VALIKKO
10.1.2019 20:40

Lantionpohja kuntoon äitiysfysioterapialla ja Elvie Trainerilla

Vahva lantionpohja ei vaadi ihmeitä

Kuten on aiemmin mainittu, ei Epelin synnytys ollut mikään helppo rasti. Lyhykäisyydessään vedin pakon edessä tämänkin synnytyksen ilman kivunlievitystä ja vaikealla ponnistusvaiheella. Ensimmäisessä synnytyksessä vaurioiksi tuli ”vain” eppari eli epistomia haava, mutta tällä kertaa sain muistoksi täydellisen 4. asteen repeämän. Lantionpohja ei siis suureksi yllätyksenne ole vielä kunnossa.

Selvennyksenä: repeämät luokitellaan asteikolla 1-4 ja näissäkin vaurioiden laajuus vaihtelee asteiden sisällä. Omalla kohdallani vauriot ovat miltein laajimmat mahdolliset: molemmat sulkijalihakset menivät täysin poikki. Duodecim- lehden artikkelin mukaan Suomessa alatiesynnytykseen liittyy 0,2-0,4 % riski saada peräaukon sulkijalihaksen täydellinen repeämä. Ainakin tässä lottoarvonnassa osui siis arpa kohdalle.

”Peräaukon sulkijalihaksen repeytyminen on »onnistuneen» alatiesynnytyksen ikävimpiä komplikaatioita. Repeytyneen sulkijalihaksen korjaaminen vaatii päivystysluonteisen korjausleikkauksen, mutta hoidosta huolimatta kaikille ei saada palautettua sulkijalihaksen normaalia toimintaa ja pidätyskykyä.”- Duodecim

Kun tähän lisätään se hupihauska fakta, ettei minulle kerrottu sairaalassa vaurioiden todellisesta laajuudesta leikkauksen jälkeen, ei hoidettu kuntoutuksen aloitusta millään lailla  eikä annettu edes kotihoito-ohjeita, oli tilanne alkuun aika hankala hyväksyä. Luin siis itse vasta kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen postin mukana tulleesta epikriisistä, mitä leikkauksessa oikeasti oli korjattu. Ehdin siis ennen tietoa nostella kauppakasseja, kanniskella esikoista, istua kovalla alustalla ja lopettaa tulehduskipulääkkeet. Kaikkia näitä olisi pitänyt välttää n. 6 viikkoa synnytyksen jälkeen.

KOULUTETTU ÄITIYSFYSIOTERAPEUTTI

Kinusin tovin aikaa kunnalliselle fysioterapeutille, joka minun olisi periaatteessa pitänyt tavata jo synnytysosastolla. Sain lopulta ajan, mutta sitä peruttiin ja siirrettiin parin kuukauden ajan sairaalan puolesta. Lopulta ärsyynnyin ja varasin itse ajan yksityiselle fyssarile. Fysioksella Kotkassa toimii Eveliina Kauranen, joka on erikoistunut äitiysfysioterapeutiksi.

Ensimmäisellä tapaamisella keskusteltiin raskaudesta ja synnytyksestä, sekä palautumisesta synnytyksen jälkeen. Tsekattiin kropan yleisilme ja asento, sekä katsottiin lantionpohjan ja vatsalihasten tilanne ultralla. Mulla selkeänä etuna on hyvä pohjakunto, mutta ei ne lantionpohjalihakset silti vahvasti voineet. Lihakset kyllä alkoivat aktivoitumaan, kun hommaan sai selkeät ohjeet, mutta hakusessa ne silti vielä olivat. Erkaumaa vatsalihaksissa ei juurikaan ollut, mitä nyt navan kohdalla vähän reilumpi rako. Tämä kuitenkin on vielä ihan normaalia, ottaen huomioon vauvan täysimetyksen ja synnytyksestä kuluneen ajan.

Harjoittelimme ensin ultran avulla lihasten oikeanlaista jännittämistä sekä rentouttamista. Lopuksi sain vielä kotiin muutamat jumppaliikkeet, joilla lihakset pitäisi saada paremmin hereille. Muutenkin kropan asento oli mikä oli, mutta iso osa korjaantunee ihan simppeleillä harjoituksilla.

