VALIKKO

Nature on my mind

13.2.2018 11:57

Rauhalahden linnut ja virkistävä Naissaari

Useita satoja sinisorsia jää talvehtimaan pienelle vesialueelle Rauhalahteen. Sinisorsat ovat sinnikkäitä talvehtijoita Suomessa, eikä niitä hetkauta jatkuva pakkanen. Paikallinen eläinsuojeluyhdistys on ottanut tehtäväkseen ruokkia sorsia säännöllisesti talvisin. Ruokinnassa käytetään kauraa 20–50 kiloa per päivä. Ohikulkijat voivat myös ruokkia sorsia. Sorsien joukosta voi bongata erikoisen värisiä sorsia, joiden höyhenpeite voi olla poikkeuksellisen kirjava ja valkoisen sävyinen. Kyseessä on höyhenpeitteen värimuunnos tai leukistinen yksilö, joka viittaa normaalia vaalean sävyiseen höyhenpeitteeseen. Tunnelma lammikossa on hyvin tiivis.

Rauhalahden lintuparkista matka jatkuu kohti Naissaarta. Naissaari on kaunis kesällä ja talvella. Siellä on monipuolinen luonto. Tällä reissulla bongasimme hiirihaukan, vihervarpusia ja talitiaisia. Virtaavan veden ja jään reunoilla on joskus tavattu saukkoja. Tällä reissulla ei nähty edes saukon lumijälkiä hangessa. Naissaaressa kulkee mukava luontopolku pitkin ja poikin maastoa. Naissaarta ympäröi vesistöt, tehdasmiljöö, vesilaitos ja vesisulut. Saarella on mahdollisuus pelata frisbeegolffia ja pulahtaa uimaan uimarannalla. Ulkoilun jälkeen on mukavaa vierailla Naissaaren kahvilassa ja herkullisten kakkujen äärellä. Naissaari on mukava parin tunnin retkikohde.

 

Talvisin luontokuvauspäivät voivat olla hyvin harmaita. Kuvat muistuttavat melkein mustavalkokuvia. Auringonpaistetta ja kirkkaan sinistä taivasta kaivataan paljon talvisin. Kun kirkas, aurinkoinen ja pakkaspäivä koittaa, talvipäivä on kauneimmillaan. Tänä talvena on ollut Keski-Suomessa leutoja pakkaspäiviä, mutta lunta on satanut viime talvenkin edestä. Päivä on pidentynyt jo huomattavasti ja nyt on aika nauttia talvesta ennen kukoistavaa kevättä.

Vinkki! Ilahduta ystävää huomenna Ystävänpäivänä 14.2. luontoretkellä tai jollakin muulla ihanalla elämyksellä tai yllätyksellä. Mainioita luontokohteita lähellä ovat Palokkajärven ranta, Tuomiojärven ranta, Jyväsjärven luistinrata, Touruvuoren luontopolku, Laajavuori ja Harjun alue.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.