VALIKKO
2.6.2018 12:31

Pikkuhousut jalkaan ja pinnasänky varastoon, taaperon elämän isot muutokset

Meillä on eletty minityypin osalta isojen muutosten aikaa. Hän täytti viime sunnuntaina kaksi ja sen lisäksi on viime viikkoina opeteltu samaan aikaan nukkumaan uudessa isojen tyttöjen sängyssä ja olemaan vaipatta enenevissä määrin. Jokainen lapsi kypsyy näihin omaan tahtiinsa ja meidän neidin kohdalla aika vaikutti nyt juuri passelilta.

Pottailu on siitä kiva juttu, että silloin saa välillä katsoa jakson Teletappeja tai Pipsa Possua

VAIPAT VEKS!

Vaipattomuus on ollut iso muutos meidän arjessa. Mikään kiire kuivaksi opettelulla ei ole, mutta olisihan se ihanaa, jos syksyllä talossa olisi vain yksi lapsi vaipoissa. Hemmo on käynyt potalla siitä asti, kun oppi siinä itse istumaan, mutta viime aikoina tuo kapine ei ole ollut hänelle mieleen. Aloimme kuitenkin ronskisti jättämään vaippaa kotona ollessa pois ja hehkutimme uusia hienoja pikkareita, jotka sai laittaa vaipan tilalle.

Alkuun pottailu oli edelleen epämieluisaa ja pissavahinkoja tapahtui paljon, mutta varsin pian neiti oppi yhdistämään epämukavat märät vaatteet ja pissaamisen. Sen jälkeen tyttö siirtyi paljon mieluummin potalle hädän yllättäessä ja vähitellen vahingot vähenivät yhteen tai kahteen päivässä.

Tällä hetkellä vaipattomuutta on harkkailtu vajaa kaksi viikkoa ja tilanne on se, ettei vaippoja tarvita käytännössä ollenkaan. Toki edelleen laitetaan varalle, jos tiedossa on pitkä ajomatka, ulkoilu tai vaikka kyläily vieraampaan paikkaan, mutta pääsääntöisesti mennään pikkareilla. Hemmo ei itse enää edes halua vaippaa päälle ja myös potalle mennään ilman suurempia taisteluita.

PINNASÄNKY VARASTOON

Pinnasänky sai väistyä isojen tyttöjen sängyn tieltä

Olemme puhuneet sängyn vaihdosta jo pitkään, sillä halusimme antaa Hemmolle aikaa totutella uuteen nukkumajärjestelyyn rauhassa. Syksyllä syntyvä vauva tulee kuitenkin tarvitsemaan pinnasänkyä ennemmin tai myöhemmin. Samaan aikaan kävimme taas taistelua hyvien yöunien puolesta ja yhdessä tutun unikouluttajan kanssa pohdittiin, josko pinnasänky on osasyy yöraivoon. Onhan sitä toki nähty päiväkodissakin ja usein kaksivuotiaat siirretäänkin jo isojen sänkyihin nukkumaan.

Hemmo siis sai öisin ihme raivareita, jotka eivät ottaneet laantuakseen. Siinä tuli rauhoittelijan ohessa mätkittyä pinnat, unikaverit ja oikeastaan kaikki, mistä vain kiinni sai. Kävimmekin miettimään, aiheuttaako pinnasänky itsessään ärsytystä öisin. Kuin tilauksesta tuli facekirppiksellä vastaan lasten jatkettava rautasänky, jollaista olen etsinyt jo pidemmän aikaa. Lisäksi hinta oli kohtuullinen 10e, joten lähdimme viivana hakemaan sitä kotiin. Pienen metsästyksen jälkeen löysin Jyskistä sänkyyn sopivat patjat ja sälepohjat, joten jäljelle jäi vain kasaaminen.

Hemmo oli heti kasaamisesta alkaen innolla hommassa mukana. Sängyn siirryttyä omalle paikalleen olisi mini viihtynyt siellä paremmin kuin pinniksessä ikinä. Myös Herra Panda, Pupu ja Kirahvi löysivät uuteen nukkumapaikkaan nopeasti. Vaikka sänky selvästi oli tytölle mieleen, odotin kauhulla tulevaa yötä ja mahdollista rumbaa sängystä pois. Huoli oli kuitenkin turha, sillä mini lähti illalla iloisesti nukkumaan ja jäi sinne myös tyytyväisenä pötköttämään. Jäin vielä yläkertaan hetkeksi kuuntelemaan, tuleeko hän sängystä pois, mutta siellä oli ja pysyi.

