VALIKKO
20.3.2018 12:31

Villasukat ja kotisohva- minusta on tullut mukavuudenhaluinen

Opiskeluaikoina ei ollut epänormaalia käydä 1-2 kertaa viikossa viihteellä, myös keskellä kouluviikkoa. Keskiviikko oli itse asiassa se paras baaripäivä, saihan silloin lisäksi klubikortilla juomat puoleen hintaan. Parikymppisenä tuli helposti hoidettua opiskelut, työt ja siihen päälle vielä viihdeillat kavereiden kanssa. Kesällä käytiin festareilla, eikä ollut mitään ongelmaa pystyttää telttaa sateesta mutaiselle urheilukentälle viikonlopuksi. ”Mukavuudenhaluinen” tarkoitti silloin oikeasti aikuista, sellaista joka käy saunassa lauantaisin ja kutoo sukkia sohvannurkassa.

Missä välissä muutos tapahtui? Koska ”pilkkuun asti baarissa ja aamuluento”- yhdistelmät muuttuivat ylitsepääsemättömiksi? Milloin yö hiostavassa teltassa satojen humalaisten keskellä ei enää ollutkaan se paras juttu ikinä? Milloin villi perjantai-ilta alkoi pitää sisällään hyvää ruokaa, villasukkia ja pitkiä yöunia? Uskoisin muutoksen tapahtuneen pikkuhiljaa siinä 25 ikävuoden hujakoilla.

 

ARKI ENNEN VS. ARKI NYT

Tämänpäivän arki on varmasti vaikuttanut isosti siihen, minkä nykyisin mieltää rentoutumiseksi ja työviikosta palauttavaksi ajanvietoksi. Nuorena ei ollut käytännössä vastuussa kuin itsestään, joten niin kauan kuin työt ja koulu tuli hoidettua, pystyi vapaa-ajan käyttämään miten tahtoi. Sama päti rahankäyttöön: pakollisten laskujen jälkeen ylijäävät pennoset pystyi halutessaan laittamaan vaikka sinne pikkulauantain viettoon.

Nykyisin taas perus arkeen sisältyy niin monta muuttujaa, ettei oma napa vaan voi olla se ykkösprioriteetti. Aikataulut sovitetaan omien töiden,  puolison menojen, lemmikkien hoidon ja lapsen tarpeiden mukaan. Raha-asiat mietitään yhdessä ja jos asuntolainan, autolainan, laskujen ja ruokaostosten jälkeen jää ylimääräistä, laitetaan ne yleensä yhteiselle säästötilille talteen. Enää ei siis yksinkertaisesti ole mahdollista vain ottaa ja lähteä keskiviikkona viihteelle, jos nyt sellainen päähänpisto sattuisi putkahtamaan mieleen.

Lauantai-illan herkkupelti

MIELEKÄS ARKI

Joskus sitä ajatteli, että arki on tylsää puurtamista kohti viikonloppua, jolloin sitten elettiin se pari päivää 24/7. Vuosien myötä tuo ajattelutapa on muuttunut melko päälaelleen ja nykyisin se perus arki on jo itsessään ihan mukavaa. Toki edelleen odotetaan viikonloppuja, koska silloin ollaan koko porukka pari päivää vapaalla, mutta nykyisin osaa kyllä nauttia myös niistä muista viikonpäivistä. Asiaan vaikuttaa varmasti paljon elämäntilanne, jossa oma aika menee pääsääntöisesti kotona. Sitä suuremmalla syyllä on ollut pakko muokata päivärytmistä sellainen, että sitä on mielekästä toteuttaa päivästä ja viikosta toiseen.

Miten siitä viikosta sitten saa mukavan? Ihan ensimmäisenä kannattaa miettiä, mitä kaikkea voisi tehdä helpommin. Jos sinulla on tapana laittaa kello soimaan aamulla ihan viime tingassa, jolloin töihin/kouluun tulee hirveä kiire, niin voisiko herätystä aikaistaa vähän? Voisitko tehdä aamupalan valmiiksi jo illalla, jolloin säästät aikaa aamulla? Oletko katsonut seuraavan päivän vaatteet ja muut tarvikkeet valmiiksi etukäteen? Kaikki nämä pienet jutut auttavat sujuvoittamaan aamujasi ja sujuvammalla päivänaloituksella tulee varmemmin myös rullaavampi päivä.

Meillä on siitä hyvä tilanne, että muksu on normaalisti unessa ennen kello kahdeksaa illalla. Tämä tarkoittaa sitä, että myös arki-iltoina meillä on sitä kuuluisaa aikuisten aikaa mukavasti tarjolla. Toki olen itse välillä sinne melkein yhdeksään töissä, mutta en läheskään joka ilta. Nämä ajat kulutetaan ihan puhtaasti rötväämiseen hyvien sarjojen tai leffojen merkeissä. Joskus lämmitetään sauna vasta tytön nukahdettua, jolloin löylyissä saa käydä rauhassa, ilman kiirettä ja ikiliikkuja taaperon vahtimista. Olen jo aikaisemmin todennut meidän päivärytmin olevan suht aikainen, joten myös illalla meillä kämppä hiljenee varsin ajoissa, yleensä jo ennen kello 22.

