VALIKKO
27.8.2017 20:55

Paljon maksaa kotiäidin salijäsenyys? Kysely liikuntakeskusten perheystävällisyydestä

Kaikki vanhemmat tietävät, kuinka huimat korvaukset lapsen kotihoidosta maksetaan. Samoin nämä ihmiset tietävät, ettei silloin ihan hirveästi törsäillä esimerkiksi omaan hyvinvointiin, kuten hierontoihin, osteopaatteihin tai kalliisiin salijäsenyyksiin. Toki jos puolison tulot ovat korkeat, on tilanne eri.  Monessa paikassa mainostetaan halvempaa hintaa palveluista erityisryhmille, joihin yleensä luetaan kuuluvan eläkeläiset, varusmiehet, opiskelijat ja työttömät. Monessakaan paikassa ei kotihoidontuella elävä saa tuota alennusta, vaan kotivanhemmuus katsotaan omaksi valinnaksi, eikä siis pakottavaksi tilaksi. Samoin kiinnosti tietää yleisesti lähisalien perheystävällisyydestä, eli onko heillä esimerkiksi tarjota lapsiparkkia asiakkaille? Lähdinkin tekemään pienimuotoista kyselyä omalla kotipaikkakunnallani Kotkassa ja selvittämään, miten paikallisilla kuntokeskuksilla hinnoitellaan salijäsenyys.

Kuva https://www.groupon.com/deals/form-and-function-fitness-and-performance-training-center

MITÄ SALIT VASTASIVAT?

Keskityin liikuntakeskuksiin, joissa tarjotaan sekä ohjattua ryhmäliikuntaa, että kuntosalin käyttöä. Kotkassa tämä tarkoitti neljää firmaa: Lady Line, Hyväntuulen Kuntoklubi, Huuma ja Fit Gym Karhulaa. Lähdin laittamaan sähköpostia näille saleille ja sainkin melko pikaisesti vastauksen kaikilta, paitsi Hyväntuulen Kuntoklubilta. Viestissä kysyttiin seuraavia asioita:

 • Onko keskuksellanne lapsiparkkia ja jos on, onko siinä ikärajaa?
 • Löytyykö tuntivalikoimastanne erityisesti synnytyksestä toipuville suunnattuja tunteja?
 • Salijäsenyys ja sen hinnoittelu: kuuluuko mielestänne kotihoidontuella elävälle sama alennus, kuin esimerkiksi työttömälle?

FIT GYM KARHULA

Meillä on lapsiparkki keskuksella jota saa käyttää vapaasti. Hoitajaa ei ole. Suunnitelmissa on kyllä ollut myös järjestää iltaisin aikoja jolloin hoitaja olisi paikalla. Ja myös pikkuhiljaa parannella lapsiparkin viihtyisyyttä.

Syksyllä meillä alkaa kurssimuotoisena mamafit ( myös isät tervetulleita). Kerran viikossa tapahtuva ohjaus vanhemman ja lapsen yhteiseen liikuntaan.

Kotihoidontuella olevat saavat meiltä opiskelijat/työttömät hinnalla ostaa palvelut. Eli sali+ryhmäliikunta 39,90/4viikkoa tai pelkkä sali 34,90e/4viikkoa.”

Fitille pisteet nopeasta ja selkeästä vastauksesta! Heillä siis on huomioitu myös kotivanhemmat hinnoittelussa. Tuo tieto olisi varmasti hyvä lisätä myös nettisivuille, tuskinpa moni tätä tajuaa nimittäin erikseen kysyä.  Itseä houkuttelee myös sijainti, sillä sali olisi kävelymatkan päässä kotoa. Tuntitarjonta vaikutti pikaisella vilkaisulla monipuoliselta ja kuntosali hyvin varustellulta. Fitin sivuille pääset tästä

LADY LINE KOTKA

”Tiivistettynä :
Lastenhoitaja paikalla ma, ti ja ke klo 16.00-20.30
(ei lisämaksua)
Ala-ikäraja 2-vuotta.
 
Virtuaalisalissa kotiäitijumppa-aika (lapsi voi olla mukana jumpassa) ja valittavana lähes 100 erilaista tuntivaihtoehtoa. 
 Ohjatut kotiäititunnit
to klo 9.00 NHS ja klo 9.35 RVP (lapsi voi olla mukana jumpassa)
 
Hinnoissa useita vaihtoehtoja esim. ajanpuolesta
kotiäideille sopiva edullisempi päiväasiakkuus 6-12 tai 10-15. Vaihtoehtoja voit tutkia 
http://www.ladyline.fi/fi/toimipisteet/kotka/
Siirtelemällä palluroita eri vaihtoehtojen kohdalle, muuttuu kuukausihinta oikeanpuoleisessa yhteenvedossa. 

