VALIKKO
2.7.2017 13:11

Tahmea, uneton arki – miten selvitä vauvan öisistä huutokohtauksista?

Kuva kirjasta ”Nyt vittu nukkumaan”

Mitä saadaan, kun yhdistetään muutaman yön valvominen huutavan lapsen kanssa ja kahden vanhemman työkiireet? No kaksi aika hiton väsynyttä aikuista. Syy Hemmon öisiin huutomaratoneihin on mysteeri, mutta ainakaan syy ei ole korvissa tai muuten yleiskunnossa. Vahva veikkaus on puhkeavat alakulmahampaat, mutta mene ja tiedä, yhtä hyvin voi olla taaperon yöllisiä kauhukohtauksia. Tiedän vain, että kolmatta yötä huutavaa lasta kanniskellessa alkoi huumori olemaan kortilla.

Taas kerran olen kuullut lausahduksia tyyliin : ”Lapset ovat niin pienen hetken pieniä, ei se valvominen haittaa.” ”Äiti kyllä jaksaa” ”Laita sille tissi suuhun ja ota viereen niin kyllä rauhottuu.”  Voin kertoa, että ei, kaikille lapsille ei toimi tämä tissi suuhun ja kainaloon- kikka. Meillä viereen ottaminen yöllä tarkoittaa huutoa tai riehumista eikä se yösyöttökään yleensä toimi. Ja vaikka lapsi näin nukkuisi, jäisi silloinkin omat unet kokonaan välistä, sillä en osaa itse nukkua perhepedissä.

Öiden rauhoituttua pidimme jälleen unikoulun, joka menee nykyisin jo aika rutiinilla, onhan se jo neljä kertaa vedetty läpi.

Viimeksi valvottiin muutama viikko sitten, jolloin yläkulmahampaat puskivat samaan aikaan ulos. Silloin tuli palautettua yöimetykset kuvioihin ties monetta kertaa, sillä päivisin ruokaa ei mennyt ja yöllä itku ei muulla lakannut. Öiden rauhoituttua pidimme jälleen unikoulun, joka menee nykyisin jo aika rutiinilla, sillä onhan se jo neljä kertaa vedetty läpi.. Könsikäs hoiteli yöherätykset, jotka harvenivat 1-2 kertaan. Hetken uni maistui kaikille, mutta viimeisen viikon aikana meillä ei ole ollut hiljaisuudesta tietoakaan. Ensin uni oli vain levotonta, muutamalla kunnon huutopätkällä. Toisena ja kolmantena yönä huuto oli paniikinomaista ja jatkuvaa useita tunteja kerrallaan. Hemmo saattoi hiljentyä muutamaksi minuutiksi sänkyyn, mutta heti silityksen loputtua huuto jatkui. Lopulta maanantai-tiistai välisenä yönä huutoa kesti ensin klo 21-02 ja sitten vielä 04 jonkun aikaa.  Alkuun rauhoitteluyritykset hoiti mies, mutta pian selvisi, ettei tyttö rauhoitu isänsä kanssa yhtään sen paremmin.

Kuva kirjasta ”Nyt vittu nukkumaan”

NÄITÄ KAIKKIA TESTASIMME:

 1.  ISÄ RAUHOITTELIJANA: Perus unikoulun ohjeistus; isä usein saa lapsen rauhoittumaan helpommin. Toimii meillä normaalisti hyvin, viime öinä ei ollenkaan.
 2.  JUMPPAPALLOLLA POMPPIMINEN: Vakkari keino ekoilta kuukausilta vauvan kanssa. Itku kyllä lakkasi hetkeksi, muttei kokonaan ja jatkui heti liikkeen loputtua.
 3. VESIHUIKKA: Kaikesta huudosta tulee epäilemättä jano, joten vesi kelpasi mukista. Huuto tosin jatkui heti perään, mutta tulipa ainakin suuta kostutettua välillä.
 4. SÄNGYN HEIJAUS: Meillä on edelleen keinutassut/lullat kiinni pinnasängyn jaloissa ja sänkyä heijattiin välillä kuin pahemmassakin maanjäristyksessä. Tuloksetta, huuto senkun yltyi.
 5. IMETYS: Ihan viimeisenä keinona testasin myös imetystä, sillä siihen Hemmo on yleensä helposti nukahtanut. Maito kyllä kelpasi, mutta uni sillä ei tullut. Huuto siis jatkui syömisen jälkeen.
 6. KÄYNTI ALAKERRASSA JA ”HERÄÄMINEN KUNNOLLA”: Kävimme aamuyöllä alakerrassa moikkaamassa koiria ja juomassa vettä, jolloin mini heräsi kunnolla ja rauhoittui paremmin. Taisi jopa viimeisenä yönä nukahtaakin tämän jälkeen paremmin.
 7. KUIVA VAIPPA: Vaippaa tytöltä ei ole tarvinut öisin vaihtaa sitten ekojen kuukausien, mutta vaihdettiinpa sekin nyt varmuudeksi, tuloksetta.
 8.  LAULAMINEN/”EI HÄTÄÄ KÄYDÄÄN NUKKUMAAN”: On laulettu, hyräilty, hoettu unimantraa ja ties mitä.
 9. SUPPO: Ainiin ja ihan ekana laitettiin suppo sikäli mikäli syynä huutoon oli puhkeavat hampaat.
 10.  ANNETTIIN HUUTAA KOSKEMATTA: Lopulta testasimme myös sitä, että istuimme vain sängyn vieressä ja korkeintaan toistelimme ”ei hätää käydään nukkuma” tai hyssyttelimme hiljaa. Kauhukohtauksiin tämä yleensä tehoaa paremmin kuin lapseen koskeminen, mutta meillä tämä ei vaikuttanut huutoon millään tavalla.

