VALIKKO
18.1.2018 13:12

Unikoulu taaperolle jälleen käytössä

Kuten aikaisemmin kirjoitin, on meillä menty ihan järjettömän vähillä ja huonoilla yöunilla reilu kuukauden päivät. Alunperin yökukkumiset alkoivat, kun neiti kävi pusaamaan kaikkia kolmea poskihammastaan kerralla läpi. Samaan syssyyn otettiin jouluna vielä yksi kulmahammas. Hampaiden puhkeaminen on aina laukaissut Hemmolla myös nuhan, joten tukkoisuus toi oman lisänsä yöhulinoihin. Levottomien öiden aikaan istuin pitkiä aikoja  muksun kanssa, tyhjensin nenää ja annoin juomista. Nyt kuitenkin hampaat ovat jo hyvällä mallilla näkyvissä, eikä niiden pitäisi enää vaivata, mutta yövalvomiset jatkuivat edelleen. Toissayönä, miltein kahden tunnin sylittelyn jälkeen, tein pikapäätöksen ottaa jälleen unikoulu käyttöön.

UNIKOULU TAAPEROLLE

Meillä on pidetty unikoulua jo aiemmin, itse asiassa pariinkin kertaan. Pääset lukemaan näistä lisää TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ . Nyt siis ongelmana oli, että yönsä itsekseen nukkuva taapero oli ehtinyt hammasrumban aikana tottua yölliseen seuraneitiin ja jatkuvaan palveluun. Lopulta en siis päässyt edes nousemaan tuolilta, kun muksu jo huusi lohduttomasti luokseen.

Iltaisin emme nukuta Hemmoa, vaan hänet viedään hammaspesun ja iltalorujen jälkeen sänkyyn, jossa hyvänyön toivotusten jälkeen hän jää itsekseen etsimään unta. Normaalisti tämä tapahtuu ilman kitinää ja natinaa, mutta viimeisen viikon aikana ei illatkaan ole sujuneet ilman nukutusta. Tämä oli itselle jo selvä merkki, ettei enää ole kyse pelkästään hammaskivusta.

No mitä me nyt sitten taaperon kanssa käytännössä teimme? Netistä löytyy googlettamalla kymmeniä eri sivustoja, joilla neuvotaan eri unikoulutyylien perusteet. En siis käy kaikkia näitä erikseen avaamaan tässä. Tassuttelua käytimme, kun Hemmo oli alle vuoden ikäinen. Nyt tyyli vaati kuitenkin pientä muokkausta, sillä emme halunneet jatkaa sängyn vieressä kököttämistä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan rauhoittelin tytön ensin sylissä (jossa hiljenee aina heti), laskin sänkyyn ja tein vielä muutamat vahvat paijaukset selkään. Tämän jälkeen toivotin vain kauniita unia ja lähdin pois huoneesta.

Ensimmäisten 5-6 kerran aikana huuto alkoi välittömästi uudestaan, kun nousin lähteäkseni huoneesta. Poistuin kuitenkin, odotin alkuun pari minuuttia ja palasin sitten toistamaan rauhoittelurutiinin. En jutellut sen kummempia, ainoat sanat lapselle olivat ”kauniita unia”. Vähitellen pidensin poissaoloa viiteen minuuttiin ja toistin saman pistäytymisen sängyn luona. Vähitellen, noin puolentunnin rumban jälkeen, alkoivat itkupätkät tasoittumaan vähitellen. Käymisväli harveni, sillä taaperon itku muuttui katkoilevaksi ja kuuntelevaksi. Lopulta siinä reilu tunti aloituksesta rauhoittui muksu itsekseen sänkyyn pienen kitinän jälkeen ja nukkui loppuyön katkotta aamuun asti.

Olin varma, että sama rumba jatkuisi seuraavana yönä mutta mitä vielä! Eilen illalla Hemmo meni iloisesti itsekseen sänkyyn, hymyili kun poistuin huoneesta ja vedin oven kiinni. Yhtään itkahdusta ei kuulunut koko illassa ja yön hän nukkui rauhallisesti aamuun asti. Itse asiassa tauotonta unta kertyi 11 tuntia. Itse heräilin edelleen pitkin yötä kuuntelemaan, mutta olo oli ihan mielettömän helpottunut. Onneksi unikoulu otettiin käyttöön nyt, eikä vasta parin kuukauden päästä.

Unikoulu kysyy hermoja, oli sitten kyse vauvasta tai taaperosta

UNIKOULU PERHEEN HYVINVOINNIN PELASTUS

 

Meillä voi sanoa unikoulun pelastaneen (taas) perheemme. Mikään ei verota omaa jaksamista ja toimintakykyä arjessa niin pahasti, kuin unettomuus. Ja entisaikojen huudatus-unikoulun voi unohtaa, sillä nykyisin ollaan tietoisia, että hätäitkun huomiotta jättäminen aiheuttaa ainoastaan ongelmia lapsen kehitykselle. Meilläkin lapsi oli aina hetken itsekseen, mutta paikalle mentiin melko pian ja lapsi sai kaipaamaansa lohtua vanhemmalta. Ja mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä enemmän suosittelen vielä pehmeämpiä menetelmiä nukahtamisen opetteluun.

Hyvinvoiva vanhempi on myös parempi vanhempi. Samoin hyviä yönunia nukkuva lapsi on terveempi lapsi. Ainakin meillä myös päivät menivät kitinän säestäminä, eikä mistään tullut mitään väsyneenä. Omat harrastukset jäivät kokonaan, sillä energiaa ei yksinkertaisesti riittänyt juoksulenkille lähtemiseen.

Jos teillä valvotaan, kannattaa ensin varmistaa, ettei kyseessä ole mikään fyysinen vaiva. Huonoja

unia voi aiheuttaa esimerkiksi allergiat ja korvatulehdukset. Jos nämä on poissuljettu, suosittelen vahvasti unikouluun tutustumista ja sen aloittamista. Onnistuakseen tämä vaatii molempien vanhempien sitoutumisen, mutta tuloksia näkee yleensä jo muutamassa illassa. Hankalimmissa tapauksissa on mahdollista laittaa lapsi unikouluun ammattilaisen kanssa kolmeksi yöksi, mutta ensisijaisesti kannattaa pyrkiä toteuttamaan kotiunikoulu. Kymenlaaksossa uniasioissa tukea saa Kymenlaakson ensi- ja turvakotiyhdistykseltä ja myös ulkopaikkakuntalaiset voivat soittaa työntekijöille.  Heidän toimintaansa pääset tutustumaan TÄSTÄ.

 

Voihan se olla, että tässä vielä tulee takapakkia ja uusia valvomisjaksoja, mutta toistaiseksi olen enemmän kuin helpottunut tilanteen ratkeamiseen. Oikein hyvää loppuviikkoa sulle!

 

EDIT: Ja heti kun menin kehumaan, niin täällähän on jäätävä huutokonsertti taas päällä. Että näin.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.