VALIKKO

Nature on my mind

4.6.2018 15:47

Retkeilijän unelma: Repoveden kansallispuisto

Vierailut kansallispuistoissa ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosina. Kotoisasta ympäristöstä halutaan usein irtiotto ja luonnon läheisyys virkistää mieltä. Repovedenkansallispuisto on aina ollut lähellä sydäntäni. Luonnon maisemiin ei ikinä kyllästy. Jylhät kalliot Olhavalla kohoavat veden pinnasta noin 50 m. Olhava on kiipeilijöiden suosiossa ja hyvin ainutlaatuinen luontokohde.

Aina niin ihana riippusilta Lapinsalmessa ilahduttaa retkeilijää joka kerralla, kun järven pääsee ylittämään keinuvalla riippusillalla. Lapinsalmen läheisyydessä kulkevalla Ketunlenkillä ylitetään järvi lossin avulla. Lapinsalmesta on lyhyt matka Katajavuorelle, jonka juurella odottaa yli 200 puuportaiden kiipeäminen huipulle. Voin huoletta sanoa, että portaiden kiipeäminen on sen arvoista. Katajavuorelle pääsee myös kiertämällä polku toisinpäin, jolloin portaat kävellään vain alaspäin.

Kuutinlahdessa maisemaa ilahduttaa kallion alle vyörynyt kiviröykkiö ja näkötornissa voi ihailla upeaa maisemaa järvien ja metsien ylitse.  

Repovedenkansallispuistossa voi retkeillä omaan tahtiin erilaisilla luontopoluilla lyhyistä reiteistä pidempiin. Luontopolkuja on helppo kulkea hyvien opastusten avulla, kun kyltit ja oranssit täplät puissa neuvovat tietä eteenpäin. Luontopolut kulkevat niin järvien rannoilla kuin metsien syleilyssä. Sopivin väliajoin voi pysähtyä nuotiopaikoille levähtämään ja nauttimaan eväistä sekä upeista maisemista. Telttapaikkoja löytyy mukavasti levähdyspaikkojen läheisyydestä. Vuokrattavissa kodissa ja laavuilla voi myös yöpyä mukavasti nuotion äärellä. Repovedenkansallispuistoon on hyvät opasteet ja parkkipaikkoja retkeilijöille.

Repoveden luonto on täynnä elämää. Aaltoilevilla vesillä voi kohdata mm. kuikkia, joutsenia, kalalokkeja, isokoskeloita, telkkiä ja härkälintuja. Olhavanlammen vakio vesilintu asukkaisiin kuuluvat kirkuvat kaakkurit ja raakkuvat korpit. Yleisimpiä tavattuja metsän lintuja ovat töyhtötiaiset, punatulkut, palokärjet, lehtokurpat, sepelkyyhkyt, haarapääskyt ja talitiaiset. Kalastajille Repovesi tarjoaa hyvät mahdollisuudet narrata mm. ahvenia, särkiä ja haukia.

Metsän suojissa voi kohdata loikkivia kettuja ja metsän jättiläisiä, hirviä. Polkujen varsilla voi kohdata myös rantakäärmeitä, kyitä ja vaskitsoja sekä sisiliskoja, vaikka ne usein lähtevät karkuun retkeilijöiden askeleiden töminästä ja maaston värähdyksestä. Repovedenkansallispuistossa on erinomaiset mustikka ja puolukkamaastot, sekä sienien poiminta mahdollisuudet. Luonto on hyvin monimuotoinen ja alueelta löytyy niin mäntymetsää, sekametsää ja vanhaa kuusimetsää. Luontopoluilla voi tarkastella lahopuita, keloja ja niiden eliöstöä. 

 

Luonto on ihmeellinen ja mainio paikka rentoutumiseen! Suosittelen lämpimästi tutustumaan Repoveden kansallispuistoon ja sen ihmeellisiin luontokohteisiin! Ole avoin seikkailuille ja valmistaudu suureen elämykseen!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.