Jos on heittää uusia hyviä vinkkejä, niin laittakaa ihmeessä kommentteihin. Alkaa oma kekseliäisyys olemaan käytetty loppuun. Yllä mainituista keinosta osa auttoi hetkellisesti, osa ei ollenkaan ja osa vain lisäsi huudon volyymia. Huuto siis ei ollut mitään kevyttä parkumista, vaan ihan täyttä paniikkihuutoa. Onneksi tilanne vähän rauhoittui siinä viikon puolivälissä, mutta edelleen uni on varsin levotonta.

KUN NUKKUMAANMENO JÄNNITTÄÄ

Viimeisen vuoden aikana omat yöunet ovat olleet enemmän tai vähemmän sekaisin. Raskauden aikana oli unettomuutta viimeiset kolme kuukautta ja Hemmon synnyttyä aloin tarkkailemaan jokaista narahdusta, pihahdusta ja huokausta. En silti varsinaisesti jännittänyt nukkumaankäymistä, sillä tiesin öiden olevan melko rauhallisia. Tällä hetkellä taas on joka ilta pieni jännäkakka takaraivossa, sillä ei voi ennalta tietää, nukkuuko Hemmo 12h putkeen vai huutaako esimerkiksi 4h tauotta.

Kuva kirjasta ”Nyt vittu nukkumaan”

Loppuviikkoa kohden yöt onneksi vähän tasoittuivat ja nyt itkut ja huudot kestävät vain muutamia minuutteja kerrallaan. Voi toki olla, että neiti on vain kerännyt voimia muutaman yön ja vetäisee ensi yönä huutomaratonin, mutta yritän olla stressaamatta sitä etukäteen. Onneksi Könsikkäällä alkoi 5vko kesäloma, joten ainakaan aamulla ei kello soi heti kuudelta töihin.  Mulla on kyllä töitä vielä koko heinäkuun, mutta onneksi vain muutamina päivinä viikossa. Päivisin ei siis tarvitse silmät ristissä sumplata yksin taaperon kanssa, vaan voi tarvittaessa ottaa vuoroin pieniä hengähdystaukoja. Ja onneksi tosiaan neiti itse on päivisin iloinen ja toimelias, oma pippurinen itsensä.

Eli mikäli sulla on takataskussa joku velhokikka muksun yöhuutoihin (muu kuin yskänlääke), niin heitä ihmeessä kommentteihin viestiä! Toistaiseksi en ota stressiä blogin päivittelystä, mutta eiköhän tässä miehen loman alettua ole vähän enemmän aikaa ja jaksamista tähänkin hommaan taas. 

 

Kommentit

 • Romeo

  Se mikä toimii joillakin ei varmasti toimi kaikilla. Mikä meillä toimi niin soitin joskus rauhoittavaa musiikkia hiljaisella. Esimerkiksi Nukkumattia tai sitten ihan Bachin Airia.

  Ei sekään aina toiminut.

  Toinen mitä tein niin aloin ipadillä selata nettiä. Poika seurasi hiljaa sängynlaidalta kunnes nukahti. Ei varmasti toimi kovin monella, mutta pojalle se sattui olemaan niin viehko peli että halusi seurata vierestä. Ehkä tilalle voi keksiä jotain muuta hiljaista tekemistä joka vie huomion… 🙂

   0
  • Jenni

   Joo meillä on kanssa soitettu musiikkia ja whitenoisea, etenkin silloin muksun ekoina kuukausina 🙂 nyt olen kanssa lueskellut omaa kirjaa hiljaa sängyn vieressä, olettaen että lapsi on rauhassa. Täysin palkein huudon aikana lukeminen on vähän turhaa 😀

    0
 • Nimetön Miia

  Samanlaisen, ei yökukkujan, vaan yöhuutajan kanssa elävä täällä hei! Kaksi työssä käyvää aikuista ja taapero joka huutaa klo 00-03 tai 03-aamu, oma uni 5 tuntia pätkissä. En vielä oo keksinyt ratkaisua, ei johdu korvista, ei auta huudatus/tassutus/herätys/viereenotto…mutta liikkuviin vaunuihin ja autoon nukahtaa. Sillä keinolla nukkuu 2/3 perheestä. Se, joka työntää vaunuja tai ajaa autoa, kärsii sit rytmihäiriöistä, mut, hei, tää on vaihe! ( ja vitut)

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.