Olemme siis pyrkineet huomioimaan pikkulasten äitejä erilaisilla vaihtoehdoilla. 
Juuri tällä hetkellä tuntitarjonnassa ei ole erityistä tuntia synnyttäneille naisille, mutta 
virtuaalituntivalikoimassa löytyy Bailamaman Squeeze 4Venus ja Squeeze 9Months.
Nämä lantiopohjan lihasten aktivointiin keskittyvät tunnit ovat juuri niitä, joilla synnyttäneet voivat lähteä liikkeelle liikunnassa.”

Lady Line siis on huomioinut kotiäidit tuntitarjonnassa, samoin lapsia on mahdollista jättää joko valvottuun lapsiparkkiin tai ottaa mukaan osalle tunneista. Hieno homma! Kuitenkin hinnoittelussa jää uupumaan selvä ”ale”  erityisryhmille, vaikkakin esimerkiksi rajattu jäsenyys on halvempi kuin normaali. Mikäli heille haluaisin toistaiseksi voimassaolevan, kokopäivän sekä kaikki liikunnat sisältävän kortin, olisi hinta huimat 79e/kk. Olisitko valmis lohkaisemaan tämän Kelan tilittämästä n. 300e/kk summasta? Enpä usko. Lady Linen sivuille pääset tästä

HUUMA KOTKA

Meillä Hyvinvointikeskus Huumalla on lapsiparkki, missä ohjattua toimintaa ti ja pe aamuisin sekä jokaisena arki-iltana. Lapsiparkki on maksuton meidän jäsenille. Alaikäraja on noin 2v mutta jos lapsi pärjää hyvin siellä ilman vanhempaa ja viihtyy lastenohjaajan kanssa olemme sallineet myös nuorempia. Kun ohjaaja ei ole paikalla voi lapsi olla lapsiparkissa vanhemman omalla vastuulla.

Synnyttäneille äideille meillä on Äiti-vauva-jumppaa mikä edistää synnytyksestä palautumista sekä tarjoaa liikunnallista hetkeä äidille ja vauvalle. Taaperoikäiselle lapselle meillä on Taapero-jumppa. Tähän siirrytään kun lapsi osaa kävellä.

Meillä edullisin asiakkuus on 49€. Tähän kuuluu lapsiparkki, aamupuuro, ryhmäliikunta-tunnit sekä kuntosalinkäyttö.

Vauva ja Taapero-jumpille ei tarvita asiakkuutta vaan niissä voi käydä kertamaksulla.”

Kävin vielä tsekkaamassa tiedot Huuman sivuilta, mutta minusta tuo 49e/kk hinta oli Virkku asiakkuudelle, joka on siis käytännössä vain päiväkortti (klo 05-16). Kokopäivän voimassa oleva jäsenyys olisi hinnaston mukaan 59e/kk ja hinnastossa oli erikseen maininta vanhempain- ja hoitovapaan ajaksi. Plussaa tästä, ei olisi tarvinnut erikseen kysellä. Huuma vaikuttaakin palveluiltaan varteenotettavimmalta, jos lapsi on yli 2-vuotias. Sitä nuoremmallehan lapsiparkista ei juurikaan ole hyötyä. Huuman jäsenyydellä kuitenkin pääsee myös Karhulassa sijaitsevalle Power Gymille ilman lisämaksua. Kuntokeskuksen sivuille pääset tästä

HYVÄNTUULEN KUNTOKLUBI

Kuntoklubilta en tosiaan saanut ollenkaan vastausta, liekö syynä viestin katoaminen vai muuten vain sivuuttaminen. Kävin kuitenkin heidän sivuiltaan katsomassa, mitä tietoja irtoaisi pelkästään sen puolesta:

 • kk jäsenyys: normaali hinta vuosisopimuksella 61e/kk (perhejäsenyys 57e/kk)
 • Kuntokeskuksella on ”Muksunurkka” jossa lapset voivat leikkiä vanhempiensa vastuulla omatoimisesti.
 • Perhejäsenyys tarkoittaa vain esimerkiksi pariskunnan hintaa: toinen maksaa täyden hinnan ja muut perheenjäsenet saavat tuon huiman 4e/kk alennuksen kortistaan.

