VALIKKO
3.1.2017 18:02

Sormiruokailu, sen sietämätön helppous ja hirveys.

Hemmo täytti juuri 7 kuukautta joulukuussa ja kiinteitähän meillä on soseiden muodossa syöty jo sieltä vajaa 4kk ikäisestä alkaen. Nyt noin kuukauden ajan hän on saanut myös istua syöttötuolissa ruokailujen ajan, joka tarkoitti sormiruokailuun tutustumisen olevan mahdollista. Toki olimme antaneet tyypille maissinaksuja jo aikaisemmin, mutta ei mitään sen vaativampaa syömistä.

dsc06277

 

Mitä sormiruokailu sitten tarkoittaa?

”Sormiruokailu on yksikertaistetusti sitä, että lapsen annetaan syödä itse.

Soseiden ja lusikalla syöttämisen sijaan lapselle tarjotaan sellaisia ruokia, joista hän saa omilla käsillään kiinni ja jotka hän saa itse vietyä suuhunsa.  

Suomalainen käännös ”sormiruokailu”, termille baby-led weaning,  on tässä kohtaa hieman hämäävä. Kunhan taidot ja motoriikka ensin hieman karttuvat, lapsi voi syödä ruokansa myös lusikalla ja haarukalla – ihan itse. Ja silti lapsi on edelleen sormiruokailija.

Kyseessä on paremminkin lapsentahtinen siirtyminen kiinteisiin ruokiinlapsi päättää miten paljon mitäkin tarjoitusta vaihtoehdoista syö, ja tyyli on vapaa. Vanhemman tehtäväksi jää tarjota monipuolisesti erilaisia ruoka-aineita.” – Simppeli sormiruokakeittiö, Sormiruokailun ABC

Löysin tuon Simppeli sormiruokakeittiö sivuston ihan vanhingossa ja voi että kuinka hyödyllinen siitä onkaan tullut! Samoin saman sivuston facebook ryhmä on ollut tosi kätevä vinkkipankki ja tukipalvelu syömiseen liittyvissä asioissa.

Alkuun minua pelotti antaa mitään kiinteämpää, etenkin kun Hemmon tapa syödä oli tunkea kaikkea niin paljon suuhun kun vaan ikinä sai mahtumaan kerralla. Kakominen hirvitti, sillä vaikka tiesin sen olevan luonnollinen refleksi ja harjoittelua, ei sitä silti kiva ole vierestä seurata. Alussa tarjosinkin vain tosi pehmeäksi keitettyjä vihanneksia (porkkana, bataatti, parsakaali) ja pehmeitä hedelmiä, kuten banaaneja.  Hemmo itse on ollut ruokailusta enemmän kuin innoissaan ja tarkastelee kaikkea uutta kuin suurempikin tutkimusmatkailija. Pilkkua viiratakseni on pakko tarkentaa, että meillä sekaruokaillaan eli siis osan syötämme soseina ja osan Hemmo saa syödä itse.  Nyt vihannesten kylkeen on tullut mukaan jo lihapötköt joko kanasta tai naudasta sekä keitetyt kierrepastat, banaaniletut ja leivät.

Useasti ensimmäinen reaktio on monella negatiivinen ja perusteluna joku seuraavista:

  1. sormiruuan valmistaminen on liian työlästä, etenkin jos perheessä on myös vanhempia lapsia
  2. lapsi sotkee hirveästi syödessään itse, en jaksa siivota joka kerta
  3. en uskalla antaa lapsen syödä itse työstöä vaativaa ruokaa, ettei vauva vain tukehdu

