VALIKKO
22.10.2019 17:50

Somettaja, nykypäivän rattijuoppo liikenteessä?

Olimme matkalla lähileikkipuistoon. Kolmevuotias kulki itse potkupyörällään, yksivuotias matkasi rattaissa ja kaksi isoa koiraa käveli vierellä. Keli oli onneksi kirkas, lokakuisen illan pimeys olisi saattanut olla kohtalokas lisä yhtälöön. Huomasin jo kaukaa vastaantulevan auton, oletin myös kuskin huomaavan meidät. Reittimme meni autotietä pitkin, jonka takia ryhmityimme mahdollisimman hyvin tien sivuun. Autoilija oli ilmeisesti tulossa meidän puolellemme tietä erään talon pihaan. Kuski ei kuitenkaan yhtään katsonut, että tienreunassa oli jalankulkijoita, vaan kurvasi parkkiin eteemme reippaalla vauhdilla ja kääntöliikkeellä. Onneksi olin itse hereillä ja muksut hanskassa, sillä vasta parkissa kuski nosti katseensa puhelimesta ja hätkähti. Hänellä ei ollut meistä mitään havaintoa.

Ennen liikenteessä pelättiin humalaisia kylänmiehiä, nykyisin naama puhelimessa kiinni olevia kuskeja. Itse en siedä puhelimen näpräämistä ajaessa, en missään muodossa. Pakolliset asiat voi ajaessa hoitaa soittamalla, jota varten on erilaisia handsfree mahdollisuuksia olemassa. Uusissa autoissa on valmiiksi itsessään bluetooth järjestelmä, joka on huomattavasti näpräämistä turvallisempi vaihtoehto. Vähän suopeammin katson perinteisiä puheluita, kun ollaan rauhallisella tiellä, jossa jalankulkijoista ei ole vaaraa, mutta silloinkin pitäisi kädet olla vapaana ajamiseen.

KUN AJAT, ET OTA TAI KUVAA

Hälyttävää ilmiössä on, että yhä useammat kokevat puhelimen käytön ajon aikana hyväksyttäväksi. Jos ihmisiltä kysyttäisiin, voiko promillen humalassa hypätä auton rattiin, vastaus olisi lähes poikkeuksetta kieltävä. En kuitenkaan näe, miten somen selaaminen tai whatsapp viestien kirjoittaminen on vähemmän häiritsevää, kuin humalatilassa ajaminen, sillä humalassa katse sentään on tiessä.

Monen eteen on varmasti somessa tullut videoita, joita ihmiset ovat kuvanneet samalla, kun ajavat autoa. Saatetaan kertoa pitkät pätkät päivän jutuista, samalla vilkuillaan välillä tielle ja vaihdellaan auton vaihteita. Ja tässä ei muka ole mitään vikaa? Parilta olen kuullut saman selityksen, kuin eräältä lähipiirin alkoholistilta aikoinaan: itsehän miä sinne seinään ajan jos jotaan käy. Niin, ite ajat, mutta mitäpä jos siinä samalla viet jonkun sivullisen mukanasi? Ja vaikka suoralla tiellä päätyisitkin yksinäsi sinne tienkaiteeseen, onko se sen parempi lopputulos?

Pääsääntöisesti jalankulkijat ovat itse kartalla, kannattaako tietä lähteä ylittämään vai odottaa ja antaa autoilijan mennä ensin. Liikenteessä kuitenkin on seassa paljon niitä arvaamattomia liikkujia, kuten lapset ja lemmikit, jolloin autoilijan pitäisi ehdottomasti keskittyä havainnoimaan ympäristöään, ei puhelinta. Vaikka itse en puhelinta näprääkkään, on reagointi tielle koukkaaviin teineihin pyörineen ollut välillä aika tiukilla. Puhelin kourassa olisi paristi varmasti mennyt liian pitkäksi.

Sen kerran, kun joku pystyy mulle perustelemaan, miksi puhelimen näpärääminen on hyväksyttävää ajon aikana, niin maksan tälle heti markkinoiden kalleimman luurin omasta pussistani.

PUHELIN POIS TAI PYSÄHDY

Jos sulla on joku niin mielettömän tärkeä asia kuvattavana, ettei se voi odottaa kotiin asti, niin pysäytä sitten se auto hetkeksi. Sen kerran, kun joku pystyy mulle perustelemaan, miksi puhelimen näpärääminen on hyväksyttävää ajon aikana, niin maksan tälle heti markkinoiden kalleimman luurin omasta pussistani.

Puhelimen käyttö yksin ajaessa on oma lukunsa, mutta annas kun bongaat kuskin, jolla on takapenkillä pari muksua kyydissä. Itse pelkään jo valmiiksi peräänajoja ja kolareita, saati että tietoisesti lisäisin näiden riskiä käytökselläni. Viimeistään näissä tilanteissa pitäisi kellojen soida ja herätä tajuamaan, että siinä samalla tulee vaarannettua myös omien lasten henki. Jos olet yksi näistä vanhemmista, niin toivottavasti tunnet piston sydämessäsi juuri nyt. Toivottavasti se pisto on myös sen verta syvä, että seuraavalla kerralla annat se puhelimen piipata itsekseen, kun istut ratin taakse.

ÄLÄ AJA LAPSENI PÄÄLLE, KIITOS

Jos nyt mutiset siellä itseksesi, että on ihan oma ratkaisusi, mitä teet tai et tee ajaessasi, niin mietippä uudestaan. Autoilijalla on aika iso ylivoima puolellaan, kun eteen sattuu vaikkapa se kouluun kulkeva lapsi. Toistaiseksi omat lapseni eivät kulje yksin liikenteessä, mutta pian sekin aika koittaa ja silloin en halua sinne yhtään riskitekijää lisää. Kukaan ei halua ovelleen vakavailmeisiä poliiseja kertomaan suru-uutisia, joten ole kiltti, äläkä ainakaan lisää sitä riskiä.

Eli voitaisiinko nyt sopia, että jokainen käyttää jatkossa puhelinta vain pakollisiin puheluihin ajon aikana ja tällöinkin handsfreetä käyttäen? Tai sellaisen puuttuessa kurvaa tienreunaan ja hoitaa sen puhelun parkissa. Samalla jokainen jalankulkija voisi vuorata ulkovaattensa jo heijastimilla, sillä pimeässä on vaikea väistää sellaista, mitä ei näe.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.