VALIKKO
9.7.2018 12:59

”Sellainen lapsi kuin vanhempi”- kumpaa meistä Hemmo muistuttaa?

”Ei omena kauas puusta putoa.” ”Sellainen lapsi kuin vanhempi.”  Mutta miten on laita meidän esikoisen suhteen, onko jo havaittavissa selviä piirteitä jommasta kummasta vanhemmasta? Hemmon ollessa vauva, oli hän ulkonäöllisesti hyvin samanlainen kuin isänsä. Luonne ei kuitenkaan valitettavasti ole ikinä muistuttanut tuota miehen ”syön, nukun ja olen tyytyväinen”- tyyliä tippaakaan. Mies saikin töissä hyvät naurut, kun hänen työkaverinsa oli tässä taannoin kysynyt tyttömme luonteesta. Totesi, ettei ole epäsevyyttä, kumpaan neiti on enemmän temperamentiltaan tullut.

Lapsi oppii eläinten hyvän kohtelun helpoiten perheen lemmikkien kautta

LAPSI KUIN ÄITINSÄ

Viimeisen kahden vuoden aikana on käynyt hyvin selväksi, että meillä asustaa nyt talossa kaksi varsin haastavan temperamentin omaavaa naisihmistä. Kävinkin miettimään, missä kaikissa minin tavoissa tunnistan meissä yhtäläisyyksiä:

MALTTAMATTOMUUS: Itselle niin tuttu ”kaikki mulle heti nyt”- asenne on kyllä ihan täysin siirtynyt myös Hemmolle. Minä en sentään enää heittäydy maahan makaamaan raivonpuuskassa, jos asiat eivät tapahdu tarpeeksi nopeasti, mutta sinnepäin.

NÄLKÄKIUKKU: Esiintyy varsin läheisesti malttamattomuuden kanssa duona. Siinä missä Hemmo saattaa maata huutavana meritähtenä keittiön lattialla nälän kutkutellessa vatsanpohjaa, olen itsekin kuin perseeseen ammuttu karhu verensokerin laskiessa.

HERKKÄUNISUUS: Siinä missä mies pystyy nukkumaan melkein missä vain, heräilen minä korvatulpista huolimatta jokaiseen rasahdukseen ja inahdukseen. Hemmo on valitettavasti napannut tämän jalon piirteen itselleen, vaikka häntä onkin yritetty totuttaa vauvasta asti nukkumaan äänien keskellä.

ULKOILU: Hemmo on aina viihtynyt ulkona ja sehän passaa, sillä itsekin mieluusti vietän päivistä ison osan pihalla ja metsässä. Toisaalta tytön ulkoiluinto on saanut jo älyttömät mittasuhteet ja hän viettäisikin lähes jokaisen hereilläolohetken ulkona, satoi tai paistoi.

Nämä varmaan on ne selkeimmät jutut, missä ollaan kuin kaksi marjaa. Toki neidillä tuo tunteidensäätely ei ole vielä ihan priimaa, joten luonnollisesti hänellä reaktiot on vielä äkkinäisempiä ja voimakkaampia, kuin itsellä.

PIIRTEET, JOTKA HALUAISIN LAPSENI OMAKSUVAN

On myös omianisuuksia, jotka toivoisin lastemme omaksuvan itselleen. Osassa on itsellä petrattavaa, mutta tässähän niitä on hyvä lapsen kasvaessa opetella yhdessä esimerkin kautta.

SUVAITSEVAISUUS: Nykyisin maailmassa on ihan tarpeeksi sotaa ja eripuraa ilman, että nykylapsista ihan tietoisesti kasvatetaan epäluuloisia tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan. Jokaista pitäisi lähtökohtaisesti kohdella tasa-arvoisena ihmisenä, ei ennakkoluulojen kautta.

ITSEARVOSTUS: Jokaisen tulisi oppia pienestä asti arvostamaan itseään sopivissa määrin. Tämä näkyy meillä siinä, että lasta kehutaan sellaisena kuin hän on, eikä verrata muihin. Itsearvostus tarkoittaa myös tervettä minäkuvaa ulkoisesti, eli itsensä hyväksymistä vaikka sitten niiden selluliittien ja eripari tissien kanssa. Tästä syystä koitan välttää päivittelemästä omaa painoani tai yleisesti ulkonäköäni lapsen kuullen. Sama pätee myös muiden ihmisten arvosteluun.

LUONNON ARVOSTUS: Haluaisin lastemme oppivan, ettei ympäristökään kestä kaikkea kulutusta loputtomiin. Tästä syystä meillä kierrätetään mahdollisimman tehokkaasti jätteet ja hyödynnetään arjessa yleisesti ekologisempia vaihtoehtoja mahdollisuuksien mukaan. Liikumme paljon metsissä ja samalla olemme yrittäneet opettaa, että se on eläinten koti. En nimittäin halua ikinä nähdä lastemme heittelevän roskia tai rikkovan pulloja luontoon.

RAHAN ARVO: Tämä voi kuulostaa varsin maalliselta, mutta pidän itse tärkeänä, että rahan arvo opitaan jo pienestä asti. Aina ei voi saada kaikkea, mitä kaupasta haluaa. Vaikka olisimme rikkaita, haluaisin lastemme käyvän kesätöissä ja ansaitsevan itse omaa käyttörahaansa. Toki autamme tarvittaessa, mutta esimerkiksi opiskelijan on ymmärrettävä, että rahaa ei välttämättä riitä sekä laskuihin että tiheisiin baari-iltoihin.

YSTÄVÄT JA YMPÄRISTÖ VAIKUTTAVAT

Toistaiseksi iso osa vaikutteista ja opeista tulee kotoa ja lähipiiristä, mutta jo muutaman vuoden päästä alkaa ystäväpiiri vaikuttamaan yhä enemmän Hemmonkin ajatusmaailmaan. Toivossa on hyvä elää, että kotoa opitut jutut kestäisivät mukana ja ympärille sattuisi osumaan hyviä tyyppejä myös myöhemmin. Iloinen asia on, että nykyisin esimerkiksi tupakointi ja alkoholinkäyttö ovat vähentyneet nuorten keskuudessa. Samoin nuoret ovat nykyisin paljon tietoisempia ja kiinnostuneempia ekologisuudesta, kuin vaikkapa 20 vuotta sitten.

Ja varmasti mekään emme ole mitään parhaita roolimalleja ihan joka hetki, mutta sekin on ihan okei. Kunhan taas isossa mittakaavassa kaikki menee maaliin, on pikkujutuista turha alkaa murehtimaan. Jokainen esimerkiksi kiroilee joskus, jolloin lapselle voi selittää, että kyseessä on ruma sana, joka välillä kivun myötä lipsahtaa ulos suusta.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.