VALIKKO

Yöksi Repoveden kansallispuistoon ja erilaiset retkeilijätyypit

Vietimme juuri pari päivää ihastelemassa ruskaa kauniissa Repoveden kansallispuistossa, Kouvolassa. Tarkoitus oli lähteä jo viikko sitten, mutta erinäisten esteiden vuoksi päädyimme siirtämään reissua myöhemmäksi. Lähdimme liikkelle perjantaina töiden jälkeen ja kotiuduimme myöhemmin lauantai iltapäivänä.

Valmiina starttaamaan Repoveden Kaakkurin kierrokselle

Repoveden sisäänkäynneillä istuu tuttu kettu vartiossa

REPOVEDEN KAAKKURIN KIERROS JA ERILAISET RETKEILIJÄT

Repoveden kauniissa maisemissa kiersimme ison osan Kaakkurin kierrosta. Yhteensä matkaa kertyi vajaa 25 kilometriä. Ajattelimme yöpyvämme laavulla tai teltassa, mutta syksy yllätti retkeilijän, eikä varastosta löytynyt kaikkia tarpeellisia varusteita tähän hätään. Onneksi Repovedellä on muutamia majoituskotia ja mökkejä vuokrattavana juuri tällaisia mattimyöhäsiä varten. Ruska-aikaan monet majoitteet ovat olleet varattuja jo keväästä alkaen, mutta Saarijärven sisääntulolla sijaitseva Tolosen talo oli onneksi vapaa ja päätimme yöpyä siellä. Hintaa yölle tuli 80e ja talossa on lämmitys, sähköt sekä täysi keittiövarustus, joten kannettavien varusteiden määrä keveni huomattavasti. Kokonaisuudessaan taloon mahtuu yöpymään 8 henkilöä. Olen aikaisemmin yöpynyt samaisella sisääntulolla sijaitsevassa Savottakämpässä, jossa ei ole sähköjä, mutta tilaa löytyy muistaakseni 18 yöpyjälle ja mökkiin kuuluu todella mukava rantasauna.

Tolosen talolla biletettiin pitkälle yöhön yliväsyneinä

Olhavan vuorella tauolla

Retken aikana teimme ystäväni kanssa havaintoja erilaisista retkeilijätyypeistä, joita kohtasimme matkan varrella. Tämä tehtiin huumorilla, ei ketään haukkuen tai vähätellen. Kaikki ulkoilu on hyvää ulkoilua, roikkui sitten mukana kamera tai kuksa. Tunnistatko sinä itsesi kuvauksista?

KUVAILIJA/SOMETTAJA:

Kuvailjat/somettajat kulkevat metsissä, puistoissa ja muilla ulkoilualueilla aina kamera tai vähintään hyvä puhelin mukanaan. Kuvia otetaan lähes kaikesta ja yleensä kuvailijat liikkuvatkin vähintään pareittain, jotta kuvia saadaan otettua myös mallin kanssa. Matkaa ei ehkä kerry kilometreinä yhtä paljon kuin normi ulkoilijalle, mutta todisteita retkestä jää sitäkin enemmän. Kuvailijan tapaa yleisimmin tärkeimmiltä nähtävyyksiltä, Repovedellä esimerkiksi Lapinsalmen riippusillalta. Myös kaikki laiturit, korkeat näköalatasanteet ja erilaiset luonnonmuodostumat löytyvät kuvailijan muistikortilta kotimatkalla. Toisaalta kuvailijat nappaavat usein tosi kivoja otoksia retkiltään ja niiden avulla uudet retkeilijät saattavat kiinnostua kohteista esimerkiksi instagramin kautta.

Meissäkin oli vahvasti kuvailijan/somettajan vikaa

VÄLINERETKEILIJÄ:

Välineurheilu ja välineretkeily ovat hyvin samantyylisiä. Välineretkeilijällä on hankittuna kaikki varusteet vimosen päälle, vaikka käyttöön ne pääsevät hyvin harvoin. Retkeily keskittyy lähialueille ja yleensä reissuista selvittäisiin puolella tavaramäärästä. Monesti tähän retkeilijätyyppiin yhdistyy kuvailija-tyyppi, sillä usein välineretkeilijä haluaa myös ikuistaa itsensä ja varusteensa erinäisissä nähtävyyksissä. Kohtasimme pari tyypin edustajaa lauantaina useampaan otteeseen ja heihin verrattuna näytimme ihan pihaulkoilijoilta Lidlin housuissamme ja Garminin mainoshuiveissamme.

TOSIERÄILIJÄ:

Tosieräilijä ja välineurheilija muistuttavat toisiaan siinä suhteessa, että molemmilla on hyvät varusteet. Erona kuitenkin on se, että tosieräilijän kamoista näkee, että niitä on käytetty säännöllisesti jo pitkään. Rinkan säädöt ovat asettuneet juuri oikeiksi omalle selälle ja vaelluskengät ovat selvästi kuluneet, mutta hyvin hoidetut. Tosieräilijällä on usein myös joitakin uutuudenkarheita tavaroita mukana, kuten uusi pipo tai takki, mutta he harvemmin ostavat kerralla koko välineistöä uusiksi. Tosieräilijä ei myöskään yleensä sähellä, vaan käyttäytyy rauhallisesti ja hoitaa esimerkiksi ruuanlaitot, teltan kasaamiset ja rinkan pakkaamiset tutuksi tulleella rutiinilla. Parissa päivässä tapasimme useamman eräilijän, näistä suuri osa puiston pohjoisosissa, missä ihmisiä liikkuu vähemmän.

