VALIKKO

Nature on my mind

2.1.2018 17:07

Miksi muovinkierrätys on kannattavaa?

Unelmoin puhtaasta luonnosta, puhtaasta elämästä ja luonnon antimista. On hyvin vapauttavaa poimia mustikoita keskellä mäntymetsää tai kalastaa suuria ahvenia soudellen ja nauttien samalla luonnon eheyttävästä voimasta. On ihanaa juosta saunasta uimaan järveen auringonlaskun aikaan. Ennen kaikkea nykyisin on yhä suositumpaa luontoretkeillä ja irrottautua arjen kiemuroista kaupunkimiljöön ympäriltä. Luontoretken harmeja ovat luonnosta löytyvät jätteet nuotiopaikoilla tai polun varrella, sillä jäte hajoaa luonnossa hyvin hitaasti.

Miksi muovinkierrätys on kannattavaa? Muovipakkausten määrä elintarvikkeissa on valtava, mutta ilman muovipakkauksia tai kartonkipakkauksia ruoka pilaantuu helpommin. Jätteestä eroon pääseminen ei ole siitä eroon pääsemistä. Aina kuvitellaan, että syntyneestä jätteestä päästään eroon, kun sen laittaa kierrätysastiaan. Näin ei kuitenkaan ole, vaan jätteen elinkaari jatkuu ja jäte ohjataan jatkokäsittelyyn tai loppusijoitukseen. Usein luopuminen rakkaista tavaroista on vaikeaa, mutta luopumisen tuska ei päde yleensä jätteisiin. Sehän on vain roskaa, joka kuuluu jäteastiaan. Usein ostetaan uutta ja vanhat tavarat pakkautuvat kaappeihin huomaamatta. Tavarat on hyvä laittaa kiertoon, myydä kirpputorilla, järjestää vaatteiden vaihtoilta ystävien kesken tai tuunata vanhasta jotain uutta.

Harmiksemme muovi aiheuttaa seuraavia globaaleja ympäristöhaittoja:

  • Merenrannat hautautuvat jätteiden peittoon.
  • Merellä seilaa suuria jätelauttoja.
  • Kalat, linnut ja muut veden eliöt syövät mikromuovia meristä, kun ne luulevat muovia ravinnoksi.
  • Mikromuovien kulkeutuminen vesistöön ja ravintoketjuun.
  • Vesijohtoveden mahdolliset epäpuhtaudet.
  • Mahdolliset haitat ihmiselle.
  • Valtion jätehuoltojärjestelmän puuttuminen.
  • Jätteet heitetään kadulle.
  • Jätekasat suurenevat.

 

Jo yksi pussillinen muovijätettä vietynä muovinkierrätyspisteeseen edistää ympäristön hyvinvointia ja kestävää kehitystä. Muovipussin korvaaminen kangaskassilla kauppareissulla on myös ympäristöystävällistä. Muovinkierrätykseen kelpaavat mm. puhtaat elintarvike muovipakkaukset, emulsiopullot ja muovipussit. Ellei omassa taloyhtiössä ole muovinkeräysastiaa jätekatoksessa, muovinkeräyspisteitä löytyy lähimmistä kierrätyspisteistä useiden ruokakauppojen pihoista. Mitä sitten kierrätysmuovista tehdään? Muovia voidaan käyttää ja käsitellä uudestaan. Kierrätysmuovista tehdään usein muovituotteita ja rakennusmateriaalia.

 

Muistathan kierrättää muovipakkaukset! Pidetään luonto siistinä!

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.