VALIKKO

Näyttelijän työkirja

4.10.2017 23:06

Näyttelijän työ – ja taide

Näyttelijän työ ei ole mitään rakettitiedettä. Näyttelijän työ on oikeasti haastavaa. Kaikki työkaverini ovat mielikuvitusihmisiä!

Tässä työssä tarvitaan itsetuntemusta -ja jonkin verran myös itseluottamusta, vuorovaikutustaitoja, rohkeutta olla auki aisteille ja muistoille. Kykyä haltioitua ja sytyttää toisissa ajatus. Uteliaisuuudesta ei ole haittaa.

Teatteri on yhteistyötä. Jollain on tarve saada tarina kerrottua. Hänellä on havainto ihmisen toiminnasta. Syntyy teksti, johon ohjaaja lataa omat näkemyksensä ja muu suunnitteleva taiteellinen työryhmä antaa oman panoksensa valona, äänenä, lavastuksena, vaatteina, maskeina ja efekteinä.

Kun näytelmää punotaan kasaan tekee näyttelijä työtään. Näyttelijä jakaa ruumiinsa kaikkine vajavaisuuksineen roolihenkilönsä kanssa. Tietenkin roolihenkilöllä voi olla ominaisuuksia, joita näyttelijällä itsellään ei ole – joko näkyviä tai piilossa pysyviä, siis sellaisia, jotka katsoja kuvittaa omassa päässään. Ehkä siinä on osa teatterin lumousta! Siinä, kuinka suuri osa asioista syntyy katsojan omassa mielikuvituksessa, meidän mielikuvittelijoiden antamista viitteistä.

Onnensirpaleet -näytelmän parissa on ollut antoisaa työskennellä. Siinä on toteutunut jo lyhyen harjoitusjakson aikana oivalluksia ja uusia yhteisiä löytöjä. Jokaisen hetken äärellä on vietetty aikaa, keskusteltu, luotu tilanteita ja olosuhteita ja toimintaa -kaikkea mikä luo näyttämölle eläviä tunnistettavia tilanteita. On haettu painotuksia ja kevennyksiä ja testailtu erilaisia versioita. Siinä lähtee mukavasti mieli lentämään ja löytää omasta historiasta hetkiä ja tapahtumia, omia pieniä havaintoja, joita tarjota mukaan kokonaisuuteen. Sitähän se on, näyttelijän työ, sitä joka synnyttää lopulta näyttelijäntaidetta.

Sitä varten täytyy olla turvallinen ilmapiiri ja luottamus työryhmään. Ei pidä pelätä mokaamista, se voi olla tie uuteen onneen! Onneksi se toteutuu tässä!

onnensirpaleita

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.