yksivuotispäivää, että kysyin vielä uudemman kerran neuvolan mielipidettä asiaan. Keskustelumme jälkeen olimme samaa mieltä siitä, että riittää, kun lapselle tarjotaan päivässä äidinmaidon korvaamiseksi vastaava määrä kalsiumia sisältäviä tuotteita ja huolehditaan nesteytyksestä yleisesti.

Pumppailin siis alkuun maitoa ja tein siihen puurot ja vohvelit, sillä juomaksi tämä ei hänelle enää kelvannut. Lisäksi käytössä on kauramaito ja maustamaton jugurtti, joista kalsiumia saa muun ruuan lisäksi tarvittavan määrän.  Näitä yhdistelemällä ollaan menty ja vauva vaikuttaa varsin tyytyväiseltä ruokahuoltoonsa.

Itse en ymmärrä lehmänmaitotuotteiden hypetystä. Siihen väittelyyn sen kummemmin sukeltamatta totean vain, että ihminen pärjää varsin hyvin, ellei jopa paremmin ilman lehmänmaitoa. Kalsiumia saa kyllä muistakin lähteistä, kunhan huolehtii riittävästä D-vitamiinin saannista.

 

MIKSI VAUVA LOPETTAA IMETYKSEN?

Yleisimmin ihan ilman sen selkeämpää syytä. Itse ajattelin ennen, ettei alle vuosikas lopeta imetystä omasta tahdostaan, mutta Epeli todisti tämän luulon vääräksi. Vaikka tiedän pojan todennäköisesti vain lopettaneen imetyksen luonnostaan, häiritsee  minua silti pari asiaa:

  • IMETYS LOPPUI KERRALLA KOKONAAN. En pohtisi asiaa, jos vieroitus olisi tapahtunut vähitellen, mutta herra lopetti maidon tankkaamisen kertalaakista ja yhtäkkiä. Samoin pumpattu maito ei uppoa pillipullosta, mutta vesi menee. Pakostakin tulee miettineeksi, onko maidon maku muuttunut syystä x?
  • ONKO VIKA MINUSSA? Ja jos maidon maku on muuttunut, niin mistä syystä? Nopealla googletuksella tulee kaikki mahdolliset vaihtoehdot raskaudesta rintasyöpään, joten sieltä vaan valitsemaan. En ole aloittanut uusia lääkkeitä tai muuttanut ruokavaliota, näissä olisi ollut luonnollinen selitys.  Varasin kuitenkin ihan varmuudeksi ajan hoitajalle, jotta saan mahdolliset fyysiset sairaudet poissuljettua listalta.

En nyt tosissani usko, että maitolakon taustalla olisi mitään sen vakavampaa, mutta parempi katsoa kun katua. Juttelin tästäkin terkkarin kanssa ja näin univelkaisena on tosi vaikeaa erotella, mikä olossa on ”normaalia” hormoneista ja valvomisesta johtuvaa oiretta ja mikä voisi olla merkki ihan oikeasta sairaudesta. Itse veikkaan b12-vitamiinin puutosta ja mahdollisesti alhaista ferritiiniä.

Lisäinfoa imetyksen lopettamisesta, tapahtui se sitten lapsen tai äidin aloitteesta, voi lukea Imetyksen tuen sivuilta.

Imetyksen lopetukseen kuuluu monia tunteita, jotka voivat olla myös ristiriidassa keskenään. Olen itse esimerkiksi hirveän helpottunut, sillä nyt en ole enää sidottu vauvaan niin tiukasti, vaan voin lähteä esimerkiksi yöksi pois kotoa. Toisaalta taas imetys oli kuitenkin omaa kahdenkeskistä läheisyyttä lapsen kanssa, jota ei enää saa ikinä samalla tavalla takaisin. Mutta jokainen imetystaival loppuu ennemmin tai myöhemmin (toivottavasti), tällä kertaa meidän matka kesti reilu 10 kuukautta, onneksi edes sen.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.