ELVIE TRAINERILLA VAHVA LANTIONPOHJA

Bongasin @mother_of_daughters instagramista Elvie trainerin, joka on pieni älylaite, joka on tarkoitettu nimenomaan lantionpohjan vahvistamiseen. Clemmie (@mother_of_daughters) on itse kätilö, joten laite vaikutti heti paljon uskottavammalta.

Googletellessani Elvietä selvisi, että Suomessa sitä myyvät pääsääntöisesti seksivälineliikkeet, joka varmasti on omiaan antamaan sille ihan eri maineen. Laitetta toki käytetään moneen tarkoitukseen, joista synnytyksestä palautuminen on vain yksi puoli. Elvietä voi käyttää myös esimerkiksi lihasheikkoudesta johtuvaan virtsankarkailuun, joka on yleistä etenkin vanhemmilla naisilla. Onkin siis hassua, että Googlella hakemalla ensimmäisen hakutuloksen otsikko on ”Elvie trainer- vibraattori”, vaikkei laite todellisuudessa liikahda milliäkään.

Elvie on pieni, itse asiassa varsin kauniisti muotoiltu, silikoninen harjoituskuula. Se yhdistyy puhelimeen bluetoothin kautta ja Elvie sovelluksen kautta pystyt seuraamaan reaaliajassa, miten lihakset harjoitusten aikana toimivat. Laite mittaa puristusvoimaa, jota puolestaan harjoitellaan sovelluksen laskemien voimatasojen mukaan. Laite ei siis anna samaa vaativuustasoa jokaiselle käyttäjälle, vaan hienosäätää tavoitteet juuri sinulle sopiviksi.

Lantionpohjatreeni on kaikista tylsintä, vaikka se veisi vain sen 5-10 minuuttia päivästä. Elvien avulla treeni ei unohdu, sillä puhelin muistuttaa aina, kun on aika harjoitella. Itse harjoitukset ovat kuin pelejä, joiden ohjaimena toimii lihasten puristusvoiman säätely. Samoin huomaa selvästi, jos lihaksia aktivoi ”väärin” ja näin ollen väärän tekniikan voi helposti korjata.

Kuva: https://www.elvie.com/partners/press-enquiries

LANTIONPOHJA ON KAIKEN PERUSTA

Kuten fyssari sen sanoi, on lantionpohja perusta koko muulle kropalle. Jos kellarissa lihakset nukkuu, on tiedossa todennäköisesti muitakin ikäviä vaivoja. Yleisimpiä ovat juurikin huono ryhti ja virtsankarkailu. Synnytystä ajatellen olisi tärkeää treenata myös lihasten rentouttamista.

Synnytyksen jälkeen suosittelisin vahvasti jokaiselle tsekkauskäyntiä asiaan kouluttautuneella fysioterapeutilla, huolimatta siitä, onko synnytys mennyt putkeen vai ei. Hän osaa ammattilaisena kertoa, mikä vatsalihasten todellinen tilanne on erkauman ja lantionpohjan suhteen. Hän myös osaa neuvoa, millä harjoituksilla juuri sinun palautumistasi voisi edistää.

Ja ei, tämä ei ole kaupallinen yhteistyö Elvien tai Fysioksen kanssa. Ihan itse olen molemmat kokenut hyviksi ja toimiviksi jutuiksi, joten luonnollisesti haluan ne jakaa myös muille. Fyssari mulla maksaa sen 75e/kerta ja alekoodilla bongattu Elvie trainer kustansi sen reilu 150e. Kuitenkin koen sen olevan pieni hinta sille, että pystyn vielä vuosikymmenien päästä liikkumaan normaalisti, ilman korjausleikkauksia. Gastrokirurgin kontrollin jälkeen on selvää, ettei esimerkiksi sulkijalihasten korjausleikkaus onnistunut kunnolla, mutta hyvällä treenillä tilanne pysyy hallinnassa ja housut puhtaina. 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.