Kuntoklubi ei siis myöskään vakuuta perheystävällisyydellään. Leikkitila on toki plussaa, mutta tuo perhejäsenyyden euroalennus ei kyllä ole kummoinen. Muistaakseni esimerkiksi Mikkelin Fressillä saimme vastaavanlaisen diilin huomattavasti paremmilla alennuksilla.  Myös perheliikunta puuttuu kokonaan keskuksen lukujärjestyksestä. Keskuksen nettisivuille pääset tästä

KUN RAHA MÄÄRÄÄ

Mikäli ei olisi rahasta kiinni, ottaisin suunnaksi Huuman. Ihan vaan monipuolisuuden ja tarjonnan takia. Fit on vasta viime talvena aloittanut toimintansa Kotkassa ja olenkin kuullut heistä pelkästään positiivisia juttuja. Fitin puolella on myös tällä hetkellä hinta ja sijainti, jotka ovat toistaiseksi aika korkealla valintalistalla.

…ison osan kotivanhemmista kuuluvan siihen ryhmään, jotka vertailevat jopa eri makaronimerkkien kilohinnat ennen ostoa, jotta rahat riittäisivät koko kuukaudeksi.

Minua edelleen kiinnostaisi kuulla perustelut, miksi osa saleista tarjoaa palveluita esimerkiksi työttömille edullisempaan hintaan, mutta ei hoitovapaalla olevalle. Mikäli henkilö todella elää vain Kelan maksamalla kotihoidontuella, on hänen kuukausiansionsa huomattavasti työttömän tuloja pienemmät. Eikö tämä muka sitten oikeuta samaan alennukseen vertailussa? Varmasti osa tekee vähän töitä kotihoidon ohella, osa tienaa ihan normaalit tulot jos vain saa lapsen hoidon järjestymään järkevästi. Veikkaisin silti ison osan kotivanhemmista kuuluvan siihen ryhmään, jotka vertailevat jopa eri makaronimerkkien kilohinnat ennen ostoa, jotta rahat riittäisivät koko kuukaudeksi.

Haaveilen itse pystyväni käymään säännöllisesti salilla, hierojalla ja vaikka välillä treffeillä tuon komeamman puoliskon kanssa. Myös hierojat tietävät, kuinka jumissa vauvaa tai taaperoa päivät kanniskeleva vanhempi voi olla. Uskoisin asiakaskunnan laajenevan, mikäli tällaisia ”äiti/isä hieronta”- diilejä tulisi tarjolle laajemmin. Luoja tietää, että tulisi tarpeeseen! Toistaiseksi pitää kuitenkin tyytyä foam rolleriin, venyttelyyn ja lacrossepalloihin, jos mielii saada kroppaa vähän toimivampaan kuntoon.

 

Kommentit

 • Nimetön Anni

  Miä alotin kesällä käymää fit karhulassa ja oon kyl tykänny, hyvät uudet laitteet ja välineet ja koko ajan tehää parannuksii ja uusii hankintoi palautteen perusteel En kyl oo tienny tost alennuksesta, täytyyki kysellä!

   0
  • Jenni

   Kiva jos sait uutta infoa tämän kautta! 🙂 ja itsekin tuota Fitiä harkitsen nyt talveksi, vaikuttaa ihan toimivalta konseptilta 🙂

    0
 • Nimetön Nimetön

  Että sillee. Kenen ne alennukset pitäisi maksaa? Kirjoittaja on vaatimassa rahaa toisten kuntosalin käyttäjien taskuista. Kun yhteiskunta maksaa lähes kaiken muun, niin hämärtyykö käsitys siitä miten markkinatalous oikeasti toimii? Onko väärin, että palveluita, niin kuin kaikkea muutakin, voi ostaa oman varallisuuden puitteissa.

   0
  • Jenni

   En ole vaatimassa rahaa kenenkään taskuista, pointtina oli verrata hoitovapaalla olevia esimerkiksi työttömiin, jotka useinsaavat juurikin tuon alennuksen. Kaikilla saleilla ei ole mitään alennuksia erityisryhmille ja sekin on ihan fine.

    0
  • Nimetön Nimetön

   Nämä salithan ei ole mitään yhteiskunnan tarjoamia palveluja vaan yksityisten saliyrittäjien, tässähän ei mitään vaadittu vaan kysyttiin ja yrittäjä itsehän se määrittelee oman hintansa ja näin kohderyhmänsä. Mun laskupään mukaan jos näillä pienillä alennuksilla saadaan isompi joukko vaikka niitä kotiäitejä liikkumaan niin kaikki on kotiinpäin sekä sille yrittäjälle että yhteiskunnalle. Oletuksena että näin tulee säästöä mm. terveyspalveluissa.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.