VALIKKO
4.10.2019 21:54

Tytöttely ja asiattomat jutut ohjaustyössä

Teen osa-aikaisesti liikunnanohjaajan töitä ja tunteja ohjatessa on tullut kohdattua yhtä jos toista asiakaskuntaa. Suurin osa on varsin mukavia, perus Pirkkoja ja Perttejä. Mutta kun asiakkaita on useita satoja, eri ikäisiä ja tyylisiä, ei kaikki kohtaamiset aina ole niitä mielekkäimpiä. Erilaisista valittajista voisi kirjoitella pitkät romaanit, mutta nyt en paneudu siihen. Tulin nimittäin tänään taas avautuneeksi eräästä vähemmistöä edustavasta asiakaskunnasta ryhmäliikunnassa, nimitäin vanhemmista mieshenkilöistä. Tytöttely on yleistä, mutta sitäkin rasittavampaa minusta on asiakkaan asiattomat jutut ja käytös tunneilla. 

Oma huumorintajuni on hetkittäin erittäin outoa, kaksimielistä ja asiatontakin, mutta vain tietyssä seurassa. Niiden samanhenkisten ja läpikotaisin tuttujen kavereiden kanssa voi heittää juuri niin mustaa huumoria, kun ikänä sylki suuhun tuo, mutta töissä se on osattava myös kääntää pois päältä. Tai voisihan sitä testata, kuinka monta asiakasta eläkeläisten jumpille tulisi seuraavalla viikolla, kun edeltävän tunnin on aloittanut kuollut vauva- vitsillä.

Huumoria saa olla, mutta pitää olla myös tilannetajua. Ja jos tätä vaaditaan ohjaajalta, pitäisi samaa pystyä odottamaan myös niiltä asiakkailta. Kuitenkin lähes poikkeuksetta tietyn ikäiset miesasiakkaat käyttäytyvät tunneilla täysin asiattomasti. Tällä tarkoitan vaikkapai vesijumpissa vihjailevia kommentteja, joihin kuuluu esimerkiksi seuraavia:

”Ota siitä patukasta tiukempi ote, vai ootko tottunu pienempään?”
”Koita olla kiltisti tänä viikonloppuna, jos haluat jotain saada (+silmänisku)”
”Sultahan toi pumppausliike tulee ihan luonnostaan”

TYTÖTTELY

Toinen ärsyttävä asia on tytöttely. Ja kaikki tytöttely ei mielestäni ole pahasta, etenkin jotkut vanhemmat naiset käyttävät tytöttelyä ihan mukavassa hengessä, vähättelemättä ja alentamatta. Mutta kun sitten on nämä vanhemmat mieshenkilöt, joilla on ihan oma äänenpainonsa nuorempia naishenkilöitä varten. Puheenparresta kuulee jo kauas, kuinka alas puhuja arvottaa kohteensa taidot ja kyvyt.

Kyllä minäkin sedättelen ja tädittelen ihmisiä, etenkin lasten kanssa liikkuessa, mutta en naljailumielessä. Minua ei ole ikinä haitannut, että lapset ovat kutsuneet minua ”tädiksi” jo kohta 15 vuotta, se on lasten kanssa ihan luonnollinen nimitys kelle tahansa ”itseä isommalle ihmiselle”. Saatan kassajonossa hyvinkin selittää kolmivuotiaalle, että meidän pitää odottaa vuoroamme, sillä täti/setä on vuorossa ennen meitä, enkä usko yhdenkään ikinä loukkaantuneen nimityksestä.

PASKA KÄYTÖS ON PASKAA KÄYTÖSTÄ

Ja nyt on ihan turha selittää sitä, kuinka tässä ärsytyksessä on kyse vaan omasta huumorintajuttomuudesta tai herkkänahkaisuudesta. Ei ole, paska käytös on aina paskaa käytöstä. Kyllä mulle saa tuttu miespuoleinen kaveri heittää läppää vaikka nyrkkipanosta pomppulinnassa, mutta ei se sama heitto sinne jumppasaliin kuulu. Herkkänahkaisuudesta minua on turha syyttää, nahka on kyllä palanut ja parkkiintunut ihan tarpeeksi vuosien saatossa. Kyse on kuitenkin ihan perus käytöstavoista, sekä ohjaajalta että ohjattavilta.

