VALIKKO
28.6.2019 12:41

5 helppoa tapaa vähentää stressiä

Stressi syntyy pääsääntöisesti odotuksista ja ajatuksista. Eletään tulevaa tai mennyttä. Pohditaan kuinka rahat riittävät, ehdinkö tekemään työt, miksi taas eilen suutuin? Yleensä eniten stressavat asiat, joille ei voi mitään, ainakaan juuri sillä hetkellä. Näitä asioita pyörittää oman pään sisällä ja ne kasvavat ja kasvavat, poimiessaan lisää negatiivisia asioita mukaan matkan varrelta.

Tässä viisi helppoa tapaa, joiden avulla voi harjoitella luopumaan stressistä tai ainakin helpottamaan omaa oloaan hetkeksi.

Kun on harjoitellut hallitsemaan stressiä ja itsensä rentoutusta normaalissa arjessa, niin nämä keinot voivat auttaa kohdatessa elämän suuria katastrofeja.

 

1) Pysähdy ja hengitä

Paras tapa laukaista stressiä, on hengittää ja keskittyä hengitykseen. Kuuntele kuinka ilma virtaa keuhkoihin. Tunnustele miltä lämmin ilma tuntuu sieraimissa, kun se lipuu ulos. Voit kuvitella hengittäväsi sisään energiaa täynnä olevaa punaista ilmaa ja puhalla musta paha ilma sisältäsi huolellisesti pois. Sulje silmät ja anna keuhkojen laajentua, anna ilman mennä aivan keuhkojen perille asti. Tee tätä silloin, kun  sinusta tuntuu, että ärsyynnyt. Yleensä jo muutaman minuutin pysähdys auttaa.

 

2) Ole realisti

Mitä oikeasti pystyt tekemään? Mitä oikeasti jaksat tehdä? Älä vertaa itseäsi muihin, vaan kuuntele aidoisti itseäsi. Ei ole heikkoutta kieltäytyä tai pyytää apua. Kalenteroi ja kirjaa. Älä lupaa mitään ilman, että tarkistat ehditkö tai pystytkö. Pitääkö asia tehdä nyt, vai voiko se odottaa? Kuinka teen ja missä järjestyksessä? Älä edes yritä tehdä kaikkea kerralla. Hyväksy, että vähäpätöisemmät asiat voivat jäädä tekemättä.

 

3) Pyri toimimaan arvojesi mukaan

Välillä on hyvä miettiä, mikä on sinulle tärkeää? Toimitko näiden arvojen mukaan arjessa? Entä onko työsi arvojesi mukaista? Yleensä stressi syntyy esimerkiksi siitä, että joutuu tekemään vastoin omaa arvomaailmaa. Haluaisit mennä asiakas edellä, mutta työnantajasi vaatii rahallista tulosta. Tai haluaisit kasvattaa lapsesi terveellisesti, mutta puolisosi viis veisaa näistä asioista. Näissä kohdissa on hyvä miettiä, kuinka voisit toimia jatkossa? Kuinka tärkeä arvo on vs ristiriita. Puhu asiasta asianomaisten kanssa.

 

4) Ota aikaa itsellesi

Huolehdi itsestäsi, sillä se sinulla on varmasti hamaan loppuun asti. Muista, että arki ja arjen onni on tärkeintä. Sulje silmät ja kuvittele eteesi sellainen hetki, kun olet onnellinen. Kuinka voisit tuoda tuosta hetkestä edes osan arkeesi. Muista myös juhlahetket, jolloin teet extra tankkauksen onnea sydämeesi.

 

5) Kosketa

Kun keho on stressaantunut ja kireä, on sille parasta hoitoa toisen ihmisen kosketus. Älä jää yksin mököttömään sohvan nurkkaan, vaan pyydä kumppaniasi silittämään päätäsi, painelemaan kämmenillä kehoasi pitkin tai  pitämään kädestä kiinni. Nauti toisen lämmöstä ja energiasta. Voit myös kosketella itseäsi ja antaa lämmön virrata. Rohkaistu tunnistamaan omat tarpeesi ja tarvittaessa kertomaan ne toiselle.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.