VALIKKO

Nature on my mind

2.8.2018 12:08

Miten kuivuus vaikuttaa ympäristöömme?

Kävellään pitkin metsää. Mitä tulee vastaan? Mitä eläimiä ja lintuja nähdään tällä retkellä? Mitä jos törmätään harvinaiseen kasviin? Kuiva maasto rapisee ja natisee kenkien alla. Koivun lehdet ovat ruskeat. Lehtipuiden lehdet nuokkuvat alaspäin. Kanervat ovat ruskeat. Mustikan varvut ovat kuivuneet ja mustikkasato jää pieneksi niukan sateen vuoksi. En ole nyt ruskaretkellä vaan keskellä kesää luontoretkellä. Kuivuus ja kuumuus on jättänyt jälkensä ympäristöön.

Pölyäviä katuja. Hiekkaa. Kuumaa betonia. Palanutta nahkaa. Hikinen olo jatkuu vaan.

 

Trooppisia lämpötiloja. Kuumia kesäöitä. Hellepäivien jatkuvuus. Kesän lämmön ihanuus.

 

Tarvitaan raikkautta, vettä ja pilviä. Sataa kuin saavista ja puhdasta ulkoilmaa.

 

Kesäisin sinileväkukinnat järvissä ja merissä pilaavat mainion viilennyksen ja pulahtamisen veteen. Mitä jos vesitorni kaatuu ja vesi pitää keittää. Nestehukka ja auringonpistos. Olen helpottunut, kun vesisateet satavat maahan ja ilma tuntuu raikkaalta ja eloisalta jälleen.

Kuinka ympäristön eläimet voivat? Miten kuivuus vaikuttaa eliöihin? Hyönteiset katoavat ja punkit kaivautuvat maan alle. Kalat uivat syvimpiin järvien uomiin. Linnut pysyttelevät metsien suojissa. Viilenevät yöt houkuttelevat eläimet liikkeelle.  

 

Kuivuus aiheuttaa metsäpaloja, kun tulelle herkkä maasto syttyy helposti liekkeihin.

 

Äärimmäisessä tapauksessa ympäristö ei palaudu ennalleen.

 

Myrskyt. Tuulet. Ukkoset. Jyrähdykset. Rankkasateet. Tulvat.

 

Miten kuivuus vaikuttaa ympäristöömme? Miten kuivuus vaikuttaa minuun? Jos ympäristö ei voi hyvin, en minäkään voi hyvin. Vuorovaikutus ympäristön ja luonnon kanssa on niin vahvaa. Sanotaan, metsä vastaa kun sinne huudetaan. Kuuma kesäpäivä sulattaa kirkkaimmatkin ajatukset. Valoisuus ja lämpimät yöt vaikuttavat unirytmiin. Auringosta saa voimaa ja energiaa. Metsässä kulkiessa puiden varjot viilentävät ja maan kosteus tuoksuu. Mieli rauhoittuu ja aistit terävöityvät. Ilmastonmuutos vaikuttaa niin tilapäisiin kuin pitkäjaksoisiin sääilmiöihin.

 

Mitä kuuma ja kuiva kesä ennustaa syksylle ja talvelle? Sateista ja viileää syksyä? Kylmää ja lumista talvea? Arvoitus ja veikkaus. Kuka huutaa bingon, kun osuu oikeaan. Odotan innolla syksyn sääilmiöitä ja värikästä ruskaa luonnossa.  

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.