VALIKKO
8.4.2019 13:09

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö – kuka enää on turvallinen aikuinen?

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on ollut viimeaikoina paljon pinnalla mediassa. Aiheena rankka ja ensiarvoisen tärkeä, mutta samalla sellainen, jolta on vaan helpompaa sulkea silmät kuin kohdata. Koska eihän nyt maailmassa montaa yhtä sairasta asiaa ole, kuin lapsiin kohdistuva väkivalta, missään muodossaan.

Katsoimme juuri Docventuresin Leaving Neverlandin, kaksiosaisen dokkarin Michael Jacksonista ja häneen kohdistuneista hyväksikäyttösyytteistä. Juuri sellaista hyvänmielen ohjelmaa, johon kannattaa lauantai-illan ratoksi syventyä. Ja kun siihen kylkeen lukee KRP:n uutisointia viimeaikaisista seksuaalirikoksista, teki mieli katsoa muutama kissavideo ennen nukkumaan käymistä.

Meillä on onneksi se tilanne, että lasten elämässä olevat aikuiset ovat sellaisia, joiden kanssa uskallan jättää lapseni koska tahansa yksin. Jos ja kun lähipiiriimme on eksynyt ihmisiä, joiden kanssa emme lapsiamme luottaisi, olemme lähes samantien minimoineet kanssakäymiset näiden henkilöiden kanssa.

Onni on turvallinen aikuinen lapsen elämässä

KUKA ENÄÄ ON TURVALLINEN AIKUINEN?

Jatkuvasti uutisoidaan, kuinka seksuaalirikolliset ovat lähes poikkeuksetta uhrille ennestään tuttuja. Tämä onkin pistänyt miettimään, keheen enää voi lasten kanssa oikeasti luottaa, kuka on turvallinen aikuinen? Päivittäiset leikkitreffit ovat vielä vähän helpompi juttu, mutta miten käy tulevaisuudessa lasten yökyläilyjen? Omasta lapsuudesta muistan yökyläilyt kavereiden luona ihan parhaina juttuina ja soisin tämän omillekin lapsille. Toisaalta, kuinka perinpohjaisesti pitäisi lapsen kaverin perhe tuntea, jotta tätä enää uskaltaisi laskea yökyläilemään itsekseen?

Miten harrastukset ja niihin liittyvät mahdolliset kisareissut, jonne valvojiksi lähtee ulkopuolisia aikuisia? Pitääkö aina vaan olla valmis lähtemään itse mukaan ja toisaalta samalla olla muille perheille se ”vieras aikuinen”, jota pitäisi mahdollisesti epäillä epäsopivasta käytöksestä?

Lähtökohtaisesti haluaisin edelleen uskoa, että nämä sairaat aikuiset ovat harvassa, mutta mitä jos se kaupungin ainut mätä omena sattuu juuri oman lapsen jalkapalloseuraan? En haluaisi ottaa riskiä, olkoonkin se miten häviävä tahansa.

MITEN KÄSITELLÄ AIHETTA LAPSEN KANSSA?

Kuten Riku Rantala totesi Docventuresin aiheeseen liittyvässä tekstissään: ”En haluaisi puhua lapsilleni seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta nyt minun on pakko”

Ei kukaan halua kertoa lapselleen, että maailmassa on henkilöitä, jotka pystyvät tekemään kauheita asioita lapsille. Vielä vaikeampaa on kertoa mitä ja ketkä tällaisia asioita voivat tehdä. Miten siis kertoa pienelle sinisilmäiselle lapselle aiheesta ilman, että tämä alkaa pelkäämään ja varomaan jokaista vanhempaa henkilöä?

