VALIKKO
14.6.2018 12:12

Vinkkejä ja ohjeita nopeisiin kokoperheen arkiruokiin

Minulta on jo useampi pyytänyt postausta liittyen meidän perheen arkiruokiin. Nyt siis ajattelinkin jakaa teille muutamia ohjeita ja meidän perheen kestosuosikkeja, jotka toimivat kaikille perheen ruokailijoille. Itse en pidä meitä minään ruokaguruina vaan myös meillä menee niitä ihan perinteisiä arkisapuskoja päivästä toiseen. On kuitenkin joitain ruokia, joiden olen havainnut uppoavan koko perheelle, oli syöjä sitten vuoden tai viisikymmentä vuotias. Mutta kuten tulette huomaamaan, syödään meillä aika tavallisia ja tylsiäkin ruokia viikosta toiseen.

Kiireisenä päivänä ruuan voi valmistella vaikka lapsen aamupalan yhteydessä.

PIDÄ RUOKA SIMPPELINÄ

Ihan kärkeen vinkkinä: unohda turha kikkailu ruuan suhteen. Voi kuulostaa kivalta idealta tehdä kuutta eri lisuketta sen pestoavokadosimpukkamurekkeen kaveriksi, mutta kulutat vain omia hermojasi turhaan. Oma filosofiani on pyrkiä (huom! paino sanalla PYRKIÄ) saamaan lautaselle jotain proteiinia, hiilihydraatteja ja kasviksia. Suhteet näiden kolmen välillä saattavat vaihdella, mutta yleensä kaikkia on tarjolla.  Itse suosin tuoreita raaka-aineita, mutta kyllä meilläkin satunnaisesti syödään niitä eineslihapullia ja ranskalaisia.

Tänään taaperon kiireruoka suoraan Saarioisten äideiltä

TAKUUVARMAT RUOKAHITIT ARKEEN

Elämä vaihtelevan ruokahalun omaavan taaperon kanssa on opettanut, mitkä safkat uppoavat juuri meidän taloudessa parhaiten. Itse tykkäisin tehdä entistä enemmän kasvisruokia, mutta ainakaan toistaiseksi ne eivät ole päässeet tuon kaksivuotiaan suureen suosioon.  Tässä muutamia vakkareita, joita meidän arjessa pyörii viikosta toiseen:

  • JAUHELIHAKASTIKE+ MAKARONI: Tällä ei juuri ikinä mennä metsään. Lihana käytän yleensä kanajauhelihaa, jotta voin itse syödä samaa ruokaa. Tämän voisi toki muokata kasvisversioksi käyttämällä lihan tilalla esimerkiksi soijarouhetta tai nyhtökauraa (joista ainakaan jälkimmäinen ei uppoa meidän taaperolle). Kastikkeen sekaan on myös helppo ujuttaa kasviksia, kuten raastettua porkkanaa ja kesäkurpitsaa.
  • KINKKUKIUSAUS: Takuuvarma hitti. Tämä oli ensimmäinen ruoka, joka upposi esimerkiksi vatsataudin jälkeen, niin vahva luotto mulla tähän on. Miinuksena on kinkkusuikaleiden suola, mutta kokonaisuudessaan suolaa tulee annosta kohden aika vähän ja näinä päivinä voi muuta suolansaantia tarkkailla enemmän. Kerman sijasta käytän usein kaurakermaa. Kinkkusuikaleista pyrin valitsemaan sen mukamas laadukkaamman version, eli ylikypsän palvirouheen.
  • BATAATTIMUUSI+ KANACOUSCOUSPYÖRYKÄT: Perunamuusi ei sellaisenaa tunnu neidille uppoavan, mutta bataatti on edelleen hitti. Couscouspyöryköitä olen tehnyt ihan sieltä sormiruokailun aloituksesta lähtien, ovat nimittäin hyviä koostumukseltaan ihan hampaattomillekin kavereille. (Ohje lopussa)
  • LASAGNE: Muut tomaattipohjaiset kastikkeet ovat nounou, mutta lasagnessa se menee hyvin.  Tähänkin on tosi helppo piilottaa extra kasviksia joukkoon raasteena! Itse olen käyttänyt perusohjeena Hellapoliisin versiota, mutta juustokastikkeen teen yleensä koskenlaskijaan.
  • MAKARONILAATIKKO: Tämäkään tuskin yllättää ketään?
  • LEIVITETYT KANAFILEET+ BATAATTIRANSKALAISET: Tämä yllätti, sillä normaalisti Hemmo ei suostu kokolihaa syömään. Nämä kuitenkin upposivat yllättävän nopeasti parempiin suihin! (Ohje lopussa)
  • JAUHELIHA-RIISIVUOKA: Tähän super helppoon ja nopeaan arkiruokaan löytyy ohje Diiskuneidin blogista. Itse teen muuten samoin, mutta lisään joukkoon yleensä porkkanaa, papuja, linssejä tms ja lihaliemen lisäksi kaadan sekaan chilikaurakermaa.
  • BANAANILETUT: Välipalojen ja aamujen pelastaja. Nopeat tehdä, terveellisiä ja täyttäviä. (Ohje lopussa)
  • KAURABANAANIMUFFINSSIT: Näistä tein aikaisemmin oman postauksensa ja uppoavat edelleen kuin häkä. Klikkaa tästä ohjeeseen! 
  • ERILAISET RIESKAT: Nämä maistuvat lätyskät ovat nopeita tehdä ja lisäksi niihin saa kätevästi tuhottua päivän aikana ylijääneitä aineksia. Yleensä rieskoihin eksyy puuron- tai juuresmuusin jämät, joihin voi tarpeen ja kaapin sisällön mukaan lisäillä aineksia. (Ohje lopussa)

