VALIKKO
24.7.2018 13:23

Top 5 epämukavimmat vaivat raskaudessa

Jokaiselle varmasti muodostuu raskauden aikana ne omat jutut, jotka häiritsevät arkea enemmän tai vähemmän. Jollekkin riittää normaali raskauteen kuuluva vatsan kasvu, toiselle ei päivittäinen pahoinvointikaan ei ole vielä iso asia. Ensimmäisessä raskaudessa tuskailin pitkään kohinalla nousevan vaakalukeman kanssa, muita isompia vaivoja ei ollut koko raskauden aikana.

Tällä toisella kierroksella meni alku- ja keskiraskaus varsin huomaamatta ohitse, tekemistä nimittäin riitti tuon parivuotiaan ikiliikkujan kanssa. Nyt raskauden viimeisellä kolmanneksella alkaa olo olemaan toinen, josta on isoksi osaksi syyttäminen pidempään jatkuneita helteitä.

Vaikka kaikki raskauvaivat ovat lopputuloksen arvoisia, ei kaikesta raskauteen liittyvästä tarvitse silti nauttia. Omalta osalta se kuuluisa ”raskauden hehku” on kyllä jäänyt vaan haaveeksi kaikkien +25 raskauskilon, tukalan olon ja univaikeuksien alle.

Raskaudessa oma keho voi tuntua vieraalta

TOP 5 EPÄMUKAVAT VAIVAT RASKAUDESSA

SUONIKOHJUT (EIKÄ PELKÄSTÄÄN JALOISSA):

Jo ensimmäisen raskauden aikana infottiin, että suonikohjujen ilmestyminen jalkoihin on normaalia ja yleistä. Kukaan ei ole kuitenkaan kertaakaan tässä kahdessa raskaudessa maininnut, että niitä suonikohjuja voi tulla esimerkiksi myös alapäähän. Itse kerkesin jo miettiä päässäni kaikki mahdollisuudet veritulpista kasvaimiin huomatessani pesulla muutokset toosassa. Mutta onneksi nykyään on olemassa google ja vältyin hätääntyneeltä soitolta äitiyspolille.

Mutta kyllä. Myös sinne alakertaan voi ilmestyä kivuliaita pahkuroita, jota ovat varsin esteettiset ja koristeelliset. Lohdutuksena toimii kuitenkin, ettei vaiva haittaa synnytyksessä ja se häviää yleensä itsestään raskauden jälkeen.

SUOLEN TOIMINTA, UMMETUS VS. HULIVILIKAKKA

Taas uskallan väittää, että jokaiselle on kerrottu ummetuksen ja raskauden yhteydestä. Mutta ainakaan minulle ei kerrottu, että raskaus voi vaikuttaa myös päinvastoin suolentoimintaan. Sen sijaan, että vessareissut venyisivät pitkiksi, tuskaisiksi somehetkiksi, on joillain ongelmana löysä vatsa. Ja vaikka voisi kuvitella tämän olevan helpompi vaiva, on siinä omat ongelmansa.

Hulivilikakka voi nimittäin yllättää milloin ja missä tahansa, eikä silloin ole hirveästi aikaa etsiä vessaa. Vaiva ilmaantui jo ensimmäisessä raskaudessa ja paheni vielä hetkellisesti synnytyksen jälkeen. Ihan vinkkinä, että aina kannattaa pitää vessapaperia mukana.

LIMAKALVOJEN KUIVUUS

Limakalvojen kuivuus ja turvotus näkyvät ympäri kroppaa, mutta eniten itseä on ainakin vaivannut tukkoinen olo läpi raskauden. Olo on jatkuvasti flunssainen, eikä oikein mikään auta. Ensimmäisessä raskaudessa sain neuvolalääkäriltä Nasonex reseptin, jonka helpotti oloa hieman, muttei poistanut vaivaa. Loppuraskaudessa en saanut enää nukuttua ollenkaan, joten lääkärin luvalla käytin iltaisin myös nuhasuihketta.

Lisäksi limakalvojen kuivuutta voi esiintyä myös siellä alakerrassa, joka ilmenee yleensä kutinana tai haavaumina. Kunhan olet varma, ettei kyseessä ole hiivatulehdus, kannattaa itsehoitona testata Ceridalin suihkutettavaa ihoöljyä. Sama öljy sopii koko kropalle ja myös synnytyksen jälkeen vauvalle, jos sitä sattuu jäämään ylitse. Lisäksi äitiyspakkauksen mukana tuleva nännivoide ajaa saman asian.

PIGMENTTIMUUTOKSET JA LISÄÄNTYNYT KARVANKASVU:

Ihoon saattaa ilmestyä tummempia läiskiä, ns. maksaläiskiä. Eniten näitä tulee kasvojen alueelle, mutta ihomuutoksia voi ilmetä pitkin kroppaa. Hemmon raskaudessa en huomannut ihossa mitään muutoksia, mutta nyt on jo useamman kuukauden ylähuulta kruunannut tummemmat läiskät. Onneksi karvoja ei ole naamaan ilmestynyt, näyttäisin pian vahvasti sirkuksen parrakkaalta naiselta.

Mutta vaikka kasvoissa ei karvaa kasva normaalia enempää, on jo ensimmäisestä raskaudesta tutut ihokarvat ilmestyneet vatsaan ja jalkoihin. Kysyin eilen raskaana olevalta kaveriltani, onko hänelle jo ilmestynyt tämä kauniisti kullikujaksi ristimäni karvoitus navan ja alapään väliin, muttei ilmeisesti ollut. Kuulemma termi ”kullikuja” ei myöskään ollut tuttu ilmaisu.

HIKOILU

Yöllä, liikkuessa, syödessä ja ihan vaikka Netflixiä katsellessa. Hikoilu on etenkin kesäraskaudessa ihan älytöntä. Nukkuessa on hiki, vaikka ikkunat olisivat auki ja tuuletin pöhöttäisi jalkopäässä. Ruokaa valmistaessa tulee kuuma, kun joudut seisomaan kuuman hellan äärellä edes hetken. Ja vielä kun menet hölmönä ja syöt sen hien, tuskan ja työn  takana olevan aterian, tulee sulle ruokahiki. Siis ihan nyt oikeasti! Ja kun on tiedossa vanhasta kokemuksesta, että synnytyksen jälkeen imetys vain pahentaa hikoilua ennestään.

 

Mitkä on sun mielestä olleet ne inhottavimmat vaivat odotuksessa? 

Kommentit

 • Nimetön Anni

  Virtsankarkailu ✌️ yhdistettynä pitkittyneeseen flunssaan ja kauheaan yskään.

   1
 • Äityli

  Kuulostaapa tutulta jotkut! Mulla pahibta on nyt etenkin helteillä kova turvotus jaloissa ja käsissä. Voisin istua koko päivän jalat kylmässä vedessä, mutta esikoinen on asiasta eri mieltä.

   0
  • Jenni

   Miä oon ainaki toistaseksi selvinny ilman suurempia turvotuksia, mutta oha tässä vielä aikaa niilleki 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.