Iltahämärän viimeisiä kuvia Repoveden rauhallisemmalta puolelta

RENTO ERAKKO:

Rento erakko ja tosieräilijä omaavat myös paljon samantapaisia piirteitä. Rennolla versiolla on yleensä mukana tarvittavat varusteet, mutta niissä painottuu käytännöllisyys ja mukavuus. Erakko ei jätä telttaansa suositummille nuotiopaikoille tai liiku ruuhkaisimmilla vaellusreiteillä. Hän lähtee luontoon rauhoittumaan, kuuntelemaan metsän ääniä ja järjestelemään ajatuksiaan. Törmäsimme toisena vaelluspäivänä rennon erakon ilmentymään Olhavan vuorella, luonnollisesti vähän syrjemmässä kiipeilijöiden suosimalta basecampilta.  Hän oli lähtenyt matkaan sponttaanisti edellisenä iltana, varusteinaan mukavaksi nuhrautunut villapaita, vaelluskengät, vähän evästä ja pakolliset yöpymisvarusteet. Tavatessamme hän istui jyrkänteen reunalla aamukahvilla, katsellen hiljaista sumuverhoa edessään. Erakot kyllä juttelevat mieluusti kanssaretkeilijöiden kanssa, mutta pitäytyvät silti lyhyissä keskusteluissa. Jätimmekin hänet pian taas omiin oloihinsa.

SUDENPENNUT:

Sudenpennut eli partiolaiset ovat ainakin Repovedellä tuttu näky. Nytkin meitä vastaan tuli useampi partioporukka, luonnollisesti ryhmänjohtajan paimentamana. En ole ihan päässyt selville, pakkaavatko partiolaiset aina niinsanotun täysvarustuksen mukaan vai ovatko kaikki törmäämämme porukat muka oikeasti viettämässä niin pitkän pätkän metsässä, että selässä pitää kantaa itseä puolta isompaa rinkkaa ulokkeineen. Oli miten oli, sudenpentuja on aina hauska kohdata matkanvarrella. He tuovat eloa taukopaikoille jatkuvalla pulputuksellaan, eivät häiritse muita ja auttavat tarvittaessa.

PERHERETKEILIJÄ:

Perheretkeilijät on helppo tunnistaa. Matkassa on vähintään yksi lapsi, yleensä useampi. Pienemmät kulkevat vanhemman selässä erilaisissa kantovälineissä, isommat juoksentelevat pitkin poikin polkuja huudellen samalla ääneen mitä näkevät. Perheretkeilijöitä voi bongata varmiten luontokohteiden lyhyemmiltä ja helppokulkuisemmilta reiteiltä. Repovedellä parasta maastoa on Ketunlenkki ja Lapinsalmen nuotiopaikat. Perheretkeilijöillä on myös lähes poikkeuksetta mukana hyvät eväät. Perheitä on aina mukava nähdä metsässä, sillä näiden aikuisten myötä toivottavasti myös lapset innostuvat ulkoilusta ja tulevat isoina tuomaan omat lapsensa metsään. Retkillä käydään yleensä viikonloppuisin ja hyvällä säällä.

TURISTI:

Turisteja ei näe pienemmissä ja syrjäisemmissä kohteissa. Repovesi on turistien suosiossa hienojen maisemiensa ja helppokulkuisuutensa takia. Viikonloppuna törmäsimme ainakin venäläisiin, saksalaisiin ja aasialaisiin matkaajiin. Monilla turisteilla on puutteelliset varusteet reipastempoisempaan retkeilyyn ja he pitäytyvätkin sisäänkäyntien läheisyydessä. Vaatetuksena näkee monesti farkkuja, tennareita ja toppaliivejä. Turismikaan ei ole huono juttu, sillä onhan se hienoa, että suomalainen luonto kiinnostaa ulkomaalaisia.

Kaikki Repoveden reitit on selkeästi merkittyjä, eli kokemattomampikin retkeilijä pärjää varmasti

TAVISULKOILIJA:

Taviksella on usein sekoitus monesta yllämainitusta retkeilijätyypistä. Patikkamatkana on yleensä vähän pidempi reitti, kuin esimerkiksi kuvailijalla tai perheretkeilijällä, mutta kuitenkin lyhyempi kuin vaikka eräilijällä. Varusteet ovat säänmukaiset, mutta eivät välttämättä viimeistä huutoa. Kengiksi kelpaa yleensä perus lenkkarit ja kahvit juodaan kuksan sijaan kotoa napatusta retkimukista. Perus erätaidot, kuten nuotion virittely, ovat hallussa ja ulkoilemassa käydään suhteellisen säännöllisesti.

Näkymät Mustalammin näköalatornista

En osaa luokitella itseäni mihinkään tiettyyn kategoriaa, ainakin tällä Repoveden reissulla taisimme olla vahvasti kuvailijoita, eräilijöitä ja taviksia. Menkäähän ihmiset tekin metsään. Yksin, kaksin tai vaikka koko kaveriporukan kesken, nyt siellä on mahtavan näköistä. Miettikää vaikka yhdessä, mitä retkeilijätyyppejä edustatte ja käyttäkää taitojanne hyödyksi! 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.