Kinkkukiusaus on ainakin meillä takuuvarma hitti

Nämä ovat sellaisia ruokia, joita meillä pääsääntöisesti pyöritetään arjessa. Toki teen myös eri keittoja ja pastoja, mutta ne päätyvät yleensä vain aikuisten lautasille. Halusin jokin aika sitten helpottaa arkea ruokien osalta ja tein 4 viikon kiertävän ruokalistan, jota käytimme useita kuukausia onnistuneesti. Nyt kesän tultua ollaan palattu tyyliin ”mitä huomenna syötäisiin?”, mutta nyt töiden vähennyttyä se on ihan ok.

Toki löytyy lapsia, jotka vetelevät ilolla myös erikoisia ruokia, kuten oliiveja tai aurajuustoa. Yleisesti uskaltaisin silti väittää ison osan lapsista olevan sitä luokkaa, että parhaiten uppoaa ne selvät perusmaut. Maustamista ei kannata pelätä pientenkään ruuissa, kunhan suolan määrän pitää vähäisenä. Kovin tulisia ruokia ei kannata tarjota, ellet tiedä lapsen niistä erityisesti pitävän. Muuten maustaa voi ja kannattaa ihan reilulla kädellä, ethän itsekään haluaisi syödä mautonta sapuskaa?

PERUSOHJEET ARKIRUOKIIN

Tässä vielä ne aiemmin lupaamani perusohjeet meidän sapuskoihin:

KANACOUSCOUSPYÖRYKÄT:

400g jauheliha (meillä käytössä kanajauhis)
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä, jos niistä pidätte
1dl couscousta
2-3 porkkanaa raastettuna
1 kananmuna
mausteita mielen mukaan
Murskattua fetajuustoa (laita vain aikuisten omiin, jos perheessä ihan aloittelevia ruokailijoita)

1. Paista pannulla jauheliha ja sipulit. Valmista tällä aikaa couscous paketin ohjeen mukaan.
2. Sekoita kaikki ainekset kulhossa, anna maustua halutessasi hetken. Pyörittele massasta pyöryköitä, pötköjä tai pihvejä mielesi mukaan,
3. Paista 200 asteessa/ n. 15-20min, riippuen pyöryköiden koosta.