Myönnän, että kaikki ovat käyneet myös omissa ajatuksissa.  Toisaalta oma tausta on päiväkotityöstä ja pienten ryhmästä, jossa on myös niitä vajaa vuoden vanhoja, joiden on pakko antaa syödä itsenäisemmin. Monet ovat kotona täysin syötettyjä, mutta hoidon alun jälkeen alkavat kotonakin syömään itsenäisemmin ruokaa. Tosiasiahan nimittäin on, ettei päiväkodissa ihan oikeasti ole aikaa alusta loppuun syöttää jokaista pientä lasta. Toki kaikkia autetaan ja syötetään tarvittaessa, mutta pääasissa niitä pienimpiäkin tuetaan itsenäiseen ruokailuun.  Lopulta siis itsenäisyyden tukeminen helpottaa omaa arkea, kun koko perhe voikin syödä samaan aikaan. Itse ainakin tykkään siitä, että voimme syödä esimerkiksi aamupalan Hemmon kanssa yhdessä sen sijaan, että arpoisin aamulla ehdinkö itse syödä nopean smoothien vai pitäisikö ensimmäisenä syöttää minityyppi, ettei se hermostu.

dsc06259

Itse valmistamiseen ei myöskään mene mielestäni hirveitä määriä aikaa, sillä monetmuulle perheelle valmistettavat ruuat käyvät myös sormiruokailijalle. Kunhan muistaa ottaa pienen ruokailijan annoksen syrjään ennen maustamista. Täysin mautonta vauvankaan ruuan ei tarvitse olla, vaan sieltä saa löytyä yrttejä sun muita suolattomia mausteita. Kasvissosekeitto, lihapyörykät, uunivihannekset, makaronilaatikko, aamupuuro… kaikki nämä onnistuvat ilman suurempaa lisäsäätöä.

On totta, että sormiruokailuja sotkee aika reilusti etenkin syömisen harjoittelun alkutaipaleella. Mutta oppiiko lapsi kävelemään kaatumatta? Niinpä. Miksi siis pitäisi olettaa, että lapsi syötetään siihen asti, kunnes se mystisesti osaa yhtäkkiä syödä ilman, että yhtään murusta lentää lautasen ulkopuolelle? Enkä minä pidä tuota sotkua minään älyttömänä vaivana, pari rikkakihvelillä vetäisyä ja pöydän/syöttötuolin pyyhkiminen. Aikaa kuluu noin 5-10minuuttia.

Tukehtuminen on isoin pelko ruokailuun liittyen myös itsellä. Nyt en enää niin herkästi säikähdä, jos Hemmo käy kakomaan ruokapalaa ulos suusta, mutta kyllä siinä helposti pidättää hetken hengitystä odottaessa. Kannattaakin ensialkuun käydä läpi sormiruokailun turvallisuusohjeet sekä varmistaa, että oman lapsen fyysiset valmiudet riittävät sormiruokailun aloittamiseen. Kertaathan myös, miten mahdollisessa tukehtumistilanteessa kuuluu pienen lapsen kanssa toimia!

dsc06289

Koen oman arjen helpottuneen, kun Hemmon annettiin ruveta syömään itse, mutta toki jokainen toimii miten omalle perheelle parhaakseen kokee! Eikä sormiruokailussakaan ole mitään ehdotonta ”nyt kun aloitit niin pakko jatkaa hamaan tappiin asti”- juttua, vaan ihan hyvin voi kiirepäivinä syöttää pelkkiä soseita ja palata sitten taas ajan kanssa itsenäiseen maisteluun.  On myös ihan ok antaa osa syötettynä ja osa sormiruokaillen, kunhan huolehtii, ettei vauvan suuhun tungeta samaan aikaan lusikkaa kun siellä työstetään muuta ruokaa. Hyvä keino on tarjota tällöin soseet eri ruokailukerralla kuin itsesyötävät.

Meillä on käytössä lastentarvikeliikkeestä ostettu silikoninen ruokailualusta, mutta jatkossa olen harkinnut ezpz Happy Mat:n ostoa. Nyt nimittäin lähtee kaikki lautaset kaaressa lentoon, jos niistä ruokaa erehtyy tarjoamaan.

happy-mat-lime-e1480538524647-600x415

Happy Mat ruokailualusta

 

Jos unohdin jotain oleellista niin huikatkaa toki, myös jos on jotain takuuvarmoja reseptivinkkejä niin saa vinkata! 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.