VALIKKO
8.12.2018 15:27

5 x vinkit joulun odotukseen päiväkodissa (tai lasten kanssa)

Näin joulunaikaan olen ollut vähemmän aktiivinen sekä blogissa, että Instagramin puolella. Kuten 147cm elämää-blogin Liisa kesällä kirjoitti, on aika liian arvokasta tuhlattavaksi tietokoneen äärellä. Joulu onkin suosikkiaikani vuodesta ja haluan viettää sen muilla tavoin. Osittain somehiljaisuuteni johtuu siitä, että olen nauttinut joulun ajasta läheisteni kanssa, osittain siitä, että kaikki ylimääräinen aika menee joulun valmisteluun ja joululahjojen tekemiseen.

Joulun aika on päiväkodissakin mielestäni todella ihanaa. Lasten kanssa on kiva puuhastella, kurkistaa joulukalenterin luukkujen alle ja tunnelmoida joulua. Meidän ryhmässä joulukalenterissa luetaan satua, ”joulu metsän väelle”. Jokaisen luukun alta löytyy pala, joista rakentuu jouluinen maisema. Minä vedän ryhmäni 4-vuotiaille pienryhmänä Aistiseikkailua, jossa ollaan tällä hetkellä vierailulla punanuttujen pajassa. Lisäksi olemme puuhastelleet perinteisiä talvi- ja jouluaskarteluja, laulaneet ja kuunnelleet joululauluja ja lukeneet Uppo-Nalle Linnanjuhlissa-kirjaa (vaikkei kirjan juhlat sijoitukaan Suomen presidentin linnaan).

Halusinkin jakaa muutamia omia suosikkejani. Mikäli kaipaat uusia ideoita päiväkotiryhmäsi lapsille tai omille lapsillesi, perinteisten kartonkitonttujen sijaan, kokeile vaikka jotain alla olevista aktiviteeteista!

Top 5 vinkit joulunodotukseen lasten kanssa

Jouluinen sateenkaaririisi

Tarvikkeet: 5dl raakaa riisiä, 4tl nestemäistä elintarvikeväriä, 2tl viinietikkaa, kannellinen rasia ja leivinpaperi

Tee näin: Mittaa rasiaan ensin riisi, sitten väri ja etikka. Sulje kansi hyvin ja ravista kovaa. Ravistele rasiaa hetken, kunnes väri on levinnyt hyvin. Levitä riisi leivinpaperin päälle kuivumaan pariksi tunniksi.

Huom! Elintarvikeväri saattaa värjätä rasian, joten ei ehkä kannata käyttää sitä parasta tupperia. Minä käytin Aino-jäätelön rasiaa. Jätin riisin myös kuivumaan yön yli, varmuuden vuoksi.

Riisi sopii erinomaisesti sensoriseen ja tuntoaistia tukevaan leikkiin. Olen itse käyttänyt tätä omassa ryhmässäni osana Aistiseikkailu-toimintakokonaisuutta, sekä kotileikissä. Riisiin on myös ihana upottaa kätensä ja tunnustella sitä. Tämän väristä riisiä on tosi kiva käyttää varsinkin joulunaikaan, sillä se sopii väriteemaltaan hyvin jouluun. Riisiä voi tietenkin tehdä vaikka millaisia värisekoituksia, tai vaikka vain yhden väristä.

Jäätelötikku-joulukuuset

Tarvikkeet: Jäätelötikkuja, vihreää maalia (esim. pulloväri, vesiväri ei toimi tässä), liimaa, keltaista kartonkia tai tähtitarroja, paljetteja, timanttitarroja tai muita koristeita.

Tee näin: maalaa jäätelötikut vihreiksi ja anna kuivua. Liimaa tikut päistä kiinni kolmioksi. Halutessasi voit katkaista/leikata yhdestä maalaamattomasta tikusta pään, kuusen varreksi. Koristele sivut haluamallasi tavalla ja kiinnitä tähti yläkulmaan. Mikäli haluat ripustaa koristeet, solmi nauha, kun koristeet ovat kuivuneet.

Jäätelötikuista voi askarrella vaikka mitä kivaa ja joulukuusestakin on monenlaisia variaatioita. Lisää ihania jäätelötikkuaskarteluja, kuten lumiukkoja ja tähtiä voi etsiä googlesta hakusanoilla: popsicle stick crafts christmas.

