VALIKKO
12.12.2017 13:25

Miksi aloin kirjoittamaan blogia ja onko bloggaaminen noloa?

Miksi kukaan nykyään kirjoittaa blogia? Onko edelleen ideana pitää omaa julkista päiväkirjaa vai pyrkiikö yhä useampi bloggari ottamaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin? Ehkä blogin takaa löytyy haaveet ilmaisista tuotelahjoista tai mielettömistä kirjoittajapalkkioista? Minä olen kirjoittanut vuosien saatossa milloin mistäkin ja yhteensä kolmeen eri blogiin. Sisällön tyyli on vaihdellut päiväkirjamaisesta matkablogista ammatilliseen tekstiin sosionomina. Aina kuitenkin on löytynyt yksi yhdistävä tekijä kirjoittamisen taustalla: halu kirjoittaa.

Blogia voi pitää kuka tahansa ja melkein mistä tahansa

MIKSI KIRJOITAN BLOGIA?

Vaikka bloggaaminen on yleistä ja monet sitä tekevät kukin omalla tasollaan, on se silti jollain tapaa vähän noloa. Vaikka blogini sisältö ei mielestäni ole noloa, on bloggaaminen itsessään vähän kiusallinen harrastus. En ole ennen blogeja myöskään antanut kenenkään ulkopuolisen lukea tekstejäni, joten jo pelkästään kirjoitusten julkaiseminen vaati rohkeuden keräämistä alkuun.

Ensimmäinen julkinen blogini oli matkablogi, jota kirjoitin Brasilian vaihtomme ajan. Tuolloin tarkoituksena oli lähinnä kirjoittaa ylös muistiin matkan tapahtumia itselle, mutta myös infota kavereita ja perhettä Suomen päässä tekemisistämme. Välillä pidin yksityistä alustaa teksteille myöskin päiväkirjamielessä ja tuolloin aiheena oli elämä mahdollisen lapsettomuuden kanssa. Tätä kirjoitin vain itselleni, vaikka nimi oli sama kuin tässä nykyisessä.

Tästä pääsemmekin kätevästi aasinsillan kautta blogin nimeen. Alunperin Munkin matkassa- käsitteli siis elämää keskenmenojen, lapsen yrittämisen ja siinä jatkuvasti epäonnistumisen keskellä. ”Munkilla” tarkoitettiin alunperin vauvaa ja myöhemmin Hemmon myötä juhlistimme jokaista virstanpylvästä berliinimunkeilla. Eli ei, kyseessä ei ole kaapuun pukeutuvasta herranmiehestä tai kävelevästä munkkirinkelistä, jos sitä mietitte.

HARRASTUS JA AKTIVOINTIA ÄITIAIVOILLE

Isoimpana syynä tämän nykyisen blogin perustamiseen oli halu kirjoittaa ja samalla löytää vastapainoa kotiäitiyden tasaisuudelle. Kaipasin tekemistä aivoilleni jatkuvan vaipparumban, syöttämisen ja nukuttamisen rinnalle. Blogiin pystyin kirjoittamaan päivisin Hemmon nukkuessa, jonka jälkeen jaksoin taas leikkiä iltapäivän vauvan kanssa. Blogi tarjosi edes jonkinlaisen väylän aikuismaiseen ajatustenvaihtoon päivinä, kun ainut kontakti muihin puhetta ymmärtäviin henkilöihin oli mieheni ja ehkä kaupan kassa.

Olen aina pitänyt kirjoittamisesta, mutta pitkän tauon, väsymyksen ja kotiäitiyteen uppoutumisen jälkeen oli tekstin luominen alkuun todella tahmeaa. Tuntui, että tiesin sisällöllisesti, mitä halusin sanoa, mutta en vain saanut sitä järkevästi kirjoitettua ylös. Ensimmäisiä juttuja työstin tosi paljon ja pitkään saamatta niitä silti hyvään muotoon. Nykyisin tekstin tuotto on jo helpompaa, sillä siitä on jo ehtinyt tulla rutiininomaista.

PITÄÄKÖ YLTÄÄ SUOSIKKIBLOGGARIKSI?

