VALIKKO
4.4.2018 13:02

Taaperon ensimmäinen oksennustauti

Nyt se sitten koitti, sopivasti vielä pääsiäisviikon alkuun nimittäin: oksennustauti. Olen monesti tässä kevään aikana kehaissut ääneen, kuinka me ollaan pysytty poikkeuksellisen terveinä koko porukka. No putki katkesi viime viikolla, kun ensin taapero ei huolinut koko päivänä mitään syömistä ja pian heräsimmekin yöllä Hemmon huoneesta kuuluvaan itkuun. Ihmeen paljon oli minityyppi saanut oksennettua, vaikkei tosiaan ollut koko päivässä juuri mitään syönyt. Eihän siinä muuta, kuin lapselle pikapesu ja pyjamanvaihto samalla, kun toinen otti työnalle petivaatteiden selvimisen. Oksennustauti kuului niihin asioihin, joita en mieluusti ruksaisi lapsen ”ekakerta” listalle, mutta kaipa se nyt vain oli hoidettava alta pois. Jäihän sinne vielä jännättäväksi mm. kihomadot ja täit.

MITEN TOIMIT OKSENTAVAN TAAPERON KANSSA

Tätä moni jännää, mutta yleensä turhaan. Pienillä lapsilla on aika hyvin hallussa itse oksentaminen, joten tukehtumista ei yleensä tarvitse pelätä. Itse olen työn puolesta hoitanut myös niitä oksentavia pikkulapsia, joten tilanne ei tullut mitenkään uutena vastaan. Jotkut siirtävät oksennustaudissa lapsen vanhempien makuuhuoneeseen nukkumaan, mutta ehkä helpompi vaihtoehto on siirtää vanhemmalle patja lapsen lähelle. Hemmo onneksi rauhoittui pian ensimmäisen oksennuksen jälkeen, joten annoimme hänen jäädä itsekseen sänkyynsä, olimmehan itse kuuloetäisyydellä vieresessä huoneessa.

Oksentamiseen liittyy monesti myös ripulia, joten siihenkin kannattaa varautua. Hyvä kikka helpottaa yöllistä lakanarumbaa on pedata lapsen sänkyyn useammat lakanat päällekkäin. Laitat siis vain vuotosuoja+aluslakana settejä vaikka kolmet päällekkäin, jolloin oksennuksen yllättäessä voi vain nykäistä päällimmäisen kerroksen pois. Itse heitin likaantuneet lakanat pikasuihkun kautta kylppärin lattialle odottamaan aamua, suosittelen samaa muille.

Huolehdi heti ensioireista asti riittävästä nesteytyksestä. Jotkut lapset eivät suostu juomaan riittävästi jos tarjolla on pelkkää vettä, joten tarjoa huoletta vaikka mehua. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä nopeammin kuivuminen iskee. Olin tästä alkuun huolissani, mutta sitten muistin lastenlääkärin joskus todenneen, ettei perus vatsatauti yleensä ehdi kuivattaa lasta vaarallisissa määrin. Eri asia, jos kyseessä on normaalia ärhäkämpi tauti, jolloin riski on suurempi. Ruokaa voi tarjota, mutta se tuskin maistuu.

OKSENNUSTAUTI TARTTUU HERKÄSTI

Tätä haluaisin painottaa kaikille: Älä vie sairasta tai oksennustaudista toipuvaa lasta muiden lasten seuraan. Ei siellä päiväkodeissa ilkeyttään neuvota pitämään kahta oireetonta päivää kotona vatsataudin jälkeen. Vaikka lapsi ei enää oksentaisi, tartuttaa hän virusta silti edelleen eteenpäin. Hemmo oksensi onneksi vain yöllä ja puklaili aamupäivällä, mutta ei olisi tullut mieleenkään lähteä hänen kanssaan edes ruokakauppaan seuraavana päivänä. Ja toki on olemassa ihmisiä, jotka joutuvat näin tekemään, esimerkiksi vailla tukiverkkoa elävät yksinhuoltajat, mutta noin yleisesti kontaktit muihin kannattaisi pitää minimissään.

Hemmon yleisvointi oli jo seuraavana päivänä ihan hyvä, ruokahaluttomuutta lukuunottamatta. Mietin hetken, voiko toipilasta viedä lyhyelle happihyppelylle koirien kanssa, enkä keksinyt mitään hyvää syytä, miksei näin voisi tehdä. Kuumeista lasta en veisi ulkoilemaan, mutta vatsataudista toipuva taapero voi mielestäni hyvin lähteä istumaan hetkeksi vaunuihin ulos, jos lapsen olo sen sallii. Lenkillä tautia ei tule tartutettua muihin, joten sitä ei tarvitse pelätä. Samoin pihaulkoilu on mielestäni ok, jos ei ole kyse esimerkiksi ison kerrostalon leikkipaikasta, jossa ollaan yhdessä muiden lasten kanssa.

Lapset on siitä jänniä, että oksennustauti tai ei niin virtaa riittää.

AINA TAUTI EI TARTU KAIKKIIN PERHEENJÄSENIIN

Meillä oli onnea ja oksennustauti kiersi meidät aikuiset kaukaa tällä kertaa. Kerkesin toki jo ennakoida tulevaa vessarumbaa ja pesin molemmat kylppärit kloorilla hanoja myöten. Jos nimittäin joudun oksentamaan, haluan tehdä sen puhtaaseen pönttöön. Samoin söin pari päivää lähes pelkästään sellaisia ruokia, jotka olisi helppo oksentaa ulos. Näitä oli esimerkiksi mustikkakeitto ja puuro.

Vatsataudit tarttuvat herkästi, mutta joskus sen onnistuu välttämään. Tartunta ei nimittäin aina vaadi suoraa kosketusta vatsatuotoksiin, vaan riittävät virukset voi napata pelkästään kävelemällä huoneen läpi, jossa on oksennettu lattialle. Eli tilanne, jossa käsittelet oksennusta ja saat sitä myös suoraan lähteestä päällesi, on melko menetetty. Tästä syystä olinkin erittäin iloisesti yllättynyt, kun pääsiäistä ei vietettykään kukin omassa kylpyhuoneessaan.

Mutta jos taloudessanne joku nappaa tämän ihanan taudin, kannattaa kyllä tehdä kaikkensa, jotta edes osa porukasta selviäisi ilman. Jos teillä on useampi wc, suosittelen terveitä käyttämään omaansa. Oksennukset ja lähipinnat kannattaa puhdistaa oikeilla aineilla ja jokaisen huolehtia extrahyvin käsihygieniasta. Jos lapset nukkuvat samassa huoneessa, voi taudin ajaksi siirtää joko sairaan tai terveen muksun muualle nukkumaan. Maitohappobakteereita kannattaa vedellä etenkin tautiaikana, jolloin tartunta ei ehkä iske niin herkästi.

Ainiin ja taudin jälkeen vaihtakaa hammasharjat.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.