VALIKKO

Nature on my mind

4.4.2018 20:03

Ole rohkea ja kiipeä Alpeille! Lomailijan vinkit: Chamonix ja Torino

Lomalla on hyvä olla! Terveiset Alppien upeista maisemista! Oli aurinkoinen talvipäivä ja suuntasimme kohti Chamonix:ta. Lensimme Milanoon ja sieltä ajoimme Ranskan puolelle Chamonix -kylään, Mont Blanc:n äärelle. Vuoristomaisemat olivat jylhät. En malta odottaa tulevia laskettelupäiviä ja maisemakorttien kuvausta. Vihdoin voin nauttia kauan odotetusta hiihtolomasta!

Ensikertalainen Alpeilla

Mitä tulisi ottaa huomioon? Millaiset rinteet ovat minulle sopivat? Millainen rinnelippu sopii juuri minulle? Uskaltaako hypätä kabiini- tai gondolihissin kyytiin, jos on korkeanpaikan kammoinen? Millainen sää kohteessa on? Miten lasketteluvarusteet vuokrataan? Kuinka valitaan oikea skibussi reitti?

Matka jatkuu, tarina jatkuu…

Chamonix top 5 suosikit:

  1. Aiguille du Midi kohoaa 3842 m korkeuteen ja on täten Euroopan korkein kohta, jonne ihminen voi päästä ilman vuorikiipeilyä kahdella kabiinihissillä. Maisemat korkealla ovat henkeäsalpaavan huikeat! Tämä on ehdoton ykköskohde! Näköalatasannetta ympäröi korkeat vuoren huiput ja yksi Euroopan kuuluisin: Mont Blanc 4810 m korkeudessa. Kohteeseen pääsee, kun sää on selkeä. Hyvällä tuurilla pääsee seuraamaan vuorikiipeilijöiden ensiapuryhmän harjoitusta kallion kielekkeillä, joka näytti todella hurjalta. Upeita maisemia voi ihailla myös rakennuksesta ulkonevasta lasikopista. Vastakkaisella puolella on Brevent näköalapaikka 2525 m korkeudessa, josta avautuu mahtavat maisemat Aiguille du Midi:n ja Mont Blanc:n vuorijonoa kohti. Ylhäällä voi ihailla myös jäätikköaluetta, joka ei sula koskaan.

 

  1. Toinen toistaan upeammat laskettelukeskukset. Chamonix:n lähellä on monta eri laskettelukeskusta, joista voi valita itselle mieluisimmat ja oman tason mukaiset rinteet. Rajattomalla hissilipulla voi vierailla näissä kaikissa ja hyödyntää skibussin ajoreitit. Laskettelukeskuksissa kuljetaan gondoli-, tuoli- ja sompahisseillä. Laskettelurinteet ovat usein pitkiä ja laskujen aikana täytyy pysähtyä monta kertaa, jotta on energiaa laskea lasku loppuun asti. Korkealla Alpeilla on raskaampaa hengittää ja jalat menevät hapoille herkemmin. Rinteeseen on hyvä ottaa paljon juotavaa ja välipalaa mukaan, jotta jaksaa liikkua monta tuntia. Rinnekahvilat tarjoavat suolaisia ja makeita herkkuja laskettelijoille. Keväisin rinneterasseilla on mukava lämmitellä auringossa ja levätä hetken ennen seuraavaa hissinousua tai laskua.     

  1. Herkullinen ruoka ja ravintolat. Chamonix:sta löytyy herkkuja joka makuun. Ranskalainen menu on jo itsessään klassikko, mutta ravintoloita löytyy mm. italialaisen, japanilaisen ja pikaruuan ystäville. Kahviloista löytyy ihanat crepes, macarons ja muut leivonnaiset. Ranskassa on ihan ok kävellä patonki kainalossa pitkin katuja ja ostaa täydellisesti kypsytetty juusto viereisestä putiikista ja toisesta pala kinkkua. Voi miten herkullista!

 

  1. Alppimaisemat, niitä ei varmaan voi ikinä ihailla ja hehkuttaa tarpeeksi. Alpit ovat mielettömän upeat. Jyrkästi kohoavat Alpit ympäröivät Chamonix:ta. Gondolihississä matka laskettelurinteille voi järkyttää herkän mieltä, kun gondolihissi nousee jyrkästi ylöspäin pitkin rinnettä ja kylä jää hetki hetkeltä kauemmaksi. Metsäraja kohoaa yllättävän korkealle Alpeilla ja maastossa kasvaa suomalaisille tuttuja kuusia ja koivuja. Alppien kauniit lumihuiput ovat lumoavaa katseltavaa.    