Mieheni kiusaa minua usein kutsumalla minua ”suosikkibloggariksi”. Ei hän sillä mitään pahaa tarkoita, lähinnä nauramme käsitteelle yhdessä. En ole missään vaiheessa pyrkinyt blogimaailman huipulle, vaikka lukijamäärien kasvua onkin ollut kiva seurata. Minusta bloggaamisessa ei ole tärkeintä pyrkiä suosituimmaksi ja luetuimmaksi kirjoittajaksi. Toki tämä voi olla joillekkin se suurin tavoite, mutta yhtä hyvin voi kirjoittaa vain itselleen harrastuksena.

Blogista saadut pienet lisätulot ovat toki tervetulleita, mutta tekisin tätä ilman rahallista korvaustakin. Kirjoittaminen on harrastus, siinä missä juoksukin. Minusta molemmat, sekä fyysinen että henkinen hyvinvointi ovat tärkeitä ja terve pää kaipaa kaverikseen hyvinvoivan ruumiin. Näin ollen molemmat harrastukset tukevat vahvasti toisiaan.

Tällä hetkellä minulla ei myöskään olisi aikaa kirjoittaa kovin ammattimaisesti, sillä päivät olen aktiivisesti läsnä lapselleni. Päiväuniaikaan voin kirjoittaa, mutta teen silloin myös muita työjuttuja, kuten jumppien suunnittelua. Joskus pyhitän suosiolla muksun uniajan omaan lepoon ja palautumiseen. Iltaisin saatan vähän rustailla, mutta monet arki-illat kuluvat ohjaushommissa ja vapaan osuessa kohdalle vietän tyhjät tunnit mieluusti perheen kanssa. Yhtään vakavammin otettava bloggaus vaatisi jo huimasti lisää työtunteja kuvaamiseen, kuvien käsittelyyn ja sisällön tuottamiseen.

AIVONYSTYRÖIDEN HERÄTTELYÄ JA AVAUTUMISTA

Sitähän tämä kaikessa yksinkertaisuudessaan on. Säännöllisellä kirjoittamisella ajatus juoksee vähän paremmin ja tekstiä on helpompaa tuottaa. Blogi on helppo pistää pystyyn, eikä kynnys omien juttujen kirjoittamiseen ole mielettömän korkea. Itse en koe tarvetta käyttää blogia minkäänlaiseen henkilökohtaiseen avautumiseen, enkä muutenkaan halua julkaista yksityiselämästämme kaikkia juttuja luettavaksi.

Kotona vauvan kanssa voi tuntua, että aivot menevät lepotilaan ilman haasteita

Jotkut ovat päättäneet kirjoittaa elämästään varsin pikkutarkasti ja varmasti sen ansiosta monet näitä blogeja seuraavatkin. Ihmisten haukkuminen, mollaaminen ja vähättely ei mielestäni kuulu mihinkään blogiin. Asioista voi kirjoittaa kriittiseenkiin sävyyn, mutta henkilökohtaisuuksiin on turhaa mennä. Tiettyä sensuuria ja harkintaa omissa teksteissä on hyvää harjoittaa, mutta toki jokainen itse päättää kuinka rankalla kädellä tekstejään muokkaa.

Blogi tuo mulle arkeen sisältöä, iloa ja haasteita. Tänne voin kirjoitella aiheista, joista normaalisti keskustelisin esimerkiksi kahvipöydässä työkavereiden kanssa. Kuljetan usein kameraa mukanani, jolloin tulen ottaneeksi paljon kuvia myös blogin ulkopuoleisista jutuista. Välillä aiheiden keksiminen on hankalampaa, mutta en jaksa stressata siitä, sillä eihän tämä tosiaan ole mulle päätoiminen tulonlähde.

Jokaisella on oma syynsä kirjoittaa, joko itselle tai kaikille kiinnostuneille. Jos sulla ei ole mitään fiksua, mukavaa tai rakentavaa palautetta blogien kirjoittajille, jätä suosiolla kommenttisi lähettämättä. Hyvää loppuviikkoa sulle! 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.