VALIKKO
5.11.2017 14:00

Säästövinkki naisille: osta itsellesi kuukuppi!

Kuukuppi ei varmasti ole osalle mikään uusi juttu, mutta itse tajusin sen fiksuuden vasta äskettäin. Eli te kaikki naiset, jotka ette ole ennen kuulleet kyseisestä keksinnöstä tai olette ehkä kuulleet, mutta ette ole syystä tai toisesta halunneet sitä testata, lue juttu loppuun.

Kuukuppi voi helpottaa myös kuukautiskipuja

 

KUUKUPPI

Kuukuppi eli kuukautiskuppi on naisille tarkoitettu kuukautissuoja, joka poikkeaa kaikista muista kuukautissuojista. Itse käytin pitkään siteitä ja tamponeja, joka kuukausi näihin turhautuen. Aina sai olla varuillaan ohivuodoista, mahdollisista hajuista, suojat hiostivat ja tuntuivat muutenvaan häiritseviltä. Olin kyllä kuullut kuukupista, mutta jotenkin ajatus sen käytöstä vaikutti todella hankalalta. Vähän sama fiilis oli itse asiassa ennen kokeilua myös vauvojen kestovaipoista.

Kuukautiskuppia on on oikeasti aika helppo käyttää, kun sen asettamiseen liittyvät pikkuniksit vaan tulevat tutuiksi. Ikärajaa kupin käyttöön ei ole. Lunette kuitenkin kertoo sivuillaan käytön olevan helpompaa, jos on jo käyttänyt tamponeja tai ollut yhdynnässä, mutta eivät nämäkään ehdottomia kriteerejä ole. Harjoittelemalla mestariksi!

Kuukuppia löytyy muutamassa koossa ja mallissa, itselleen sopivimman valinnassa auttaa esimerkiksi Luneten koko-opas, johon pääset tutustumaan TÄÄLTÄ. Koon valintaan vaikuttaa esimerkiksi oletko synnyttänyt ja kuinka runsaat kuukautisesi yleensä ovat.

KUUKUPIN EDUT

Tässä ihan listattuna muutamia kuukupin etuja, verrattuna muihin kuukautissuojiin. Nämä ovat siis omia havaintojani, eivät mitään virallisia, kaikkiin päteviä juttuja.

 • KUUKUPPI SÄÄSTÄÄ RAHAA:  Käyttämällä kuukautiskuppia normaalien suojien sijasta säästät vuodessa ihan kivasti rahaa, jolla voi ostaa vaikka suklaata! Toki ostohinta on sidepakettia kalliimpi, mutta maksaa itsensä melko pian käytössä takaisin.
 • KUUKUPPI ON EKOLOGINEN VAIHTOEHTO: Sama idea, kuin lasten kestovaippojen kanssa: käyttämällä kuukuppia säästät luontoa ylimääräiseltä jätteeltä, jota terveyssiteiden käyttö tuottaa.
 • KUUKUPPI ON MUKAVA KÄYTTÄÄ: Kun kupin oppii asettamaan oikein, on sen käyttö todella huomaamatonta ja mukavaa. Joskus jopa niin huomaamatonta, että meinaan unohtaa kupin tyhjennyksen tyystin.
 • VAIHTOVÄLI ON SITEITÄ/TAMPONEJA PIDEMPI: Kuppia tarvitsee yleensä, vuodota riippuen tyhjentää vain 2-3krt/pv.
 • KUUKUPPI VOI HELPOTTAA KUUKAUTISKIPUJA: Tähän en oikein alkuun uskonut, mutta mulla, jolla on normaalisti ihan saatanalliset römpsäkivut, on kuppi helpottanut oloa jonkin verran. Buranaa menee edelleen, muttei ihan niin paljon.
 • EI TARVITSE PELÄTÄ HAJUHAITTOJA: Harva meistä oikeasti haisee kuukautisten aikana, mutta monella naisella olo on silti epävarma. Tuntuu, että kaikki vieressäolijat pystyvät haistamaan kesäkuumalla housuihin ahdetun siteen. Mutta kupin kanssa tätä ongelmaa ei ole.
 • VOIT UIDA, LIIKKUA, NUKKUA JA SAUNOA KUPIN KANSSA NORMAALISTI: Yleisesti kuukuppi mahdollistaa aivan normaalin arjen myös kuukautisten aikana. Seksiä kupin kanssa ei kannata yrittää, muistuttaa Lunette sivustollaan. Tai siis ei kupin eikä kupinkäyttäjän, tiedäthän.

Varmasti monet ajattelevat, että kyllähän tamponit etenkin hoitavat saman asian ja ovat mukamas helpompia käyttää. Mutta kyllä vaan väittäisin kupin vievän tamponia ihan 6-0. Kyllä, tamponi on huomaamaton, mutta kyllä minua häiritsi uimahallissa toosasta roikottava lanka. Tuskin sitä kukaan tuijottaa, mutta itseä häiritsee. Ja samoin tamponit ovat kertakäyttöisiä ja näinollen roskaavat myös enemmän. Tamponin unohtamisessa on myös aina toksisen sokkioireyhtymän (TSS) vaara, eikä tamponia näinollen saisi käyttää yli 8h kerrallaan.

Kuukupin huolto on vaivatonta:

 • muistat vain keittää kupin aina kuukautisten jälkeen puhtaassa vedessä 5-10minuuttia
 • aina tyhjennyksen yhteydessä kuppi huuhdellaan ensin kylmällä ja sitten lämpimällä vedellä
 • säilytä kuppi ilmavassa pussukassa, joka tulee ainakin Lunetella kupin mukana.

 

Ja ei kun siis kaikki naiset shoppailemaan itselle mieluisen värinen kuppi jatkokäyttöön!

Kommentit

 • Hennamaista

  Kuukuppi on maailman parhain keksintö! Ei kyllä ekan kokeilun jälkeen halua edes ajatella siteitä tai tamponeja 😀

   0
  • Jenni

   No äläs vaan! En vaan tajua miten meni niin kauan, että hoksas sen olemassaolon 😀

    0
 • neito

  Mulle kaveri vinkkasi kuukupista reilu 10 vuotta sitten ja sen jälkeen en ole muuta käyttänyt. Tampooneista en ole ikinä tykännyt. Siteet siinä ja siinä. Mut kuukupin kanssa menkat melkein unohtaa. Ei tunnu missään, ei näy. Täydellinen ekologinen tuote, jonka käyttö mukavuus peittoaa mennen tullen roskaavat versiot. Ainoa miinus tulee siitä, että menkkjen aikana on syytä löytää vessa, jossa on kopissa saippua + vettä. Olen töissä yli 100 vuotta vanhassa talossa, jossa vessa kopit alkuperäiset. Remppaa toki tehty, mut talo on suojeltu myös sisätiloiltaan, niin vessassa osa asioista alkuperäisiä. 🙂 Käsien pesu mahdollisuus kopissa ei siis itsestään selvyys.

   0
  • Jenni

   No tuo hygieniaosuus on kyllä aina se vaatimus. Mullaki alko kerran menkat vaelluksella, onneks vasta vikana päivänä ni riitti se 8h tyhjäysväli että pääs kotiin 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.