VALIKKO
8.9.2017 20:32

Taaperon maitoallergia, miten tunnistat ja mikä avuksi?

Blogin puolella on ollut vähän hiljaisempaa, ihan johtuen arjen kuormittavuudesta viime viikkoina. Perus työkuviot pyörivät kokoaika, mutta lisänä on selvitelty tuon Mini-Hemmon mahakipujen alkuperää. Pitkään ihmeteltiin yöhuutoja, päivien kiukkuisuutta ja ruokahaluttomuutta. Lopulta nämä kärjistyivät öisin n. 2-4h huutomaratoneiksi, joihin ei auttanut syli eikä hyssyttely. Tyttö väänsi itseään kaarelle ja huusi täysin palkein tauotta. Tässä vaiheessa totesimme, ettei käytös mene enää kategoriaan ”kaikki lapset itkee öisin”. Mulla alkoi pyöriä mahdollinen maitoallergia mielessä, olenhan sitä itsekin pienenä sairastanut.

MIKÄ MAITOALLERGIA?

”Maito on yleisimpiä lapsen allergian aiheuttajia ja se on hyvä tutkia ennen kuin muita ruoka-aineita aletaan miettiä oireilun taustalla.  Lehmänmaitoallergiaa esiintyy 2–3 %:lla imeväisikäisistä. Lehmänmaidolle voi oireilla myös äidin ruokavalion kautta. ” -Allergialapset Ry

Kaikilla allergikoilla maito ei aiheuta näkyviä oireita, kuten ihottumaa tai punoitusta pyllyn iholla. Osa reagoi maitoon välittömästi, mutta toisilla oireet tulevat viiveellä muutaman päivän kuluessa. Pitää myös muistaa, että maitoproteiini ja laktoosi ovat kaksi eri asiaa, eikä maitoallergikko näin ollen voi käyttää laktoosittomiakaan tuotteita. Lapsi tosiaan voi oireilla jo täysimetyksellä, mikäli äidin ruokavalioon kuuluu maitotuotteita. Myös lehmänmaitokorvike voi laukaista oireet.

Suolistoperäisen allergian oireita: Ilmavaivat, tyytymättömyys, huono nukkuminen, kipuitku, pulauttelu,ripuli, kasvuhäiriöt, ummetus, veriulosteet, pyllyn punoitus/-ihottuma, ruuasta kieltäytyminen, ravitsemushäiriöt. 

Näistä oireista viivästyneitä oireita ovat usein veriulosteet, ummetus, peräaukon ihottuma / punoitus, tyytymättömyys ja uniongelmat, huono ruokahalu / ruuasta kieltäytyminen sekä kasvuhäiriöt.” –Allergialapset Ry

Lihavoin tuosta Allergialapset Ry:n listasta oireet, joita meidän neidillä on havaittu viime kuukausien aikana.  Ja aika selkeitähän nuo ovat.  Kyselin jo keväällä meidän terkkarilta, onko allergia mahdollinen, mutta silloisen sijaisen mielestä Hemmo vain on normaalia itkuisempi tapaus. Tuolloin yöhuudot eivät olleet vielä niin pahoja, joten uskoin terkkaria. Sittemmin saimme onneksi oman vakkariterkkarin, joka ei sivuuttanut oireita kädenheilautuksella.

VÄLTTELYÄ, RUOKAPÄIVÄKIRJAA JA ALTISTUSTA

Multa on aikoinaan testattu maitoallergia verikokeilla. Tästä johtuen kammosin jo valmiiksi piikittelyjä Hemmon kanssa, mutta nykyisin onneksi luotetaan enemmän välttelyn ja altistuksen taktiikkaan diagnosoinnissa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että alkuun lapsen ruokavaliosta karsitaan kaikki maitoproteiini pois vähintään pariksi viikoksi. Tämän jälkeen, suoliston rauhoituttua,  lapselle annetaan maitoa ja sitten vain seurataan tuleeko oireet takaisin.  Osalla tämä tehdään sairaalaolosuhteissa, etenkin jos kyse on esimerkiksi nopeasti oireilevasta ihottumasta. Suolistoperäisessä allergiassa oireet ilmaantuvat tuntien, jopa päivien tai viikkojen viiveellä, ja altistus tehdäänkin usein kotona.