Piparimuotti-maalaus

Tarvikkeet: piparimuotteja, kartonkia, pullovärejä

Tee näin: Levitä pulloväriä esimerkiksi kertakäyttölautaselle. Dippaa piparimuotti väriin ja paina se leimasimen tavoin kartongille. Anna kuivua.

Tämä on superhelppo ja kiva tapa maalata! Ohuet viivat kuivuvat nopeasti, joten maalauksia pääsee halutessaan koristelemaan nopeasti. Tällä tavalla saa esimerkiksi tosi nättejä joulukortteja sukulaisille ja pienikin lapsi voi osallistua. Minä tein näitä omassa ryhmässäni lasten kanssa pienryhmätoiminnassa, lapset saivat vapaasti kokeilla eri muotteja.

Joulu pullossa

Tarvikkeet: tyhjä muovipullo (sellainen, jossa on suurehko suu), tekolunta, liimaa, joulukoristeita ja -tavaroita, kuten joulupalloja, kiharrettua lahjanauhaa, kulkusia, kimaltavia pom pomeja yms…

Tee näin: Ota kuva tavaroista, jotka olet laittamassa pulloon. Kaada pullon pohjalle vähän tekolunta (suosittelen käyttämään suppiloa apuna), jonka jälkeen pudota muutama tavara. Laita vuorotellen vähän lunta ja pari tavaraa, kunnes kaikki on laitettu sisälle. Liimaa korkki kiinni ja ravista.

Rakastan näitä ”in a bottle” – pulloja! Nämä on tosi hauska tapa tutkia milloin mitäkin aihetta ja tukevat näköaistia, sekä auttavat lasta rauhoittumaan paikalleen. Erilaisia vaihtoehtoja löytyy ihan hurja määrä, uimarannasta pääsiäiseen. Kaksi erilaista, jouluteemaista pulloa löydät täältä ja täältä. Mielestäni tuo ensimmäisen linkin joulukuusen oksia sisältävä pullo on todella hauska idea!

Mikäli haluat tehdä pullosta lisäksi vielä pelin, tulosta tavaroista ottamasi kuva ja pyydä lasta etsimään kaikki kuvan tavarat.

Kuvaparit

Tarvikkeet: jouluun liittyviä, yhteen sopivia kuvia, laminointitarvikkeet

Tee näin: tee kuvista yhteen sopivia pareja, muistipelin tavoin. Laminoi kortit ja pelaa!

Tämän pelin voi varioida monella eri tavalla: 1) Perinteinen muistipeli. Kaksi samanlaista kuvaa, samasta asiasta. Kortit asetetaan väärin päin. On kuitenkin hyvä ensin kertoa, että nyt ei etsitä kahta samanlaista kuvaa, vaan yhteen sopivia kuvia. 2) Yhteen sopivat kuvaparit, jolloin kuvat jätetään oikein päin ja annetaan lapsen itse päätellä parit. Esim. joulukuusi ja lähikuva havunoksista tai pipareita ja lähikuva piparitaikinasta. Tein tämän omani tällä tavalla. Pareja tein vähän eri tasoisia, osa on todella helppoja (esim. tonttulakki ja punaisen kankaan kuva) ja osa vähän vaikeampia (esim. kuviovillasukat ja lähikuva eri värisestä neulepinnasta). 3) Kuva ja tavara- parit. Saman pelin voi tehdä myös niin, että kuville otetaan pariksi tavarat. Esimerkiksi tonttulakin kuva ja kulkunen tai lahjapaketin kuva ja pala kiharrettua lahjanauhaa.

Ihanaa joulun aikaa kaikille!


Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

4x vinkit lasten kanssa maalaamiseen

Kirjaesittely: Aistiseikkailu

Aistitoimintaa tukevia materiaaleja

Kommentit

 • Liisa

  Ihan superkivoja vinkkejä jälleen. Nuo piparimuotti -maalaukset ja jäätelötikku -kuuset täytyy laittaa muistiin. Mukavia joulun odotuksen hetkiä!

   1
 • Diiskuneiti

  Aivan mahtavia vinkkejä! Ihanaa joulun odotusta sinulle 🙂

   0
 • Jasu

  Ihan huikeita vinkkejä! Ihanaa joulua <3

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.