VALIKKO
2.1.2019 15:02

Retki on lapselle elämys- tavoitteena 52 retkeä vuodelle 2019

Jo viime vuonna mietin, että tällainen retkihaaste olisi kiva ajatellen koko perhettä, mutta tuolloinen raskaus ja syksyn synnytys laittoivat haasteen vielä hyllylle odottamaan. Nyt elämä on alkanut tasaantumaan vähitellen ja uskallankin ottaa ”virallisesti” tavoitteeksi käydä vähintään 52. retkellä vuoden aikana.  Alunperin idea nousi mieleen instagramin puolella @sakapi12 tililtä.

Tervaleppälehto Katariinan meripuistossa

Ensin pitää varmasti miettiä, mitä tarkoitetaan sanalla ”retki”. Toiselle se voi olla piipahdus leikkipuistoon tai kirjastoon, mutta mulle retki tarkoittaa yleensä luontoon lähtemistä. Ja ehkä vielä tärkeämpi kriteeri retkelle on eväät. Nytkin siis rajaan nämä 52 retkeä metsään tai muuten luontoon suuntautuviksi seikkailuiksi, jonne otetaan eväät mukaan, oli ne sitten pelkkä mehu ja keksi tai ihan mukaan pakattu piknik lounas.

RETKI VOI OLLA ISO TAI PIENI

Retki lähirantaan

Ihan minne vaan voi retkeillä! Jokainen retkeilee omista lähtökohdistaan ja omalla tyylillään. Ei kaikkien tarvitse pakata joka viikonloppu autoon telttailuvermeitä trangioineen, vaan teidän perheelle jännä juttu voi olla ihan vaan piipahdus lähimetsään ennen ruokaa. Me taas liikumme jo valmiiksi paljon metsissä, joten tavoitteena olisi lähteä tänä vuonna myös telttailemaan metsään lasten kanssa. Kirjasin ylös sekalaisen vinkkilistan, jolla madallat kynnystä lähteä seikkailemaan lasten kanssa, lähelle tai kauas:

 • TELTTAILUUN VOI TUTUSTUA MYÖS ”PEHMEÄSTI”: Telttaillahan voi monella tapaa. Voit pystyttää teltan omalle tai mummolan pihalle, myös olohuone on jännittävä telttailupaikka pienille lapsille!  Älä lähde pakolla hirveän kauas omalta mukavuusalueelta, opetelkaa yhdessä vähitellen.
 • HYVÄT EVÄÄT: Lapsille on jo siistiä, jos ulkoilemaan otetaankin pienet eväät mukaan. Vielä siistimpää se on, jos ne saa kantaa omassa retkirepussa. Ja tosissaan evääksi riittää vallan hyvin mehu ja keksi, ei aina tarvitse tehdä tikkupullaa nuotiolla.
 • LAAVUT: Mutta jos kuitenkin olette kolunneet kaikki lähimetsät ja puistot, voi laavu olla seuraava retkikohteenne. Itselle nuotion tekeminen ja makkaranpaisto on ihan parhaita juttuja ulkoilussa!
 • OPETA LAPSIA ROSKATTOMUUTEEN: Retkeily on oiva tapa opettaa lapsille, ettei roskia saa jättää luontoon.
 • VARAA AIKAA: Monilla on nykyään hirveä kiire, niin myös meillä. Kun kuitenkin lähdette retkelle, varaa sille oma aikansa. Lapset todennäköisesti innostuvat metsästä ja viihtyvät siellä pitkät tovit. Älä siis lähde metsään tuli hännän alla, vaan varaudu tutkimaan jokainen keppi ja kannonkolo.
 • PAKKAA VALMIS ”RETKIREPPU”: Lähteminen helpottuu huomattavasti, kun kaikki retkelle tarvittavat perustavarat ovat valmiina kasassa. Toki aina erikseen pitää ottaa ne tärkeimmät, eli eväät, mutta esimerkiksi ensiaputarvikkeet, tulitikut, kosteuspyyhkeet sun muut eivät mene miksikään.
 • VARAA ENSIAPUVERMEET MUKAAN: Tätä suosittelen vahvasti. Edes ne perus laastarit, siderulla, puhdistusaineet ja kyypakkaus mukaan.
 • VESSAPAPERIA MUKAAN: Aina jollain tulee pissa- tai kakkahätä matkalla. Etenkin jos kyse on pienistä lapsista. Luonnonpuistoissa on ulkohuusseja, mutta niistä on usein paperit loppu, eli parempi kuskata mukana omia. Taittele pieni määrä vaikka minigrip pussiin, niin ne säilyvät kuivina.
 • MAINITSINKO JO HYVÄT EVÄÄT?

Kaikille löytyy omat retkimukit

Epelin 1. retki.

Tavoitteemme on siis tänä vuonna päästä ainakin 52 retkelle, sekalaisesti lähelle ja kauas. Jos sua kiinnostaa lähteä mukaan (joko ihan retkelle meidän kanssa tai henkisesti oman perheen voimin), niin huikkaa ihmeessä! Meidän retkeilyä voi seurata myös instagramin puolella Lennni89 ja tägäillä omia retkiä vuoden ajan #52retkeämunkinmatkassa . Vielä on vuoden 1. retki tekemättä, katsotaan jos vaikka viikonloppuna ehdittäisiin 🙂 

 

Kommentit

 • Marjaana

  Oi onpas kiva idea!:) Me tykätään kanssa retkeillä, 2v kans retket eivät vielä kovin pitkälle metsään onnistu, mutta olispa kiva kuulla näin toisena kotkalaisena ideoita missä meinaatte retkeillä? Nää puistot on jo koluttu 🙂

   0
  • Jenni

   Pitääki kasailla tässä juttu meiän vakkari paikoista 🙂 ja muutenki aina vaihtelua tuo, jos mukaan saa seuraa itselle ja muksulle 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.