LEIVITETYT KANAFILEET

Paketti kanafileitä
Korppujauhoja/maissihiutaleita/nacholastumuruja
Kananmunaa
Vehnäjauhoja
Mausteita

1. Pilko kanafileet pienemmiksi
2. Asettele leivitystarpeet valmiiksi esille: kananmunat, vehnäjauho&mausteseos ja korppujauhot / nachomurut erillisiin kuppeihin.
3. Pyörittele kanapalat ensin vehnäjauho/mausteseoksessa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauho/maissihiutale/nachosipsi murjussa.
4. Käytä halutessasi kanafileet ensin nopeasti pannulla öljyssä ottamassa väriä pintaan ja paista sitten 200 asteessa n. 10 minuuttia, kunnes kanat ovat kauttaaltaan kauniin ruskeita.

BANAANILETUT

2 banaania
4 kananmunaa
1dl kaurahiutaleita
kanelia

1. Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella, anna turvota hetken halutessasi.
2. Paista keskilämmöllä pieniä tai vähän isompia lettuja pienessä määrässä öljyä (kookosöljy toimii tässä myös hyvin!). Koko pannun kokoisia lettuja ei kannata alkaa tekemään, ne tuppaavat menemään kääntövaiheessa rikki. Lämpö kannattaa myös pitää maltillisena, jotta koko lettu ehtii kypsyä, eikä vain pala.

Määristä sen verran, että ohjeella tulee n. 18-20 pikkulettua koosta riippuen. Eli hyvin voi tehdä halutessaan myös puolikkaan version tai vastaavasti tehdä ohjeesta isomman ja paistaa sen uunissa pannukakkuna.

NOPEAT RIESKAT UUNISSA

Näihin on vaikea antaa mitään selvää ohjetta, mutta tässä ainakin suuntaa antavat määrät.

n. 2dl puuroa/juuresmuusia
2 kananmunaa
Maitoa/muuta syöjille sopivaa nestettä sen verran, että saat taikinasta löysää (n. 2-4dl)
Jauhoja
Ripaus suolaa

1. Sekoita keskenään puuro/muusi, munat ja neste, halutessasi myös suola.
2. Lisää joukkoon vähitellen jauhoja, kunnes seos on edelleen löysää, mutta pysyy muodossaan uunipellillä.
3. Paista 250 asteessa n. 15min.

Määrät tosiaan vaihtelevat aina jämien mukaan, eli jos vaikkapa puuroa/muusia on enemmän, voit lisätä yhden munan taikinaan. Taikina saa olla läysähköä, jotta paistetut rieskat pysyvät pehmoisina. Tässäkin oikeat suhteet löytää vain testaamalla, paljon riippuu käytetyn puuron/muusin jämäkkyydestä.

5 VINKKIÄ LAPSIPERHEEN ARKIRUOKIIN

  • Älä stressaa. En ole vielä kuullut yhdenkään lapsen nääntyvän ruokalautasen ääreen. Tarjoa tarvittaessa nirsolle/pieniruokaiselle lapselle tosi pieniä maisteluannoksia, jotta lapsi saisi mahdollisuuden onnistumisen kokemuksiin syömisen suhteen. Älä vaadi syömään lautasta aina tyhjäksi. Jos ruoka ei kelpaa, ei aina tarvitse tarjota korvaavaa sapuskaa tilalle. Maistiaisen jälkeen voi hyvin antaa leivän ja pastillin
  • Pitäydy simppeleissä ruuissa ja aineksissa. Tarjotun ruuan ei tarvitse olla gourmeeta, tutuista ja laadukkaista aineksista saa tehtyä nopeita ja ravitsevia annoksia.
  • Pysy ateriarytmissä. Etenkin pieniruokaisempien lasten kanssa säännölliset ruoka-ajat ilman turhia välipaloja toimivat parhaiten: oikea ruoka maistuu paremmin, kun koko aamu ei mene välipaloja napsiessa.
  • Einekset eivät ole kirosana. Puolivalmisteiden tai valmisruokien käyttö helpottaa arkea huomattavasti. Pakastevihannekset vähentävät pilkkomistyötä monen ruuan teossa.
  • Tee pakkaseen ylimääräistä ruokaa. Kiireisen päivän pelastus on valmis ruoka pakkasesta. Etenkin couscouspyöryköitä löytyy meillä aina pakastimesta. Näihin on helppo kiehauttaa lisäksi pastaa/bataattia tai ihan vaan iskeä raejuustoa kylkeen.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.