VALIKKO

Nature on my mind

9.8.2018 15:52

Retki Unescon maailmanperintökohteeseen: Oravivuori Korpilahti, Struven ketju

Päivä lähtee käyntiin retkellä kohti Oravivuorta Korpilahdella. Perille on helppo löytää hyvien opasteiden avulla. Parkkipaikalta on noin kilometrin matka Struven pisteelle ja näkötornille. Luontopolulla on selkeät kyltit ja opasteet kohti näkötornia. Polun varrella on jyrkkää nousua ja tiheää metsää. Luontopolku on melko vaikeakulkuinen. Polun varrella on pitkospuita ja portaita. Maisemat näkötornista ovat henkeäsalpaavan upeat. Klassinen Suomi maisema avautuu upeasti järvien ja metsien ylitse.

Struven ketju on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Saksalainen tähtitieteilijä Friedrich G. W. Struvea pidetään Struven ketjun luojana. Struven ketjulla mitattiin ja arvioitiin aikanaan 1800-luvulla maapallon mittasuhteita ja muotoa. Mittaustuloksia mitattiin kolmiomittaustekniikan avulla. Onko maapallo litteä vai pyöreä? Struven ketju on lähes 3 000 kilometriä pitkä ja ketju ulottuu Pohjoiselta jäämereltä Mustallemerelle asti.

Struven ketjua voidaan pitää geodesian lähtökohtana, kun geodesia tarkoittaa maanmittausoppia ja tutkii maapallon muotoja, painovoimakenttää ja kartoitusta. Struven ketjun mukaan kartoitettiin ensimmäisiä mittakaavoja ja yleiskarttaa.

Jyväskylän lähellä Sturven ketjun pisteitä löytyy Laajavuoren huipulta, Korpilahden Oravivuorelta ja Jyväskylän Roninmäeltä. Suomessa on yhteensä 83 Struven ketjun pistettä.

Korpilahden Oravivuori on huikea luontokohde. Historian havinaa ja upeat näköalat kruunaavat retken. Suosittelen vierailemaan Struven ketjun pisteellä ja tutustumaan maapallon ja mittasuhteiden historiaan.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.