VALIKKO

Nature on my mind

4.7.2019 12:17

Bongattuja lintuja yhteensä 105! I did it!

 

Kirjoitin alkuvuodesta, että osallistun Birdlife:n Tunnista 100 lintua-haasteeseen. Tavoitteena tuolloin oli bongata vähintään 50 lintua, joka tuntui silloin mahdolliselta. Tähän asti olen kuitenkin jo bongannut yhteensä 105 lintua, mikä ylittää tavoitteeni tuplasti. Suomen luonto yllätti minut täydellisesti! Fiilis on mahtava! En olisi ikinä uskonut, että tuo 100 bongatun linnun raja ylittyy ja vielä näin nopeasti. Lintujen kevätmuutto oli vilkas ja bongattujen lintujen määrä kohosi nopeasti. Lintujen bongaaminen vaati lintutorneilla kiertelyä, peltojen ja järvien tarkkailua. Olen bongannut tänä vuonna monta lintulajia, joita en ole elämässäni koskaan nähnyt. Esimerkiksi punavarpunen, viiksitimali, pikkutikka, mustalintu, pikkutylli ja alli. 105 linnun joukkoon mahtuu paljon harvinaisuuksia ja myös tavallisia lintuja. Nämä itselle tavallisilta tuntuvat linnut (esimerkiksi nokikana, hömötiainen, silkkiuikku, varpunen, västäräkki ja isokoskelo) saattavat olla nykypäivänä vaarantuneita, rauhoitettuja tai jopa uhanalaisia, mikä asettaa monet asiat perspektiiviin ja huolen ympäristön hyvinvoinnista. 

105 bongatun lintulajin jälkeen on vielä paljon lintulajeja, joita varmasti bongaan vielä tänä vuonna ja sitten odotan niitä yllätysbongauksia, joita kesä ja syysmuutto tuo tullessaan. Saa nähdä millaiseen lukuun päästään vuoden lopussa.

Tunnista 100 lintua-haasteeseen aikana olen oppinut valtavasti uusia lintulajeja ja tunnistamaan lintuja äänen, nokan, lentokaaren ja värityksen perusteella. Kun oppii kuuntelemaan ja näkemään asioita luonnossa eri näkökulmista, näkee ja kuulee paljon paremmin. Luonnossa aistit heräävät eloon aivan eri tavalla. 

 

Vielä voit osallistua haasteeseen mukaan! Sinulla on koko loppuvuosi aikaa bongailla lintuja! 

 

Vinkkejä lintubongaukseen:

  • Vieraile lintutorneissa
  • Katsele rantoja ja avoimia vesiä
  • Katsele peltoja 
  • Katsele puiden oksia ja latvoja
  • Kuuntele lintujen ääniä
  • Ota kiikarit mukaan, niin näet tarkemmin ja kauemmaksi
  • Kirjaa lintuhavainnot heti ylös, ettet unohda niitä 
  • Tutustu läheisiin lintujen ruokintapaikkoihin ja luonnonsuojelualueisiin
  • Nauti luonnon äänistä ja sen rauhoittavasta voimasta

 

Lintujen kevätmuuton aikana vierailin Helsingin Viikin Lammassaaressa, jossa on lintubongaukseen mainioita lintutorneja ja piilokoju. Vierailun aikana näin yli 20 eri lintulajia kevätmuuton aikaan. Suosittelen lämpimästi Lammassaarta lintubongaus ja luontokohteena. Lammassaaren vieressä on Helsingin Vanhankaupunginlahti, josta löytyy vanhoja tehdasrakennuksia ja voi ihailla kosken kuohuja. Aivan mahtava paikka, jossa vierähtää monta tuntia jo pelkästään ihaillessa ympäristöä. Saapuminen kohteeseen on helppoa autolla tai julkisilla. Alla kuvia retkipäivästä.

 

Ihanaa kesää kaikille !  

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.