Saimme nukkua läpi yön häiriöttä.

ISOJA MUUTOKSIA SUHTEELLISEN KIVUTTOMASTI

Hemmo alkaa olemaan siinä iässä, että pienen tytön tilalle alkaa kehitymään iso-pieni ihminen. En haluaisi kohdella häntä enää vauvana, mutta en myöskään hoputtaa kasvamaan liian varhain. Vaikka fakta on, että syksyllä hänestä tulee isosisko, ei hänen kuitenkaan tarvitse itsenäistyä yhdessä yössä. Vaikka nukkumapaikan vaihdos ja vaippojen poisjättäminen voivat kuulostaa pieniltä asioista, on ne lapsiperheessä usein isoja juttuja.

Hemmon kohdalla muutokset sujuivat varsin kivuttomasti. Uskoisin herkkyyskauden sattuneen näiden osalta sopivaan saumaan ja sen takia hommat lähtivät rullaamaan alusta asti. Onkin hyvä muistaa, etteivät kaikki lapset opi samoja asioita yhtäaikaa. Toinen oppii puhumaan vuoden vanhana, toinen ei sano sanaakaan vielä kaksivuotiaana. Kuivaksi opettelu vaatii onnistuakseen herkkyyskauden, joka monilla tulee selkeänä vasta yli kaksivuotiaana. Lyhyitä kausia tulee jo ennen sitä, mutta on ihan tuurista kiinni, osaako ne hyödyntää ajoissa.

Olen edelleen yllättynyt, kuinka hyvin Hemmo on handlannut nämä uudet jutut. Toki hän edelleen heräilee öisin, mutta nyt syynä ei ole ärsytys pinnasänkyä kohtaan. Hän myös menee paljon mieluummin nukkumaan pinnattomaan sänkyyn ja on selvästi ylpeä sydänpikkareistaan. Vaikka taantumista saattaakin vielä tapahtua, on näkymät syksyä ajatellen silti hyvät.

Vinkkinä muille vastaavia muutoksia suunnitteleville: tehkää uudesta sängystä super hieno juttu ja juhlikaa jokaista pottailukertaa täysillä. Saat tuntea olosi tyhmäksi, mutta kyllä ne kunnon ylävitoset vaan kannustavat taaperoa hakeutumaan potalle yhä uudestaan, kun aika on kypsä. Uutta sänkyä kannattaa ihastella ja testailla rauhassa ja kehua lasta, kun hän sinne itse mielellään hakeutuu.

Kommentit

 • neito

  Mä onnistuin vahingossa hyödyntämään kuopuksen kohdalla herkkyyskauden vaipattomuudessa. Tyttö oli noin 1 vuotta 8 kk:tta ja alkoi selkeästi innostua potasta, ja osasi yhdistää pissan, kakan ja potan. Viikossa, parissa neiti oli kuiva (myös öisin). Tytöllä tuo herkkyyskausi oli jotenkin todella selvä, ja onnistuin hyödyntämään ja ihmeen helposti sain vaipat pois pikkuiselta. Eikä vahinkoja tullut juurikaan. Joitain satunnaisia tuli, kun tyttö aloitti 2 vuotiaana päiväkodissa ja ujosteli ulkona käydä sanomassa, että tarttis päästä vessaan. Ja kun tyttö oli päässyt potalla käymisen ja pikkareiden makuun, niin huomasi että vaipat eivät enää tuntuneetkaan mukavilta (ymmärrän kyllä itsekin hyvin). 🙂

   0
  • Jenni

   Joskus ees sattuu tähdet ja tuulet kohalleen näissäki asioissa 😀 On kyl ollu helpottavaa, kun ei enää jatkuvasti tarvi pestä pyllyä ja vaihtaa vaippaa. Vaikkaki nytte pitää olla muistuttelemassa pottailusta säännöllisesti 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.