VALIKKO

Lupa valittaa: eroon yltiö positiivisuudesta

Onni sitä, onni tätä. Onni on ja onni meni. Rakkaus on, elämä on ja vieläpä kuulkaas kokonainen kirahvikin on.  Nykyisin monen (naisen) somefeedit pursuavat vähän väliä erilaisia onnellisuus ja positiivisuus lausahduksia ja ohjeita. Ihan kyynikönkin kuvan uhalla voin sanoa ärsyyntyväni näistä ihan huolella. Kukaan ei uskalla valittaa mistään, sillä heti leimataan negatiivisuuden ilmentymäksi.

OPTIMISTI, PESSIMISTI VAI REALISTI?

En sano, ettei asioihin ja elämään saisi suhtautua positiivisella asenteella, mutta mun mielestä pitäisi myös olla lupa sanoa ääneen jos joku asia ottaa päähän. Itse koen olevani sekoitus vähän kaikista yllämainituista, aina tilanteesta riippuen. Useinmiten taiteillaan optimistin ja realistin välillä, mutta välillä luisutaan myös sinne pessimismin puolelle. Se taas ei tarkoita, ettei joku muu saisi olla puhtaasti optimisti ja suhtautua ilon kautta kaikkeen, mitä elämä vastaan heittää.

…pieni lapsi oli kuollut ja terapeutti aloitti asiakassuhteen sanoilla : ”Mitä positiivista tästä voidaan löytää?”

Onko sitten okei suoltaa sitä yltiöpositiivisuutta jokaisen vastaantulevan naamalle? Ei minusta sen enempää kuin sitä pohjatonta pessimismiäkään. Jatkuva valitus ja negatiivisuus on väsyttävää, mutta niin on se elämän ihanuuden, ainutkertaisuuden ja ”kaikella on tarkoituksensa” hokeminenkin. Hyvä esimerkki tästä on eräs terapeutti, jonka toimintatavat perustuivat positiivisten asioiden hakemiseen asiakkaiden kanssa. Hänelle tuli asiakkaaksi perhe, jonka pieni lapsi oli kuollut ja terapeutti aloitti asiakassuhteen sanoilla : ”Mitä positiivista tästä voidaan löytää?”. Turha varmaan tarkentaa, että perhe vaihtoi toiselle työntekijälle.

Kerran hymyilin. Vahingossa.

TERAPEUTTINEN VALITUS

Monesti turhaa valittamista kehotetaan välttämään. On olemassa erilaisia positiivisuus haasteita, esimerkiksi…

  • laita kumilenksu ranteeseen ja napsauta aina, kun tekee mieli valittaa jostain asiasta
  • koita olla valittamatta mistään kuukauden päivät
  • aloita aamu sanomalla itsellesi positiivisia asioita peilin edessä

Sanoisin silti valittamisen olevan parhaimmillaan myös terapeuttista. Ainakin naiset tietävät, kuinka hyvän kaverin kanssa tulee helposti paasattua kilpaa niin työhön, parisuhteeseen kuin sukulaisiinkin liittyvät ärsytykset. Samat henkilöt myös tietävät, kuinka tämän maailmanparannus session jälkeen olo on monesti paljon kevyempi. Hyvä ystävä tajuaa toki heittää sekaan ihan oikeitakin neuvoja ja viksuja ratkaisuideoita, mutta isoin tehtävä kaverilla on kuitenkin myötäelää tätä suurta maailmantuskaa. Tällaisten hetkellisten avautumissessioiden aikana asioita suurennellaan, mutta jälkikäteen ne pystytään käsittelemään ihan asiallisesti ja oikeassa mittakaavassa.

Välillä ärsyttävään päivään auttaa, kun ei ota itseään liian vakavasti.

Jokainen tietää sen Valittajan, jonka asiat ei tunnu olevan ikinä hyvin. Aina löytyy jotain päivittelyn aihetta ja parhaimmillaan samaa asiaa vatvotaan joka kantilta yhä uudelleen ja uudelleen. Tällainen henkilö on väsyttävä, eikä yleensä edes halua tehdä muutoksia elämässään, jotta asiat muuttuisivat paremmiksi. Mutta samoin se ruusunpunaisten lasien läpi elämäänsä (ja muiden elämää) tarkasteleva henkilö osaa olla rasittava lähipiirilleen. Jos olen esimerkiksi sanonut tutuille, että ompa paska olo kun vauva on valvottanut poikkeuksellisen paljon yöllä, en kaipaa vastaukseksi saarnaa siitä, kuinka vauva on siunaus ja sentään terve. Tarjoa mieluummin pullakahvit, suklaata ja kuppi KUUMAA teetä.

Tälläkin viikolla olen varmasti valittanut monesta jutusta, mutta myös kertonut ääneen useista arkea ilostuttavista asioista. Aion jatkossakin elää elämääni se herne nenässä ja kiukkupippuri pyllyssä, mutta juhlapyhinä voin kaivaa ne hetkellisesti ulos. Meidän seinälle ei  ”Live Laugh Love” -tyylisiä seinätarroja ikinä laiteta tai viestitellä yltiösöpöjä aforismeja kavereille tai kumppanille.

Tähän voitkin ihan luvan kanssa kommentoida, jos joku asia ottaa päähän! En tule sanomaan, että hei nyt ilon kautta ja hymy pyllyyn 😀

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.