VALIKKO
29.12.2018 02:17

Muistopuhe eli eulogia menehtyneelle kollegalle

Eulogia on määritelty Merriam-Websterissa (2018) seuraavasti:

 

a commendatory oration or writing especially in honor of one deceased”

 

Vapaasti suomennettuna eulogia tarkoittaa muistopuhetta vainajan kunniaksi.  Puhe voidaan julkaista esimerkiksi muistoverkkosivuilla tai se voidaan lukea ääneen muistotilaisuudessa. Puheen pitäjä voi olla menehtyneen puoliso, elämänkumppani, lapsi, sisarus, naapuri tai muuten vainajan pitkään tuntenut henkilö. Muistopuheessa yleensä kerrotaan vainajasta mukavia muistoja, joissa kerrataan menehtyneen elämää: millaisia tapoja hänellä oli, millaista elämää hän eli, saavuttiko hän jotain tiettyjä asioita ja oliko hänen persoonassaan piirteitä, jotka erottivat hänen muista henkilöistä.

Puheenrungon voi rakentaa niin, että kertoo aluksi miten tunsi henkilön, sitten valitsemansa muiston, asian, yhteisen kokemuksen tai piirteen ja lopuksi esittää surunvalittelut leskelle tai puolisolle.

Jos puheita on yksi, niin voidaan kertoa kuka puheen oli kirjoittanut tai ketkä jäivät kaipaamaan vainajaa, mikäli muistoadresseja ei lueta ääneen jostain syystä.

Jos puheita on useilta eri henkilöiltä, niin niitä kannattaa jaksottaa hautajaisissa muiden ohjelmien kanssa tasaisesti ja muistaa, ettei puhe loukkaa ketään elossa olevaa. Jos henkilö on esimerkiksi ollut useita kertoja naimisissa tai hän on elämänsä loppuvaiheessa ollut sairauksien uuvuttamana vaikeahoitoinen läheisilleen tai omasta iloisesta perusluonteestaan poiketen hyvin hankala tai aggressiivinen. Myöskään perinnönjakoon liittyviä asioita ei ole sopivaa ottaa esiin muistopuheessa.

Muistopuheessa eli eulogiassa voidaan tuoda esiin myös henkilön maan päälle jättämiään asioita, kuten hänen lapsiaan, tekemiään maalauksia, keksintöjään, käsitöitään tai kerrata hänen taitojaan jossain tietyssä asiassa. Myös hänen moraalisia piirteitään tai hyviä johtajankykyjään voidaan esittää kiitollisena muistopuheessa esimerkiksi työkaverin roolissa.

Muita eulogian aiheita saattavat olla esimerkiksi millainen puoliso henkilö oli eläessään, millainen isä hän oli lapsilleen tai millainen jäsen hän oli omassa yhteisössään (auttavainen, iloinen, kantaaottava, aloitteentekijä, kärkäs, empatiakykyinen, huolehtivainen, vaatimaton, hiljainen, pidättyväinen jne). Muistopuheessa voidaan kertoa tarinoita iäkkäämmästä henkilöstä millaisia oppeja hän opetti muille tai millaista elämänkokemusta hän jakoi. Muistopuhetta voidaan tukea esittämällä esimerkiksi powerpointina vanhoja valokuvia tai videonpätkiä.

Menehtyneestä voidaan kertoa mistä asioista henkilö oli haaveillut eläessään tai millaisia asioita ehti saavuttaa elämänsä aikana. Mitkä asiat toivat hänelle iloa  ja millaisen viestin hän halusi kenties jättää seuraaville sukupolville.  Jotta suru ei murtaisi liikaa omaisia ja muita läheisiä, olisi hyvä muistopuheessa myös mainita myös luopumisen ajatuksia eli kunnioittaa jo tapahtunutta asiaa eli kuolemaa.

 

Täältä löydät englanninkielisiä eulogiaesimerkkejä (klikkaa linkkiä)

Love lives on. 27+ Best Eulogy Examples

The remembrance process. Preparing a Eulogy: A Step-By-Step Guide

Funeral zone: How to Write a Eulogy

Psychology Today: Writing a Creative Eulogy for Your Beloved

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.