VALIKKO
30.1.2017 14:29

Kuntosalin etiketti haltuun ihmiset!

Instagramin puolella huikkasinkin pikaiseen, että aloitin pitkästä aikaa uudelleen kuntosalilla käymisen. Viimeksi saliharjoittelua on tullut aktiivisesti tehtyä opiskeluaikoina, enkä silloinkaan siitä suuremmin välittänyt. Toisaalta taas kuntosalin sovittaminen vauva-arkeen on helpompaa, kuin aikataulutetuille ryhmäliikuntatunneille osallistuminen. Tästä ja ihan puhtaasti taloudellisista syistä uudeksi liikuntapaikaksi valikoituikin tuo lähiuimahalli, jossa pääsee samalla 6kk rannekkeella 150e hintaan sekä uimaan että salille.

 

Kaverini on samalla hallilla töissä ja pyysin häntä tekemään mulle uuden, kyseiselle salille sopivan ohjelman. Viime viikolla kävimme koeajamassa sen yhdessä läpi ja viikonloppuna olin ensimmäistä kertaa itsekseni runttaamassa ohjelmaa läpi. Hallin sali ei ensinnäkään ole kovin iso, jolloin se ruuhkautuu helposti. Nytkin luulin meneväni hiljaiseen aikaan paikalle, mutta olinpa väärässä. Porukkaa oli ihan reilusti, mutta osa oli selkeästi jo lopettelemassa ja osa hengaili kuntopyörillä, joten päätin silti jäädä tekemään oman ohjelmani läpi.

 

Jokainen enemmän käynyt tietää, että kuntosaleilla on olemassa oma, aika selkeä etiketti. Vähän kuin golfissa ja keilailussa.  Enemmän käyneet tietävät myös sen, kuinka ärsyttävää on, kun osa ei näitä kirjoittamattomia sääntöjä noudata.  Tässäpä kertauksen vuoksi muutama pääperiaate, jotka on hyvä pitää mielessä yleisillä saleilla treenatessa:

 • Mielestäni yksi isoimpia juttuja on HAJUSTEETTOMUUS. Vaikka kuinka itse tykkäisit siitä uudesta hajuvedestäsi, ei sitä kannata silti hölvätä itseensä ennen kuntoilua. Yllättävän monet ovat nimittäin jossain määrin hajusteyliherkkiä, jolloin miedompikin tuoksu voi laukaista migreenin/pahoinvoinnin tms kanssaliikkujassasi. Itse olen joutunut usein joko vaihtamaan paikkaa tai poistumaan kokonaan, mikäli paikalle saapuu reilusti tuoksuva henkilö.  Toki on suotavaa sipaista deodoranttia kohtuudella kainaloon, jotta hikiaromisi ei häiritse kaikkia lähialueella olevia.
 • Pyyhitään laitteet/matot/penkit käytön jälkeen. Hikoilu on jees, mutta uskallan väittää ettei spinningpyörää tai jumppamattoa jälkeesi käyttävä halua käyttää toisen valmiiksi hikoilemia välineitä. Ollaanhan siis siistejä ja pyyhkäistään penkit sun muut käytön jälkeen. Monilla saleilla on puhdistuliinoja tätä varten, mutta vähintään pyyhkeellä voi suurimmat kosteushaitat hoitaa pois.
 • Välineet omille paikoilleen. Vaikka käyttäisit käsipainoja tai kahvakuulia vähän syrjemmässä, olethan reipas ja viet ne sarjasi jälkeen takaisin omille paikoilleen. Tämä ihan turvallisuus ja siisteyssyistä, mutta myös helpottaaksesi muiden treeniä.
 • Älä omi laitteita. Jos salilla on hiljaista, voit toki tehdä pidempiäkin sarjoja samassa laitteessa. Mikäli porukkaa on selkeästi enemmän, on kohteliasta poistua laitteesta pidempien sarjojen välillä ja antaa muiden tehdä välissä oma sarjansa. Toki on ymmärrettävää, että haluat tehdä oman treenisi tietyssä järjestyksessä, mutta ole myös valmis joustamaan ruuhka aikoina.
 • Älä häiritse muita. Tähän kohtaan kävisi moni ohjeistus, mutta ihan yleisesti vältä turhaa mökäämistä ja säätämistä. Toki kaverin kanssa voi jutella sun muuta, mutta mikään marttakerho kuntosali ei ole. Saleilla soi usein radio taustalla, mutta jos kuuntelet omia musiikkeja, tee se kuulokkeilla. Tuskin muut haluavat kuunnella puhelimesi kaiuttimesta inuiittien kurkkulaulantaa vaikka se henkilökohtainen lempparisi olisikin.

…Ja näiden lisäksi ihan maalaisjärjellä ja hyvillä käytöstavoilla pärjää jo vallan pitkälle. Vaikka tulisit salille kuulokkeiden kanssa, on silti ihan kohteliasta saapuessa tervehtiä muita ja muistaa kiittää, mikäli sinulle tarjotaan apua jne. Muista myös siisti kielenkäyttö! Ärräpäiden huutelu voi helpottaa omaa treeniäsi, mutta tuskin ilostuttaa muita paikallaolijoita.

 

Olisi ihan muutama sana sanottavana uimahallinkin etikettisäännöistä, mutta taidanpa jättää ne toiseen kertaan. Mutta hei hyvää viikonalkua sulle, miä taijan lähteä hoitamaan päivän kuntoilut lumitöiden muodossa!

Kommentit

 • Jenna Hokkanen

  Tosi hyviä pointteja! Mua kyl rasittaa toi, kun ihmiset omii laitteita ja vielä jos ne vie monta laitetta tai kaikki painot kerralla 😀 Ja sitte jos ne papat tai mummelit pitää marttakerhoi laitteiden päällä ja ei tiedä onko ne siinä tekemässä jotain vai ei… 😀

   0
  • Jenni

   Joo se ”tulin salille ja huudan kovaan ääneen naapurin Ulla-Maijan kanssa kaikki terveysongelmani kihdistä ummetukseen”- tyyli on kohtuullisen rasittavaa 😀 . Ja se juttelu nyt on oma lukusa, mut tosiaan jos se pitää tehä siinä laitteissa istuskellen ni oivoi. Mutta onneks suurin osa on käyny ennenkin ja tietää miten ”kuuluu” käyttäytyä.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.