VALIKKO

Nature on my mind

29.1.2018 09:47

Lumijäljet hangessa ja juurien lähteellä

Talven eläimet ja lumen peittämä maa. Useat eläimet vaihtavat kesäturkin talviturkkiin. Esimerkiksi oravan ruskea kesäturkki vaihtuu harmaaseen talviturkkiin ja metsäjäniksen ruskea kesäturkki vaihtuu valkeaan talviturkkiin. Turkin väri auttaa eläimiä suojautumaan luonnossa. Jos maaston väri on eri kuin turkin väri, eläin altistuu petojen katseille. Esimerkiksi lumettomassa maastossa valkeaturkkinen metsäjänis erottuu hyvin liikkuessaan. Lumi on talvisin tärkeä suojapaikka eläimille, kun monet eläimet rakentavat onkaloita, talvipesiä ja horrospaikkoja lumen syvyyksiin. Yhä useammin eläimet joutuvat sopeutumaan lumettoman maaston haasteisiin ja etsimään lajille suotuisan elinympäristön talven ajaksi. Lumettomasta maastosta löytyy ravintoa enemmän kuin lumen peittämästä maastosta.

Leudot talvet mahdollistavat eläinten runsaan liikkumisen ja niiden levittäytymisen kohti pohjoista. Elinympäristö voi kasvaa, kun lumiraja vetäytyy yhä pohjoisemmaksi. Eläinkannat myötäilevät ravinnon määrän mukaan ja eläimet liikkuvat ravinnon perässä paljon. Yhä useammat vesilintulajit ja pikkulinnut jäävät talvehtimaan Suomeen leutojen talvien ja ravinnon riittävyyden ansiosta. Sisukkaat joutsenet viihtyvät syksyllä pitkään Suomessa, kun järvet ovat sulat ja ravintoa on riittävästi. Ilmastonmuutoksella on siis suuria vaikutuksia talvessa ja eläinten esiintyvyydessä talvisin.

 

Lumihanki mahdollistaa lumijälkien ikuistamisen ja tunnistamisen. Tuolta se tulee ja tuonne se on mennyt. Lumijäljet johdattavat eläinten jäljille. Nyt löysin pesän. Et ole enää piilossa. Ja joskus lumijälkiä seuratessa jäljet humahtavat yllättäen hangen onkaloihin. Lumihanki on tärkeä voimavara eläinten talvehtimisessa. Voin havaita eläimen elinympäristön painottuvan juuri siihen lumihankeen, jota nyt katselen. Niin pieni ja herttainen, mutta tärkeä ja oma koti juuri sille metsän asukkaalle.

Missä minun juuret ovat? Olen kotoisin sieltä ja matkani jatkuu eteenpäin. Ihmisiä menee ja tulee, mutta rakkaimmat pysyvät. Liikkuminen jatkuu, mutta minä pysyn paikallani. Olen tässä ja nyt. Olen siellä, missä minun on hyvä olla ja siellä minä olen. Usein ihmiset tekevät kodin tunnelman, eikä juuri se paikka, jossa asustaa. Koti on usein sydämessä kiinni, jonka seurassa on onnellista olla. Juuret johtavat tarinoiden lähteelle ja tarinat jatkuvat vaan.

 

Kommentit

 • Tähtijoukko-blogi

  Oi mä löysin tän blogin vasta ja rakastuin heti!! 🙂 Ihanan rauhoittavia ja kauniita luotokuvia ja myöskin tärkeitä teemoja. Ihan mahtavaa!! 🙂

   1
  • Nimetön Nature on my mind

   Kiitos paljon! Mukavaa, että seuraat blogiani! 🙂 Uusia teemoja ja tarinoita on luvassa pian! 🙂

    0
 • Isabella

  Upeita juttuja blogissasi ja kauniita kuvia. Tämäkin, todella kiva juttu. Erityisesti pidin blogin viimeisestä kappaleesta. Missä minun juureni ovat… upeaa pohdintaa, hienoja ajatuksia. Kiitos niistä! Innolla odotan, mitä kirjoitat jatkossa.

   1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.