Muistelen, että minulle on aikoinaan sanottu vain, ettei vieraiden aikuisten mukaan saa lähteä. Puhuttiin myös niistä perinteisistä namusedistä, joita pitää varoa. Mielestäni samassa Rantalan jutussa oli vastattu todella hyvin erään anonyymin naisen toimesta tähän kysymykseen:

”Vieras aikuinen ei koskaan, ikinä, tarvitse lapselta mitään. Ei apua, ei huomiota, ei pientä palvelusta. Terve ja turvallinen aikuinen pyytää näitä aina aikuiselta – ja jos lapselta jotakin pyydetään, on otettava heti yhteyttä kotiin.”

Tähän haluaisin ikätasonmukaisesti opettaa lapsiamme. Ja painottaa, että vanhemmille ja muille turvallisille aikuisille pitää uskaltaa ja voida puhua ihan kaikesta. Pitää uskaltaa kertoa, jos harjoituksissa valmentaja tulee ”vahingossa” pukuhuoneeseen ja suihkutiloihin tai jos yökylässä joku saa olon epämukavaksi. Erityisesti näistä pitää muistaa kertoa, jos tämä vieras aikuinen sanoo, ettei asiasta saisi kertoa kelleen. 

LEAVING NEVERLAND

Michael Jacksonin tapauksessa kyse oli kaikin puolin erikoisesta tilanteesta. Näin itse vanhempana en voi käsittää esimerkiksi, kuinka vanhemmat voivat jättää 7-vuotiaan lapsen yksin aivan vieraan aikuisen kanssa siksi aikaa, kun itse lähtevät kiertelemään nähtävyyksiä moneksi päiväksi. Samoin ihmettelisin suuresti, jos tuttavaperheellä kyläillessä aikuinen haluaisi lapsemme nukkumaan omaan huoneeseensa ja sänkyynsä. Poikkeuksena yökyläilyt pienten lasten kohdalla vaikkapa mummolassa tai kummilla. Tällöin on mielestäni normaalia, että pieni lapsi nukkuu lähitutun kanssa.

Dokumentissa oli niin monta punaista lippua, jotka näin ulkopuolisena ja aiheen tietäen olisi pitänyt huomata. Mutta toisaalta mikä minä olen moralisoimaan, että vanhempien olisi pitänyt huomata hälytysmerkit. Dokkarissa kerrottiin hyvin, kuinka perinpohjaisesti Jackson rakensi suhdetta perheiden poikiin pitkään ja antoi itsestään lapsekkaan ja lämpimän kuvan. Molempien haastateltujen perheiden äidit sanoivat kokeneensa, että Jackson oli heille kuin oma lapsi.

Jos jotain hyvää pitää keksiä dokumentista, niin kerrankin ei vedottu millään lailla uhrien ikäänsä kypsempään tai paljastavaan pukeutumiseen/tyyliin. Ja vaikka lasten pitäisi mielestäni saada ja malttaa olla lapsia paljon pidempään, ei minusta voi mitenkään vedota kypsään tai paljastavaan pukeutumiseen seksuaalirikosten syynä. Näihin ei voi mielestäni vedota aikuistenkaan kohdalla, mutta vielä vähemmän lasten kanssa. Ei ripsiväri ja lyhyt hame pikkulapsella väräytä yhdenkään terveen miehen viisaria ja vaikka aikuisen kohdalla väräyttäisikin, pitäisi terveen aikuisen pystyä hillitsemään omat impulssinsa.

Dokumentti oli kaikkineen vaikeaa katsottavaa, mutta suosittelen sitä silti kaikille. Jokaisen pitäisi opetella tunnistamaan, milloin aikuisen ja lapsen suhde ei välttämättä ole enää terve. Jokaisen tehtävä on tehdä kaikkensa, ettei yksikään lapsi joutuisi kokemaan vastaavia sairata tekoja. Itse en pysty edes ajattelemaan asiaa ilman, että koen vahvaa ahdistusta ja fyysistä huonoa oloa. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on ikävä kyllä tosiasia, eikä siltä voi tai saa sulkea silmiään.

Mutta se ahdistus kuuluu aikuisen kannettavaksi, ei lapsen. 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.