VALIKKO

Nature on my mind

17.1.2018 11:21

Miten kestävä kehitys näkyy arjessa?

Arkisilla valinnoilla voi vaikuttaa niin yksilö, yhteisö kuin yhteiskunta. Kaikkea ei tarvitse muuttaa yhdellä kerralla vaan pienetkin muutokset saavat ihmeitä aikaan. Moni toteuttaa huomaamattaan kestäviä valintoja.

Käytännöllisiä vinkkejä kestävään elämäntyyliin:

 

Asenne. Ajatus. Ajatusmalli. Kaikki lähtee liikkeelle ajatuksesta, joka johtaa motivaatioon.

Energia. Sammuta ylimääräiset valot, joita et juuri tarvitse. Sammuta sähkölaitteet, joita et juuri käytä. Seuraa energiankulutusta säännöllisesti.

Etiikka. Mikä on oikein ja väärin? Onko valintani ympäristöetiikan mukaista toimintaa? Kuinka valintani vaikuttaa kestävään kehitykseen?

Haasteet. Tartu haasteeseen. Ole rohkea. Osallistu vegaanihaasteeseen, lihattomaan lokakuuhun tai kasvispainotteiseen ruokavalioon.

Ilmastonmuutos. Voit vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen arkisilla valinnoilla. Nyt on aika toimia!

Kierrätys. Vältä jätteen syntymistä. Kierrätä kaikki mahdollinen oikeisiin jäteastioihin. Myy ylimääräisiä tavaroita kirpputorilla, kierrätä vaatteita ystävien kesken tai luo vanhasta jotain uutta.   

Kosmetiikka. Kokeile luonnonkosmetiikkaa ja löydä itsellesi sopivia tuotteita. Suosi vähän raaka-aineita sisältäviä tuotteita. Vältä mikromuovia sisältäviä kosmetiikkatuotteita.

Koulutus. Kannattaa kouluttautua hyvin, jotta työmarkkinoilla olisi kysyntää juuri sinun osaamiselle. Nuoret ovat tulevaisuuden tekijöitä.

Kulutustavarat. Vältä heräteostoksia. Käytä tuotteet mahdollisimman loppuun asti. Vältä tuotteiden keräilyä. Kiinnitä huomiota tuotteen alkuperämaahan.

Liikkuminen. Kävele, pyöräile ja käytä julkista liikennettä autoilun sijaan. Suunnittele pitkät matkat ympäristöystävällisesti. Kokeile biokaasulla tai sähköllä kulkevaa kulkuneuvoa. Virkistäydy lähimetsässä ja luontopoluilla. Kuntoile säännöllisesti.

Muovi. Vältä muovipussien ostamista ja käyttöä. Muista kierrättää muovijätteet.

Ruoka. Suosi kasvispainotteista ruokavaliota. Vältä liharuokia. Vältä paljon käsiteltyjä tuotteita ja maitotuotteita. Suosi suomalaista ja lähellä tuotettua ruokaa. Suosi ympäristöystävällisiä tuotteita. Kiinnitä huomiota ruuan alkuperämaahan ja ravintoaineisiin. Tarkista parasta ennen päiväys. Tee isommat ruokaostokset kerralla ja suunnittele viikon menu. Vältä ruokahävikkiä. Tutustu kaupan vegaani- ja kasvishyllyyn.

Terveys. Pidä itsestäsi huolta. Ajattele positiivisia asioita ja luo tavoitteita tulevaisuuteen. Tee asioita, joista pidät.

Vesi. Vältä veden valuttamista ja suosi lyhyitä suihkuja. Kastele puutarhan kukat sadevedellä. Muista juoda muutama lasi vettä päivässä. Seuraa vedenkulutusta säännöllisesti.

 

Lista voisi jatkua loputtomiin. Toivottavasti tekstistä löytyy jotain itselle hyödyllistä.

Tehdään kestävää kehitystä yhdessä!

 

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.