VALIKKO
13.4.2018 12:40

Kuumeinen taapero ja itsetehdyt, lapsiystävälliset flunssakarkit

Tässä välissä oli ajatuksena kirjoittaa yhdestä jos toisesta aiheesta, esimerkiksi kevään juoksutreenien tilanteesta. Mutta tällä hetkellä meillä vietetään jälleen sairastupaa, meneillään kuumepäivä numero 2. Olimme eilen ihan normaalisti aamu-ulkoilulla, kiersimme reilun vaunulenkin ja peuhasimme leikkipuistossa pitkät tovit. Kotona tytön nenä tuntui vuotavan solkenaan ja iho hohkasi lämpimänä. Ajattelin alkuun ulkotouhujen vain nostaneen hien pintaan, mutta kun lounaan jälkeen kaivoin varaksi kuumemittarin esiin, oli lukemat jo pitkälle yli 38 astetta. Kuumeinen muksu nukkui pitkät päiväunet ja iltapäivän lukemat olivatkin jo 39 hujakoilla. Ruoka ei edelleen maistunut, ei myöskään tee, joten päätin yrittää, uppoaisivatko itsetehdyt flunssakarkit.

Perinteisistä teeaineksista saa myös hyvät flunssakarkit

Normaalisti niinä parina kertana, kun Hemmolla on flunssaa ollut, olen juottanut hänelle hunaja-sitruunateetä. Nyt ei tunnu maistuvan mikään kuuma juoma, joten testasin laittaa samat ainekset kiinteään muotoon. Muistelin joskus törmänneeni videoon, jossa tehtiin flunssakarkkeja lapsille, mutten millään löytänyt samaa ohjevideota netin syövereistä. Kaapissa kuitenkin oli inkivääriä, sitruunoita ja hunajaa, joten eikai niiden yhdistäminen mitään rakettitiedettä voinut olla?

ITSETEHDYT FLUNSSAKARKIT

Mainitsen nyt heti alkuun, että kokeilin tekemistä ensimmäistä kertaa. Ohje ei ole mikään priima, mutta kyllä nuo hyytelömöykyt kasassa pysyivät ja maistuivatkin lopulta ihan hyviltä. Eli paremman puutteessa näilläkin pärjää. Reseptikehittely kuitenkin jatkuu!

 

TARVIKKEET:

n. 0,5dl sitruunamehua
3-5 rkl hunajaa (tai maun mukaan enemmänkin)
n. 2cm pala tuoretta inkivääriä
liivatelehtiä
vettä
jääpalamuotteja tai reunallinen astia seoksen jähmettämiseen

NÄIN TEET:

  • Laita n. 5dl vettä kiehumaan. Kuori ja viipaloi inkivääri pieniksi paloiksi.
  • Keittele pilkottuja inkiväärejä vedessä matalalla lämmöllä n. 20min. Siivilöi sitten neste erilleen.
  • Lisää kattilaan sitruunamehu ja alkuun 3rkl hunajaa. Lämmitä seos taas kiehuvaksi ja ota sitten pois levyltä.
  • Maista seosta ja lisää tarvittaessa sitruunaa tai hunajaa. Itse jouduin laittamaan reilusti lisää makeutusta.
  • Mittaa nesteen määrä ja suhteuta liivatelehtien määrä siihen sopivaksi. Nyrkkisääntönä happaman ja täysin nestemäisen lirun hyydyttämiseen on n. 1,5 liivatelehteä /1dl nestettä.
  • Laita liivatelehdet hetkeksi likoamaan kylmään veteen. Ota kattiasta n. 1dl nestettä syrjään ja pidä se kuumana. Anna muun osan seoksesta jäähtyä syrjemmässä. Liuota liivatelehdet kuumaan nestetilkkaan ja sekoita muun seoksen joukkoon.

Kaada joko jääpalamuotteihin tai levyksi esimerkiksi kelmulla/leivinpaperilla päällystetylle uunivuoalle. Vinkkinä voisin sanoa, että kuviolliset jääpalamuotit eivät ole tähän ihanteellisia. Parhaita on kovasta muovista valmistetut neliömuotit tai sitten se uunivuoka. Anna seoksen jähmettyä kylmässä kunnolla ja irrota sitten muoteista tai leikkaa paloiksi, jos teit tasolla.

Ensiyrityksellä ei maistunut isommissa määrin ainakaan tuolle meidän taaperolle, mutta veikkaisin uppoavan paremmin vähän isommille lapsille. Itse sen sijaan napsin näitä aina ohimennessäni, koitan edes jollain tapaa välttää oman sairastumisen. Karkki on ehkä vähän harhaanjohtava nimi, enemmänkin kyseessä on flunssahyytelö. Tähänkin varmasti auttaisi, jos lisäisi liivatteen määrää, mutta itse halusin tehdä minimimäärällä.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.