MUKAVUUDENHALUINEN IHMINEN

Mukavuudenhaluinen tai laiska, kumpaa se nyt sitten kenenkin mielestä on. Joka tapauksessa perjantai-illan koittaessa on aika turhaa laittaa viestiä enää illalla ja yrittää saada meikäläistä seuraksi esimerkiksi pubiin yhdille. Kunhan koirat on lenkitetty, muksu syötetty ja kello lähenee kuutta, olen itse jo vahvasti ”villasukat ja viltti”-moodissa. Sen jälkeen sohvalta siirtyminen muualle kuin jääkaapille, vessaan ja sänkyyn on lähes mahdotonta, joten turha edes yrittää.

Tähän väliin voisin lisätä, että kyllä mekin käydään ulkona ja nähdään kavereita iltaisin. Erona vain on se, että nämä menot sovitaan usein hyvissä ajoin etukäteen, jolloin en ehdi kotona ajautua sinne sohvannurkkaan villasukkineni. Mutta mieluusti silti nähdään aina jonkun kaverin luona, sillä ensinnäkin minusta on ihan kiva kuulla, mitä toinen yrittää mulle kertoa. Toisekseen meijän illanistujaisissa on aina ruoka melko isossa roolissa, joten on vaan helpompaa nähdä, syödä ja pelailla vaikka lautapelejä jonkun kotona.

Sama mukavuudenhalu ohjaa myös viikonlopun ohjelmaa. Jos arki sillä viikolla on ollut kiireistä, ei ainakaan itseä houkuttele riipaista perjantain kunniaksi kunnon känniä. Tähän on syynä ihan se perinteinen ”dagen efter”. Vaikka kotoa lähtisi viihteelle, tapahtuu se yleensä holittomalla linjalla. Vaikka itse ilta menisi mukavasti, on nurkan takana odottamassa aina se seuraava aamu. Pelkkä pitkään valvominen tekee mulle huonon olon, saati jos kiskaisen siinä sivussa pullon punkkua joutessani. Muksu ei myöskään tunne käsitettä krapula, joten hänen osalta arkea on pyöritettävä normaalisti, oli itsellä tukka kipeä tai ei.

Sen sijaan mulla niitä palauttavia ja hyvää oloa tuovia juttuja on monia:

 1. LIIKUNTA: Endorfiinit tunnetusti tuovat liikunnan jälkeen superhyvän olon, jonka takia lenkille tai salille tulee lähdettyä joka kerta uudestaan. Ihan sama, onko alussa kyrpä otsassa vai valmiiksi hyvä fiilis, yleensä kunnon hikiliikunnan jälkeen olo on mahtava.
 2. HYVÄ RUOKA: Arkena meillä syödään perus murkinaa, joka on toki hyvää sekin, mutta viikonloppuisin teemme yleensä jotain vähän spesiaalimpaa. Viikonloput ovat myös niitä hetkiä, kun iltaisin odotetaan sormet syyhyten muksun nukahtamista, jotta voi hautautua sohvalle irtokarkkien ja sipsien kanssa. Myös tää hyvä ruoka ja sen syöminen tuo lisämotivaatiota 1. kohdan toteutukseen, muuten meillä ei kohta enää mahduta ovista ulos.
 3. HYVÄT YÖUNET: Joskus laskettiin Kharman tiskillä, monta tuntia ehditään nukkua ennen aamun sosiaalipolitiikan luentoa. Nyt lasketaan, kuinka kauan ehtii parhaimmillaan nukkua, jos muksu herättää esimerkiksi vain kerran yön aikana. Erityisesti tuo talossamme elävä mini-ihminen on tuonut ihan uuden arvostuksen hyviä yöunia kohtaan.
 4. HYVÄT SARJAT/LEFFAT: Viikonlopun herkut kulkevat käsi kädessä hyvien sarjojen kanssa. Arkena tauon päivään tuo päiväuniaika, jolloin on yleensä 1,5-2 tuntia aikaa ladata omia akkuja sohvalla.

Voisin edelleen lähteä kesällä festareille, mutta majoituksen pitäisi olla mökissä, hotellissa tai yleisesti missä tahansa pesumahdollisuudet ja oman vessan omaavassa rakennuksessa. Käymme edelleen säännöllisesti kaverin kanssa sikailu viikonlopuilla eri hotelleissa, jolloin tulee myös käytyä pyörähtämässä erinäisten tanssiravintoloiden lattioilla. Silti sen 90% illoista valitsen aina oman sohvan ja villasukat. Onnistunut lauantai sisältää mielestäni nuotioretken laavulle, hyvää ruokaa ja ihan vaan aikaa tehdä ja olla mitä mieleen tulee.

Tämä on vain mun käsitys hyvästä arjesta, joku voisi ajatella meijän elämän olevan super tylsää. Mutta hei, onneksi jokainen tekee siitä arjesta just itselleen mieleisen ja sopivan valinnoillaan.  Millanen sun ihanne viikonloppu on?

Kommentit

 • Sukat hukassa

  Mun ihanne viikonloppu olisi sellainen kun saisin olla iiiiiiihan yksin kotona 😉 villasukat jalassa, ja voisin levittäytyä harrastuksieni kanssa just niin pitkin poikin asuntoa kun itse haluan, olematta kenenkään tiellä.

   0
  • Jenni

   Kuulostais kyl tosi hyvältä kombolta 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.