VALIKKO
2.8.2018 13:13

Aikajanaohjelmat kirjoittajan työkaluna

Tutustuin aikajanaohjelmiin, kun luin Pepi Reinikaisen teoksen Elämäkaarikirjoitus ja ihmisen vuodenajat.

Suunnitellessani Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen perusopintoihini liittyvää harjoitustyötä, koin mahdottomaksi kertoa lineaarisesti omasta elämästäni niin, ettei tarinaan tulisi anakronista poikkeamaa tai turhaa rönsyilyä.

Aikajanaohjelmat auttoivat selkeyttämään vuosilukuja ja sijoittamaan esimerkiksi historiallisia tapahtumia rinnakkain oman elämäntarinan kanssa. Tästä on erityistä hyötyä silloin, jos aikoo kirjoittaa historiallisen romaanin tai fiktiivisen teoksen, jossa on esimerkiksi monta vaihtoehtoista aikajanaa tai ryhmä ihmisten aikajanoja yhdistyy lopulta yhdeksi kertomukseksi tai kohtaloksi.

Kuten monet teistä tietävät, nykyään myös MS Office-paketeissa on aikajanaominaisuus olemassa. Jos haluaa muokata aikajanaa hieman luovemmalla tavalla, niin aikajanaohjelmat tarjoavat graafisesti laajemman vaihtoehdon. Tässä muutamia ohjelmia esimerkkeinä, joita olen itse kokeillut.

 

Timeglider

Perusaikajanaohjelma. Muista säästää oma aikajana. Ohjelma ei säästä säästä automaattisesti. Ilmainen, rajoitettu versio.

 

ReadWriteThink

Hieman kalenterimainen aikajanaohjelma opiskelijoille. Ilmainen.

 

Preceden

Ilmainen kokeiluversio sisältää yhden aikajanan maksimissaan kymmenellä tapahtumalla.

 

Lisätietoa kirjoittamisesta ja aikajanoista:

ANGELA ACKERMAN (2017) The Efficient Writer: Using Timelines to Organize Story Details

Aikajanan käyttö opetuksessa:

British Library: English timeline

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.