VALIKKO
9.2.2017 19:58

Säänmukainen pukeutuminen, mikä siinä on niin vaikeaa?

 

Pakkanen yllätti jälleen suomalaiset. Tai minua ei yllättänyt, monet kanssaulkoilijat kyllä. Tai sen kuvan ainakin saa kun lähtee aamulla ulkoilemaan mittarin näyttäessä -15 tai enemmän ja vastaan tulee koululaisia aivan liian vähissä vaatteissa. Eikö ne pipot sun muut olekkaan enää muotia?

 

Muutama vuosi sitte tehdyt Möröt lämmittää kovemmillaki pakkasilla

 

Eilen lähdettiin kaverin kanssa aamupäivällä vaunulenkille, kun oli niin tajuttoman nätti keli. Mittari näytti -14 astetta, mutta ajattelin Hemmon tarkenevan hyvällä varustuksella vaunuissa. Itselle lähti päälle ihan kerrastosta alkaen kunnon ulkoilukamat, vaikka tiesin liikkuvani reippaaseen tahtiin. Hemmolle toppasin trikoo kerroksen päälle vielä villapuvun, villasukat, trikoolapaset, kypärämyssyn, villamyssyn, toppalapaset ja toppatöppöset. Lisäksi tietty toppapuku ja vaunuihin toppapussi ja viltti vielä päällimmäiseksi. Kotiin tullessa tuon reilu 5km reippailun jälkeen itsellä oli selkä hiestä märkä (kiitos microfleecen alle unohtuneen puuvillatopin) ja Hemmolla oli kaikki paikat ihan sopivan lämpöisinä. Vallan onnistunut ulkoilu siis.

 

Minityypin pakkasvarustus

Mutta sitten tänä aamuna sama keli ja töihin lähtiessä seurasin vastaantulevien koululaisten vaatetusta, pakkasta oli taas rapsakat -20. Lähes kaikilla ala-asteikäisillä oli asianmukaiset ulkotamineet, mutta heti vähänkään yläaste tai lukio ikäisiin mennessä puuttui erityisesti tytöiltä järjestään pipo, hanskat ja kunnollinen ulkotakki. Tai jos mukaan oli sattunut tarttumaan hyvä toppatakki, oli siitä vetoketju auki. Samoin monilla jalasta löytyi tennarit tai muut kesäkelin jalkineet. Mulla ei vaan mene jakeluun, miksei talvella voi pukeutua säänmukaisiin ulkovarusteisiin? Etenkin kun nykyään on tarjolla tosi kivannäköisiä takkeja ja pipoja.

”Ei kukaan käytä enää pipoa!”

Tässä hetki sitten oli iltasanomilla juttu nuorten talvipukeutumisesta ( linkki videoon TÄSSÄ) ja siinä monet tytöt painottivat, kuinka tärkeää nilkkojen näkyminen on tällä hetkellä. Siis anteeksi mitä? Jo päiväkodissa meillä ohjeistetaan moneen kertaan lapsia laittamaan sukka- ja napalukot ennen päällysvaatteiden pukemista, missä vaiheessa tämä on vaihtunu ihan päälaelleen? Samassa uutisjutussa tytöt perustelivat hanskattomuutta sillä, että käsiä voi aina pitää takintaskuissa. Toimittaja kyseli, mitä nuoret pitivät pakkasrajana esimerkiksi pipon käytölle: ”No joku -10 ainaki”. Miä kuljen pipo päässä jo + 5 asteessa, noin kylmällä päässä on vähintääki kokonainen supikoira.

Olisi pitänyt siinä sanoa tädille, että ”oma vika pikkusika, olisit pukenu kunnolla päälle”

Ja ei pukeutumisprobleema koske vaan nuoria. Juuri tänään aamulla kaveri viestitti (hänkin kunnollisena päiväkotityöntekijänä täydessä toppavarustuksessa), että viereisellä naisella ei ole hattua, hanskoja tai kunnollista toppatakkia. Silti hän koki tarpeelliseksi valittaa ilman kylmyydestä, miksi? Olisi laittanut kunnolla päälle, niin olisi varmasti tarennut olla. Olisi pitänyt siinä sanoa tädille, että oma vika pikkusika, olisit pukeutunu kunnolla. Tietty töihin autoilevien on helpompi laittaa kevyemmin vaatetta, mutta talvella kannattaisi silti varautua hatulla ja hanskoilla esimerkiksi auton rikkoutumiseen kesken työmatkan. Ja vähän turha on paasata muksuille pukeutumisesta jos itse tekee juuri päinvastoin.  Vähän sama homma on pyöräilykypärän kanssa; miksen itse käyttäisi kypärää, jos lapsille painotan sen tärkeyttä?

 

 

Mutta vaikka ulkona on edelleen yli kymmenen pakkasastetta, ajattelin miä silti vetästä toppavaatteet niskaan ja suunnata nauttimaan auringosta! Tiiä milloin seuraavaksi näin hyviä kelejä sattuu tälle kulmalle.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.