Ei se, että sinä olet maksanut kurssimaksun tai mun tuntikorvaus kata sitä ihmiskyrpyyttä, jota joskus tuolla saleilla tulee vastaan. Ja sama pätee ihan kaikkeen ”turhaan” valittamiseen, mutta se olisi jo pidempi juttu se.

Toinen yleinen kommentti aiheesta puhuttaessa on, että minä tai muut asiasta valittajat emme ymmärrä miesvaltaisten alojen huumoria. Edelleen, hyvät työkaveritkin voivat heittää rankkaakin huumoria keskenään, jos se on vastavuoroista. Jos taas puhetapa ja pissakakkapanofest- vitsit jotain työyhteisössä häiritsevät, ei niitä silloin siellä tarvitse viljellä.

OLE ASIALLINEN TAI EDES HILJAA

Ystävällinen ja mukava käytös tekee kaikille mieluisan tunnin. Sen sijaan oudot välikommentit ja asiattomat vihjailut tekevät tunnelman kiusalliseksi ja epämukavaksi, ainakin ohjaajalle. Enkä usko, että monikaan näistä miesasiakkaista on tietoisesti ikävä, mutta voisihan sitä omaa käytöstä peilata vastapuolen reaktioihin:  jossei kutsua pötköjen yksityisohjaukseen välinevarastossa kuulu, kannattaa ehdottelu jättää seuraavalla tunnilla pois.

Hauska voi olla asiallisestikin ja parempien juttujen puutteessa voi puhua halutessaan vaikka säästä. Vastavuoroisuus tunneilla on plussaa, mutta ei pakollista. Asiakkaana voi tulla tunnille sanomatta sanaakaan ja poistua samalla tavalla, jossei ole mitään järkevää sanottavaa.

Onneksi iso osa asiakkaista on kuitenkin mukavia ja asiallisia, mutta silti nämä muutamat onnistuvat pilaamaan ohjausfiiliksen kokonaisilta kursseilta. 

Kommentit

 • Auttaisiko, jos juttelisit työnantajan kanssa, millaiset toimintatavat ja periaatteet epäasiallisten asiakkaiden kanssa siellä pätee? Ei tuollaisia kommentteja pitäisi asiakaspalvelutöissäkään joutua sietämään, ja ehkä parempi, ettei sitä yksinään joudu selvittelemään. En tiedä, olenko ollut vähän kuin tynnyrissä, mutta en muista, että mun kuuden vuoden ohjausuralla olisin ohjaajana törmännyt miesten vihjailevaan käytökseen. Amiksen opettajana sitä vastoin miespuolisilla opiskelijoilla oli välillä rasvaiset jutut, joihin pyrin aina puuttumaan, mutta teineillä se on vähän sellaista uhmaa ja puhetta vaan. Osaan kyllä sanoa vastaan ehkä liiankin terävästi. En voi uskoa, että nykyisessä työpaikassani lukiossa ja yläkoulussa kukaan oppilas kehtaisi puhua nuorehkolle opelle niin. Mutta varmaan niitä tilannetajuttomia ihmisiä löytyy joka paikasta.

   0
  • Jenni

   Mulla on niin monelle työnantajalle tunteja, osa nimenomaan satunnaisia, ettei jaksa jokaisen kanssa alkaa vääntämään yksittäisistä kommenteista. Samoin osa ryhmistä on avoimia, eli ei ole osallistujalistoja, joten tämänkin kautta puuttuminen yksittäistapauksiin haastavaa.

   Ja ei mun maailma niihin satunnaisiin kaadu, mutta on se silti outoa, ettei ihmisillä ole perus käytöstapoja hallussa.

   Mutta onneksi mullakin isoin osa on ihan normaalisti käyttäytyvää sakkia, eikä näitä setämiehiä 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.