 

  1. Auringonpaiste, lämmin kevät ja puuterilumi. Voi mikä olisi sen parempaa! Upea sää! Matkalla Alpeilla kannattaa varustautua hyvin ja seurata sään vaihteluita. Sumuinen sää voi yllättää ja näkökenttä voi sumeta hetkessä. Lumipyry ja pilvisyys on myös yleistä. Hyvin pilvisellä säällä pilvet ovat hyvin matalalla, mutta korkealla paikalla sää voi olla paljon selkeämpi. Aurinkorasvaa kannattaa levittää kasvoille, jotta välttyy “pandoista”, eli laskettelulaseista leukaan rajoittuvasta rusketuksesta. Aurinkoinen ja selkeä sää tarjoaa parhaat laskettelu ja kuvausmahdollisuudet.

 

Suosittelen matkakohde Chamonix:ta ja sitä ympäröiviä laskettelukeskuksia kaikille rohkeille laskijoille! Au revoir Chamonix!

 

Matka jatkuu, tarina jatkuu…

 

Oli aika hyvästellä Chamonix ja suuntasimme kohti parin päivän kaupunkilomaa Torinoon.

Torino top 5 suosikit:

  1. Torinon sydämestä löytyy ainutlaatuinen elokuvamuseo, joka kertoo liikkuvan kuvan ja elokuvan synnystä sekä kehittymisestä. Museosta löytyy varhaisia versioita kamerasta, ensimmäisistä elokuvista, elokuvien postereita, elokuvien rekvisiittaa ja lukuisia videopätkiä kuuluisista elokuvista. Museon toinen kohokohta on näköalatasanne, jonne pääsee museon kupolin läpi kulkevalla hissillä. Näköalatasanne avaa maiseman Torinon punaisille katoille ja kaupunkimiljööhön. Muita mukavia nähtävyyksiä ovat automuseo, taidemuseot, kirkot, kuninkaallinen palatsi ja sen museot.

 

  1. Italialainen ruoka on suussa sulavaa ja ehdoton suosikkini. Miten pasta ja pizza voi maistua niin hyvälle? Ruokahetken kruunaa paikallinen tai muu italialainen viini. Kun jälkiruuaksi tilataan vielä tiramisu, niin kattaus on valmis ja olo on ravittu. Ihanat focaccia ja panino kahvilat ovat maistuvia lounaspaikkoja. Raaka-aineiden tuoreus ja paikallisuus, yksinkertaiset maut ja maltillinen maustaminen ovat varmasti italialaisen keittiön salaisuuksia. Perinteiset reseptit ja herkulliset raaka-aineet kulkevat sukupolvelta toiselle. Nam!

 

  1. Italian kieli on niin kaunis. On aivan mahtavaa kommunikoida paikallisten kanssa ja tulla ymmärretyksi vieraalla kielellä. Kommunikointi onnistuu hyvin myös englanniksi. Asiakaspalvelutilanteet ja ravintolatilaukset sujuvat paljon paremmin, kun tietää muutaman italialaisen yleisen sanan. Ciao, prego, arrivederci, grazie, buongiorno, andiamo, buena sera, buonissima, tutti, biglietto, intero…

 

  1. Kaupunkimiljöön monet piazzat, jotka huokuvat italialaista kulttuuria. Aukiot ovat täynnä elämää ja viihdettä. Aukioilta löytyy usein esiintyvää taidetta, tori meininkiä ja tapahtumia.  

 

  1. Elämäntyyli. Päivällinen on päivän kruunu, josta nautitaan monta tuntia. Ruokakulttuuri, rento elämäntyyli ja lämpimät kesäpäivät. Nämä ovat varmasti monen ihailemia asioita. Joustavuus asioiden hoitamisessa vaatii pitkäjänteisyyttä. Ajoittain ruuhkainen liikenne voi sekoittaa liikennettä ja vaikeuttaa liikkumista. Katujen varret ovat täynnä pieniä ja suloisia putiikkeja, kuinka tunnelmallista ja rohkeaa yrittäjyyttä! 

 

Suosittelen lämpimästi Torinon kaupunkilomaa! Pohjois-Italia on kaunista seutua ja yksi suosikki matkakohteista ehdottomasti!

Kaiken kaikkiaan mahtava reissu on nyt takanapäin ja valtavan upeat muistot ovat kirkkaina mielessä! Tämä loma rohkaisi minua nousemaan korkeille vuorille ja upeisiin maisemiin. Tämä reissu oli täynnä hurjapäisiä kokemuksia, pitkiä laskuja, extreme lifestyleä ja rentoa lomailua! And for sure I loved it all! Tiedän, että palaan vielä Alppien jylhiin maisemiin. See you soon!

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.