Meillä oltiin täysin maidotta kolme viikkoa, joiden aikana Hemmo nukkuin tyytyväisenä 12h yöunia putkeen. Samoin päivät olivat iloisempia. Painokontrolli neuvola oli sovittu eiliselle eli torstaille, joten annoimme minille maitoa sunnuntaista alkaen. Tiistai oli jo levoton, yöllä alkoi tuttu kipuitku. Oli siis melko selvää, että oireiden aiheuttajana oli löytynyt. Maito jätettiin heti pois ja yöt ovatkin rauhoittuneet uudestaan.

Tässä mutama hyvä kalsiumin lähde

Tällä hetkellä meillä on oma, todella pätevä ja mukava terkkari neuvolassa. Hän otti tosissaan huoleni yöhuudoista jo ensimmäisellä soitolla ja ei epäillyt maidon sopimattomuutta nytkään. Pohdimmekin yhdessä, millaisia muutoksia neidin ruokavalioon kannattaisi tehdä, jotta esimerkiksi kalsiumin tarve täyttyy. Terkka ehdotti käyntiä ravitsemusterapeutilla, jonne nyt odottelen aikaa. Toinen iso plussa hoitajassamme on yhdennäköisyys Hemmon kummitätiin. Auttaa kummasti käyntejä varautuneen muksun kanssa, kun vastassa on tutunnäköinen täti.

OMAN LAPSESI ASIANTUNTIJA

Jokainen vanhempi tuntee yleensä lapsensa parhaiten. Harvoin vanhemmalle nousee selvää huolta ihan turhin perustein ja näistä kannattaakin rohkeasti puhua neuvolassa. Mikäli kohdallesi on sattunut työntekijä, joka ei ota huoltasi tosissaan, kannattaa asiaan pyytää aina toinen mielipide. Mieluummin lasten kohdalla tutkitaan vähän turhiakin vaivoja, kuin annetaan pienten kipuilla pidmpään.

Meidän Hemmolla menee kasvu vieläkin miinuskäyrillä. Itse en ole asiasta suuremmin huolissani, eikä myöskään terveydenhoitajamme. Tottakai kasvua seurataan ja tarkkaillaan, mutta kunhan tytöllä riittää menoa ja ruokapuolta menee suhteellisen hyvin, ei huolta pitäisi olla. Osa vain kasvaa sirommin, osa tuhdimmin. Toki jos käyrät jatkavat laskusuunnassa, on aiheellista tutkia syitä enemmän. Tällä hetkellä paino on voinut jäädä jälkeen ihan aktiivisuuden ja maidosta ärtyneen mahan takia.

”EIKÖ SE RAUKKA SAA KOSKAAN JÄÄTELÖÄ?”

Jatkossa homman nimi on varsin simppeli: toistaiseksi mennään maidottomalla ruokavaliolla ja aina säännöllisesti testaillaan, josko tytön maha alkaisi pikkuhiljaa sietämään maitotuotteita. Usein maitoallergiaan liittyy myös yliherkkyys naudanlihalle, joten tätäkin suositellaan pahasti allergisilla välttämään. Hemmo syö kyllä nautaa, mutta harvemmin. Itsehän en vielä nykyisinkään pysty punaista lihaa syömään, joten sitä ei kovin usein meillä valmisteta. Haluan kuitenkin minin tottuvan monipuoliseen ruokavalioon ja lihaa tullaan tarjoamaan, mikäli se neidin vatsalle sopii.

Yosan kaurajugurtit maistuu siinä missä tavallisetkin

Ja faktahan on, ettei ihminen oikeasti tarvitse lehmänmaitoa ravinnokseen. Tarvittavan kalsiumin saa varsin hyvin muistakin ruuista, kunhan vain vähän kiinnittää huomiota mitä suuhunsa laittaa. Esimerkiksi hyviä kalsiumin lähteitä ovat parsakaali, lehtikaali, chia siemenet valkoiset pavut ja tofu. Lisäksi kaupoista löytyy paljon kasvispohjaisia vaihtoehtoja maitotuotteille, kuten kauramaito ja -jugurtti. Kannattaakin syödä monipuolisesti kasviksia ja marjoja, sekä erilaisia kalsiumilla boostattuja tuotteita. Ja kyllähän sieltä hyllystä löytyy ihan niitä kalsiumtablettejakin.

Kuvat:

http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/hyvaterveys.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image/public/main_media/1367498776_original_51_kalsiumia_tarpeeksi_0.jpg?itok=PnVsHSNe

http://2.bp.blogspot.com/-KjO-URPjpRo/U4rREffMOuI/AAAAAAAAGWo/0RsFEBhJkBI/s1600/calcium-rawlivingfoods-tumblr-com.jpg

Ja lainausten lähteet: http://www.allergialapset.fi/

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.