VALIKKO
19.10.2017 13:51

Kuolema, omat hautajaiset ja niiden suunnittelu

Perinteisesti suomalaiset eivät puhu hautajaisista ennen, kuin on aivan pakko. Tällöinkin asiat hoidetaan pitkälti jälkikäteen, eli vasta kun itse kuolema on jo tapahtunut. Usein omaiset löytävät itsensä miettimästä, millaiset hautajaiset vainaja olisi halunnut. Halusiko hän tuhkauksen vai arkkuhautauksen? Oliko vainajalla joku lempi virsi tai muu musiikki, jonka hän olisi muistotilaisuuteen halunnut? Kaikkien näiden asioiden miettiminen oman surun keskellä voi tuntua raskaalta ja tämän takia ennakointi olisikin kannattavaa.

Hautajaiset voivat tulla yllättäen, oletko sinä varautunut?

KUOLEMA ENNEN JA NYT

Nykyihmiset ovat varsin vieraantuneista kuolemasta, toisin kuin muutama vuosikymmen sitten. Ennen, isovanhempieni nuoruudessa vaikkapa, oli normaalia kuolla kotona ja vainajaa säilytettiin esimerkiksi aitassa valvojaisiin ja hautaamiseen asti. Vainajasta otettiin myös yleensä valokuvia, jota ei nykyisin todellakaan tehdä. Yhä harvempi ikäisistäni on ikinä edes nähnyt kuollutta ihmistä. En tarkoita, että nyt pitää joukolla viedä jälkikasvu ruumishuoneelle, mutta kyllä kuolemaa tänäpäivänä piilotellaan ja ihmisiä varjellaan kohtaamasta sitä. Ennen eliniänodote oli lyhyempi ja myös lapsikuolleisuus korkeampi. Kuolema oli arkipäivää, vaikkakin surullinen asia yhtä kaikki.

MIKSI HAUTAJAISET KANNATTAA MIETTIÄ JO ELÄESSÄ?

Moni tosiaan välttää hautajaisten miettimistä, ennen kuin on aivan pakko. Kuitenkin kun asiaa ajatellaan tarkemmin, on omien hautajaisten suunnittelu oikeastaan iso palvelus lähimmäisille. Itse en usko, että ihmiselle on enää kuoleman jälkeen väliä esimerkiksi hautausmuodolla. Nämä asiat kuitenkin ovat tärkeitä lähimmäisille ja helpottavat surun käsittelyä.

Hautajaisten suunnittelu ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi suunnitella kaikki paperille kohta kohdalta. Toki näinkin voi tehdä, mutta myös omien toiveiden kertominen esimerkiksi puolisolle tai omille lapsille on myös suunnittelua. Kuolemasta ja hautajaisista voi puhua, vaikka olisi perusterve nuori ihminen. Vaikka 20-vuotiaana sanoisit haluavasi polttohautauksen, voit hyvin muuttaa mielesi vielä 80-vuotiaana. Pääasia, että kerrot toiveistasi ääneen.

”NÄIN MINÄ HALUAN”

Minä olen suunnitellut omia hautajaisiani, vaikka olen täysin terve ja suhteellisen nuori aikuinen. Joitain juttuja olen päättänyt jo vuosia sitten, mutta pikkuhiljaa suunnitelmiin on tullut tarkennusta ja yksityiskohtia. Nykyisin internet mahdollistaa ja helpottaa tätäkin asiaa. Voit hyvin kirjoittaa ajatuksiasi ja toiveitasi ylös ihan word tiedostoon tai paperille, mutta hautaustoimistoista pystyy myös pyytämään tähän tarkoitettuja hautausjärjestely- vihkoja.

Asioita, joita voit miettiä etukäteen:

  • poltto vai arkkuhautaus?
  • jos haluat tuhkauksen, minkä haluat tuhkien loppusijoituspaikaksi?
  • haluatko papin hautaansiunaamisen?
  • millaista musiikkia haluaisit siunaukseen ja muistotilaisuuteen?
  • millaisen arkun/uurnan haluaisit?
  • haluatko jotain erityista tarjoilua muistotilaisuuteen?
  • haluatko mahdollisesti jotkut tietyt vaatteet tai tavaroita mukaan arkkuun?

Käytännössä hautaustestamenttiin voi laittaa ihan mitä vain, onhan se sinun tahtosi. Voi toki olla, että kaikkea ei käytännönsyistä pystytä toteuttamaan sitten aikanaan, mutta ainakin lähimmäisesi tietävät toiveistasi. Minusta tämä on iso palvelus rakkaillesi, sillä heidän ei enää tarvitse arvuutella ja riidellä hautajaisten perusjärjestelyistä. Kaiken surun keskellä muistotilaisuus on myös helppo järjestää, jos etukäteen on tiedossa vainajan halunneen tarjoiluksi nyhtöburgereita ja ranskalaisia Queenin soidessa taustalla.

Meri on yksi vaihtoehto, minne haluaisin omat tuhkani siroteltavan

HAUTAJAISET VAINAJAN NÄKÖISIKSI

Minusta on tärkeää, että myös hautajaiset kuvastavat vainajaa mahdollisimman hyvin. Räväkälle ja naurua rakastavalle nuorelle tuskin sopii vakavat perinteiset hautajaiset, kun taas perinteisiä arvoja kunnioittavan vaarin muistotilaisuudessa ei ehkä kannata hirveästi revitellä. Mielestäni jokainen saa toivoa omiin hautajaisiinsa juuri sitä musiikkia ja ohjelmaa, kuin itse tykkää. Vaikka kuolema on aina surullinen asia, ei se tarkoita että on olemassa vain yksi ja ainut tapa muistella vainajaa.

Esimerkkinä voisin mainita juttuja omasta suunnitelmastani. Tällä hetkellä toivoisin polttohautausta, mahdollisimman halvassa arkussa ja tuhkien sirottelua mereen tai metsään. Olen itse asiassa ollut kiinnostunut arkuntekokurssista, jossa saisi tehdä itselleen arkun. Jostain syystä monet eivät ole tätä ”olkkarin arkkupöydässä krematorioon”- konseptista hirveän innoissaan.  Toisekseen toivoisin muistotilaisuuden järjestettäväksi jossain rennossa paikassa, kuten tällä hetkellä kotikaupunkini Sam’s pubissa eli Samissa. Ruokana saisi olla juurikin kaikkea pikkunaposteltavaa, kuten ranuja ja burgereita, juomana puolestaan mitä Sami sieltä hanoista sattuu laskemaan lasiin. En siis halua mitään perinteisiä hautajaisia, vaan omannäköiseni. Haluan ihmisten muistavan minut ilolla, en itkien ja surun murtamana.

Vaikka aihe on vaikea ja kaukainenkin, on se siis palvelus lähimmäisillesi. Laitan alle muutaman linkin, joista voit lukea lisää hautajaisten suunnittelusta ja mahdollisesti aloittaa suunnitelman teon. Vinkkinä sanoisin vielä, että mikäli teet suunnitelman kirjallisena, niin kerro esimerkiksi puolisollesi, mistä tämän suunnitelman tarvittaessa löytää. Muistahan myös aiheeseen liittyen elintenluovutustestamentin sekä hoitotahto lomakkeet!

Postauksen kuvat ilmaisesta kuvapankista, Pixabaysta

 

Helsingin Uutiset- Tee hautaustestamentti

Punainen Risti- testamenttiopas

Omaislomake PDF muodossa

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.